Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 27-28 Mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/51 - FRACTURA D’ODONTOIDES EN FUETADA CERVICAL

B. de Pablo Márqueza, J. Alins Presasb, D. Pedrazas Lópezb, D. García Fontb, J. Cuenca Pérezb, M. Juan Querolb, F. Díaz Carrascob yL. Pineda Barrerob

aMetge Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. CAP Valldoreix. Sant Cugat del Vallès. bMetge Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. EAP Abrera. Abrera.

Descripció del cas: Presentem el cas de pacient de 70 anys que consultà a servei d’Urgències per cervicàlgia secundaria a accident de circulació cotxe-cotxe. Col·lisió en via interurbana, a uns 40-50 km/h. Portador de cinturó de seguretat. No activació de airbag. Nega traumatisme cranial ni altres àlgies. Com a antecedents patològics el pacient presentava hipertensió arterial, diabetis mellitus i bronquitis crònica. A l’exploració física el pacient es trobava conscient i orientat. Exploració neurològica dins la normalitat, amb força i sensibilitat conservada a les 4 extremitats, reflexes osteotendinosos normals. El pacient presentava dolor a la palpació d'apòfisis espinoses cervicals altes i dolor a la mobilització cervical en tots els plans de l’espai.

Exploració i proves complementàries: Es va realitzar radiografia cervical que va mostrar fractura C1 i radiografia transoral que mostrà fractura odontoides.

Judici clínic: Davant la sospita de fractura vertebral C1-2 es va col·locar collar cervical rígid i es va remetre al pacient a centre hospitalari, on es va realitzar TAC cervical que va confirmar el diagnòstic de fractura d’arc anterior de C1 i cos d’odontoides, que no afecta canal medul·lar.

Diagnòstic diferencial: Fuetada cervical.

Comentari final: La fuetada cervical secundària a accidents de circulació és un motiu freqüent de consulta (s’estima que en països desenvolupats la incidència és del 1%). És important tenir en consideració que la fuetada cervical pot emmascarar lesions que posin en compromís el canal medul·lar, per tant amb un potencial de complicacions molt elevat. Cal realitzar radiografia de cervicals en pacients amb sospita de fuetada cervical, sobretot en accidents d’alta energia o pacients amb osteoporosi o osteopènia.

BIBLIOGRAFIA

1. Rodríguez AL. Fractura de la apófisis odontoides en un latigazo cervical: a propósito de un caso. Fisioterapia. 2001;23:77-88.

2. De Pablo B, Pedrazas D, García D. Fractura de apófisis espinosa cervical. FMC. 2016;23:e9-10.

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

228/19. SARCOÏDOSI

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos