Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 27-28 Mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/19 - SARCOÏDOSI

E. Nebot Molinaa, A. Millet Lópeza, A. Ocaña Padillaa, T. Rama Martíneza, E. Corbella Alonsoa, E. Valentín Moyaa, M. Viózquez Meyaa, J. Divins Riberab, Y. Maltas Hidalgob yR. Sierra Lujána

aMetge de Família; bInfermera. EAP El Masnou-Ocata. Barcelona.

Descripció del cas: Dona de 32 anys, fumadora 4-5 cigarretes/dia. Antecedents personals: ex-cocaïna i hachís FA anys, ansietat actualment sense tractament i anèmia ferropènica en tractament amb ferro. Ve a la consulta per astènia de 2 mesos d'evolució que atribueix a l'estrés, pèrdua de 4kg de pes, no anorèxia. Inicia febrícula i odonofàgia de 2 dies evolució.

Exploració i proves complementàries: TA 124/72, Tª 37,4 oC, IMC 23. Amigdalitis pultàcia i adenopaties laterocervicals, no axil·lars ni inguinals. S'inicia tractament amb amoxicilina 1 g/8 hores, al quart dia de tractament persisteix febre i tos no productiva. A l'exploració: MVC subcrepitants en hemitòrax esquerre. Es realitza Rx tòrax que mostra imatge radiopaca en hili pulmonar esquerre amb ocupació hiliar. Analítica amb hemograma i bioquímica normal, orina normal, i resta d'exploració normal. Es sol·licita interconsulta pneumologia urgent i es canvia amoxicilina per claritromicina 500. Visitada al acabar antibiòtic per pneumòleg persistint febre diària màxim de 38 oC, i s'orienta com a quadre febril i síndrome tòxica. Es sol·licita Tc toràcic que mostra adenopaties hiliars mediastíniques de distribució simètrica amb afectació del parènquima pulmonar de distribució peribroncovascular compatible amb sarcoïdosi com primera opció diagnòstica. PPD-. Biòpsia: broncoaspirat, rentat broncoalveolar, raspallat bronquial: negatiu per a cèl·lules malignes. PFR normals. Gammagrafia pulmonar amb gal·li: presència de múltiples captacions focals en mediastí, dos hilis i camps pulmonars (en regió apical i camps medis bilateralment). Hiperactivitat en glàndules llagrimals, paròtides i submandibulars. Patró gammagràfic compatible amb sarcoïdosi. Visitada per oftalmologia descartant complicacions oftalmològiques. S'inicia tractament amb prednisona 40 mg a dosi decreixents i dosi de manteniment de 10 mg+ azatioprina 50 mg/12h.

Judici clínic: Sarcoïdosi.

Diagnòstic diferencial: Limfoma, metàstasis pulmonars, síndrome de Caplan, granulomatosis de Wegener i infeccions atípiques com el citomegalovirus, cryptococ o Mycobacterium avium.

Comentari final: La sarcoïdosi o malaltia de Besnier-Boeck, és una malaltia granulomatosa sistèmica, de caràcter autoimmune, que pot afectar a persones de totes les races, sexe i qualsevol edat, fonamentalment a adults entre 20 i 40 anys. La causa és desconeguda. Els símptomes es manifesten normalment de manera gradual. Es presenta com linfadenopatia hiliar bilateral, infiltració pulmonar i lesions oculars i de pell. També pot comprometre qualsevol òrgan del cos. El diagnòstic es basa en la sospita clínica i es confirma quan hi ha evidencia de granulomes de cèl·lules epitelioides no caseificants i exclusió d'altres malalties. Els corticoides orals són la principal teràpia.

BIBLIOGRAFIA

1. Newman Lee S., Rose Cecile S., Maier Lisa. Sarcoidosis. NEJM. 1997;336:1224-34.

2. American Thoracic Society. Statement on Sarcoidosis. Am J Respir Crit Care Med. 1999;160:736-55.

3.         DeRemee Richard A. Sarcoidosis. Mayo Clin Proc. 1995;70:177-81.

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos