Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 27-28 Mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/43 - NÒDUL MALIGNE?

M. Herrera Arrufata, B. Guarc Lorenzb, Y. Albert Vidalb, N. Guillamón Solerb A., Carpena Ariasc yC. López Roselld

aResident de Medicina de família. CS de Rafalafena. Castelló. bResident de Medicina de família. CS Pintor Sorolla. Castelló. cResident de Medicina de Família. CS de Sant Agustí. Castelló. dResident de Medicina de Família. CS de Benicàssim. Castelló.

Descripció del cas: Acudeix a la consulta una pacient de 73 anys per aparició de nòdul cutani vermellós, en regió mandibular dreta, no dolorós, no supuratiu. Com antecedents personals hi destaca hipercolesterolèmia i depressió amb el seu tractament pertanyent. A més, la pacient refereix problemes dentals, que a la primera consulta no se li donen importància. Per l’aspecte de la lesió i l’aparició recent, es decideix fer una interconsulta a dermatologia, per sospita de patologia dermatològica maligna. Allí, es descarta malignitat, i sospitant d’etiologia dental, es deriva a cirurgia maxil·lofacial amb realització d’ortopantomografia per possible fístula alveolar cutània. Es confirma el diagnòstic, visualitzar-se focus infecciós en molar inferior associat a fístula supurativa cervical. Es decideix pautar antibioteràpia, antiinflamatoris i corticoides orals fins a la cura de la infecció, per posterior tancament de la fístula mitjançant cirurgia.

Exploració i proves complementàries: Exploració facial: es visualitza lesió nodular de coloració vermell vinós en branca mandibular dreta, amb aspecte de teixit de granulació i tracte fibrós al tacte. Ortopantomografia: zona radiolúcida en la peça dentària 47, suggestiva d’abscés periapical.

Judici clínic: Fístula alveolar d’origen odontogènic.

Diagnòstic diferencial: Carcinoma basocel·lular, infeccions bacterianes no odontogèniques, fístula congènita, tuberculosi cutània, lesió traumàtica.

Comentari final: Les fístules cutànies d’origen dental són entitats poc comuns, resultat de necrosis polpar o periodontitis crònica abcesificada que fistulitzen a l’exterior. La causa d’aquesta necrosi poden ser càries, restauracions profundes que comprometen la polpa i/o tractaments dentals agressius. Aquestes lesions poden ser diagnosticades erròniament com a lesions cutànies sense tindre en compte la seua relació odontogènica. Per això, davant d’una fístula o lesió similar en cara o coll, haurem de pensar en una causa dental i poder fer així un tractament adequat.

BIBLIOGRAFIA

1. López-Marcos J, Montero Martín J, Albaladejo Martínez A. Fístula Cutánea de Origen Dental. Rev Clin Med Fam. 2010;3(3).

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

228/19. SARCOÏDOSI

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos