Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 27-28 Mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/12 - ÉS NOMÉS UN ERITEMA AB IGNE?

S. Freixedas Bergésa, P. Orellana Montenegroa, J. Flórez Orriolsb, J. Llach Vidalb, M. Sanavia Guerreroa y A. Navarro Márqueza

aMetgessa de Família; bMetge de Família. EAP Penedès Rural.

Descripció del cas: Dona de 24 anys, estudiant, que va venir a la consulta per una síndrome gripal i ens va ensenyar unes lesions reticulars hiperpigmentades, de color violaci i asimptomàtiques a ambdues extremitats inferiors, de predomini esquerre, d’uns tres mesos d’evolució, a l'inici, eren evanescents i posteriorment es van convertir en fixes. Ens va explicar l'exposició a una estufa durant les hores que dedicava a l’estudi diari al seu domicili. Referia també astènia, que va atribuir als exàmens de la universitat.

Exploració i proves complementàries: Es va practicar una analítica general.

Judici clínic: Donat que existia una clara exposició a una font de calor es va orientar el cas com un eritema ab igne, es va recomanar evitar l’exposició a l’estufa, donat que es tractava d’una pacient jove amb astènia es va practicar analítica general.

Diagnòstic diferencial: En referència a l'eritema ab igne: davant l'exposició prolongada, com a mínim tres setmanes, a la mateixa font de calor, l'eritema es torna persistent i amb aparició d'hiperqueratosi, atrofia, telangiectàsies i en estranyes ocasions ampolles subepidèrmiques. Malgrat que semblava molt clara la relació causa efecte, calia fer la diagnosi diferencial amb diferents entitats: malalties del col·lagen, síndrome antifoslipídica, vasculitis livedoide, poiquilodèrmia atròfica vascular.

Comentari final: A l’analítica destacava com a única alteració, l’augment dels Anticossos antinuclears 1/640 amb patró motejat i anticossos anti-SS/A (Ro) positius. Es va derivar la pacient al servei de reumatologia i de dermatologia per estudi i biòpsia de les lesions cutànies. Recentment ha estat diagnosticada de lupus eritematós sistèmic.

BIBLIOGRAFIA

1. Delpero M G, De la Torre M, Amante R, Salazar de Talamazzi S, Ortiz Mayor M. Reticular thigh hyperpigmentation. Dermatol Argent. 2009;15:152-4.

2. Medlin JL, Hansen KE, Fitz SR, Bartels CM. A systematic review and meta-analysis of cutaneous manifestations in late- versus early-onset systemic lupus erythematosus. Semin Arthritis Rheum. 2016; pii: S0049-0172(16)00030.

3. Milchak M, SmuckerJ, Chung CG, Seiverling EV. Erythema Ab Igne due to Heating Pad Use: A Case Report and Review of Clinical Presentation, Prevention, and Complications. Case Rep Med. 2016;2016:1862480.

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

228/19. SARCOÏDOSI

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos