Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 27-28 Mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/52 - FRACTURA DE FONS DE CÒTIL

B. de Pablo Márqueza, J. Alins Presasb, D. Pedrazas Lópezb, D. García Fontb, J. Cuenca Pérezb, M. Juan Querolb, F. Díaz Carrascob yL. Pineda Barrerob

aMetge Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. CAP Valldoreix. Sant Cugat del Vallès. bMetge Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. EAP Abrera. Abrera.

Descripció del cas: Pacient de 90 anys d’edat que consulta per coxàlgia arran de caiguda casual a domicili. Com a antecedents destacava hipertensió arterial, diabetis mellitus i fibril·lació auricular crònica. La pacient vivia amb una filla i era independent per activitats de la vida diària, sortint a caminar al carrer amb bastó anglès. La pacient referia dolor a nivell de maluc dret, amb limitació a la marxa, que havia de realitzar amb molt dolor ajudada de tercera persona. A l’exploració física no s’observaven escurçaments ni rotacions. Els polsos distals estaven conservats.

Exploració i proves complementàries: Davant la sospita de fractura de fèmur enclavada vs fractura de branques isquiopubianes es va sol·licitar radiografia de pelvis que mostrà fractura de fons de còtil. Es va derivar a la pacient a centre hospitalari on es va realitzar analítica per descartar anemització.

Judici clínic: La pacient es deixar en observació a centre hospitalari amb analgèsia endovenosa. A les 24h, amb el dolor controlat es va donar d’alta a domicili amb pauta analgèsica, profilaxi tromboembòlica, dieta laxant i recomanació de repòs absolut.

Diagnòstic diferencial: Fractura de fèmur enclavada, fractura de branques isquiopubianes.

Comentari final: La fractura de fons de còtil és una fractura poc freqüent, sobretot en pacients d’edat avançada on la fractura de fèmur és la més habitual. A nivell d’Atenció Primària cal sospitar aquesta entitat en pacients amb contusió a regió de maluc que puguin deambular amb dolor. Com a totes les fractures d’anell pelvià s’ha de descartar possible hemorràgia pel que estaria indicat fer un control d’hemoglobina (ja sigui a nivell hospitalari com d’atenció primària si es disposa del recurs). El tractament d’aquestes fractures és conservador, precisant analgèsia i repòs fins a la consolidació.

BIBLIOGRAFIA

1. De Pablo B, Bailez A, Yela C, Santano B. Fractura de pelvis, atención extrahospitalaria. SEMERGEN. 2014;40:405-6.

2. Fernández R, Foruria A, Peleteiro M, Gil E. Resultado del tratamiento conservador de las fracturas de cotilo. Rev Ortop Traumatol. 2006;50:111-6.

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

228/19. SARCOÏDOSI

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos