Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 27-28 Mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/30 - MONONUCLEOSI MASSA AGRESSIVA

M. Gisbert Revillaa, I. Moreno Hernándezb, L. Recuero Chacóna, R. González Garcíaa, N. Aubareda Benedíc, A. Ortega Villegasb, C. Forcada Vegab, M. Casao Monteagudoc, M. Coronado Samblasc yM. Llopis Cantonsd

aMetge de Família; cEnfermera. UGAP Vilassar. Consultori de Cabrils. bMetge de Família; dEnfermera. UGAP Vilassar. CS de Vilassar de Dalt.

Descripció del cas: Jove de 19 anys que consulta al setembre 2015 per odinofàgia, vòmits, diarrea i febre diagnosticant-se de mononucleosi a l'hospital, posteriorment s’afegeix malestar general i miàlgies pel que consulta al CAP, es FA streptotest i s’inicia amoxicilina amb rash cutani a la tercera toma. Als 15 dies hi ha empitjorament de l’estat general amb febre molt elevada, tumefacció cervical esquerra i intens dolor a extremitat superior esquerre pel que acudeix a l’ hospital on s’ingressa. Es FA desbridament quirúrgic de l’abscés i derivació a hospital de tercer nivell per shock sèptic greu amb evolució tòrpida fins a l’alta mèdica amb múltiples desbridaments quirúrgics amplis amb reseccions musculars des de coll fins a cresta ilíaques, antibioteràpia endovenosa, hemodiàlisi i ventilació mecànica invasiva.

Exploració i proves complementàries: Exploracions al CAP: exudat amigdalar bilateral. Complementaria: estreptotest positiu. Exploracions a hospital: física: TA 91/30. FC 125. Sat 100%. Tax: 40o. Tumefacció cervical, extremitat superior dreta i zona dorsal. Complementàries: hemograma: 31.000 leucos (PMN 68%), PCR 25. Hemocultius positius a Streptococcus constellatus. Cultius abscés: positius a S. constellatus i Streptococcus anginosus. TAC cervico-toràcic engruiximent i pèrdua de plans aponeuròtics, múltiples col·leccions de gas a regió supraclavicular dreta, plexe braquial amb dissecció de trapezi, aponeurosi superficial cervical bilateral, mediastí anterosuperior i dorsal ampli suggestiva de fascitis necrotitzant, vessament pleural dret.

Judici clínic: Fascitis necrotitzant amb mediastinitis secundària i sepsis greu per Streptococcus constellatus i anginosus.

Diagnòstic diferencial: 1. Mononucleosi infecciosa: per Epstein Barr virus al 90% dels casos amb poliadenopaties, febre, exudat amigdalar i malestar general important amb estreptotest negatiu i leucòcits atípics i prova Paul Bunell positiva. 2. Amigdalitis aguda per Streptococcus pyogenes betahemolític del grup A amb clínica similar a la mononucleosi, estreptotest positiu amb bona evolució amb antibioteràpia oral. 3. Abscés periamigdalí per Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes principalment amb tumefacció cervical i abombament amigdalar amb desplaçament uvular. 4. Altres complicacions com poc freqüents com abscessos per Streptococcus constellatus pertanyent al grup milleri juntament amb els S. anginosus i intermedius. Poden ser alfa, beta o no hemolític, es troben a la flora normal orofaríngia i gastrointestinal i poden causar abscessos abdominals greus, del tracte respiratori, urogenital orofacial, sinusal i pell.

Comentari final: Gràcies a l’estreptotest es va confirmar una infecció estreptocòcica i es va iniciar antibioteràpia encara que el microorganisme va resultar ser especialment agressiu i va presentar múltiples complicacions molt greus. La sepsi pot tenir lloc en qualsevol infecció encara que inicialment sigui banal i hem d’estar alerta als signes clínics i l'estat del pacient per a sospitar-la a temps i evitar seqüeles greus com en el nostre cas.

BIBLIOGRAFIA

1. Toderescu P, García Rioja Y. Rotura esplénica: una de las complicaciones más graves de la mononucleosis infecciosa. A propósito de un caso. SEMERGEN. 2009;35:55-6.

2. Matasa L, Méndez M, Rodrigo C, Ausina V, Diagnóstico de las faringitis estreptocócicas. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2008;26(Supl) 13:14-8.

3. Kay Wei Ping NG, Ukhopadhyay M. Streptococcus constellaluts bacteriemia causing septic shock following tooth extraction: a case report. Cases Journal 2009;2:6493.

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

228/19. SARCOÏDOSI

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos