Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 27-28 Mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/31 - PTOSI I EDEMA PALPEBRAL UNILATERAL EN UNA DONA ADULTA

M. Viñes Silvaa, A. Gabriel Aguilób, E. Auilar Leónb, N. Forteab, A. de los Heros Poncea, J. Gerhard Péreza, I. Valdivia Vargasa, D. Jaumeandreu Lópezb, F. González Romerob yP. Claver Portilloc

aMetge de Família; bInfermera. UGAP Vilassar. cUGAP Vilassar. Consultori Local. Cabrera de Mar.

Descripció del cas: Dona de 70 anys. Antecedents de hipercolesterolèmia amb tractament dietètic, tabaquisme i insomni en tractament bromazepam 1.5 mg/dia. Consulta per picor d'ull esquerra, coincidint amb la primavera. Inicia tractament amb col·liri antihistamínic i pomada de cortisona oftalmològica amb el diagnòstic de conjuntivitis al·lèrgica. Consulta de nou 1 mes després per aparició d'edema palpebral de predomini esquerra amb ptosi.

Exploració i proves complementàries: Exploració neuro-oftalmològica: paràlisi de III parell cranial esquerra. Pupil·les normals. Mobilitat ocular normal. Resta d'exploració normal. Analítica: TSH 36 μUI/mL; T4 lliure 0,6 ng/dL; Ac. anti TPO 3.992 UI/mL (normal < 6); Ac. anti-receptor acetilcolina 3,97 nmol/L (normal < 0,4). TAC cranial i toràcic: normal.

Judici clínic: La miastènia gravis és una malaltia autoimmune en la qual hi ha anticossos contra un neurotransmissor (acetilcolina) de la placa motora. Els episodis poden simular qualsevol alteració dels músculs, els extra-oculars entre ells. A vegades, només hi ha afectació ocular que pot ser unilateral. Típicament la malaltia empitjora durant el transcurs del dia. Un 50% dels casos oculars presenten anticossos anti-receptor de la acetilcolina elevats, que es considera diagnòstic definitiu. Un 10% dels casos tenen un timoma associat.

Diagnòstic diferencial: Dins del diagnòstic diferencial de la ptosi unilateral adquirida i no traumàtica s'ha de considerar: i) Causa involutiva per dehiscència de l'elevador. És la més freqüent en pacients de més de 70 anys. ii) Lesió isquèmica o tumoral que afecta al III parell cranial. iii) Síndrome de Horner: paràlisi neurosimpàtica amb ptosi, miosi i retard de la dilatació pupil·lar. Pot haver-hi la impressió que l'ull s'enfonsa en l'òrbita i anhidrosi al costat afectat de la cara. iv) Oftalmoplègia externa progressiva (distròfia oculo-faríngia): distròfia congènita d'aparició als 50-60 anys amb debilitat facial i cricofaríngia.

Comentari final: La miastènia gravis s'associa freqüentment a altres malalties autoimmunitàries, entre elles la malaltia de Graves-Basedow. El tractament de base són els anti-colinesteràsics (com la piridostignina), i de segona línia corticoides i altres immunosupressors.

BIBLIOGRAFIA

1. Ortiz S, Sanchez BF. Ptosis. Anals d'oftalmologia. 2009;17:203-13.

2. Harrison. Principios de Medicina Interna, 14ª ed.

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

228/19. SARCOÏDOSI

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos