metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Casos clínics
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 15 junio 2017
Listado de sesiones
Comunicación
5. Casos clínics
Texto completo

284/17 - COMPLICACIÓ INFREQÜENT DE UN ESQUINÇ DE TURMELL

D. García Fonta, B. de Pablo Márquezb, E. Bertran Garcíac, D. Pedrazas Lópezd, M. Izquierdo Fuentese i J. Roda Diestrof

aPediatria. Centre de Salut Abrera. Barcelona. bMetge de Família. CAP Valldoreix. Barcelona. cMetge Rehabilitadora. Hospital Universitari Mutua Terrassa. Terrassa. Barcelona. dMetge de Família. CAP Abrera. Barcelona. eMetge de Família. CUAP Sant Andreu de la Barca. Barcelona. fInfermera. CUAP Sant Andreu de la Barca. Barcelona.

Descripció del cas: Pacient de sexe masculí i 29 anys d'edat que consulta per dificultat per la mobilització del peu esquerre arrel d'entorsis fa cinc dies. Des d'aleshores ha tolerat la deambulació però explica limitació al balanç articular del turmell.

Exploració i proves complementàries: A l'exploració del turmell no s'evidencien deformitats aparents, sense tumefacció, edema. Hematoma al cap del peroné amb erosió cutània a aquest nivell. No dolor a la palpació a mal·lèols ni base del cinquè metatarsià. Dèficit de flexió dorsal del turmell amb balanç muscular 1/5 i de l'extensor del primer dit 1/5, eversió 2/5. El pacient refereix disestèsies al dors del peu. Bon trofisme vascular i nerviós distal. Radiografia de genoll, turmell i peu normals.

Judici clínic: Es tracta de pacient que presenta clínica compatible amb parèsia del nervi peroneu comú o ciàtic popliti extern (CPE). Es pauta immobilització amb ortesi antiequina de fibra de carboni i pauta de prednisona oral. Es va realitzar RM de turmell a les 2 setmanes on no s'evidenciava afectació nerviosa i el pacient havia presentat millora clínica.

Diagnòstic diferencial: Distròfia de Sudeck, hematoma compressiu a nivell de genoll, hèrnia discal lumbar.

Comentari final: L'esquinç de turmell és la patologia traumàtica més freqüent, generalment sense complicacions. La parèsia del CPE és molt poc habitual, essent causada per una tracció del nervi peroneu superficial que es transmet a través del CPE. Els graus d'afectació nerviosa poden variar, podent arribar a causar lesions severes. El tractament inicial és conservador, reservant-se la descompressió quirúrgica en casos de parèsia greu.

Bibliografia

  1. Brief JM, Brief R, Ergas E, Brief LP, Brief AA. Peroneal nerve injury with foot drop complicating ankle sprain. A series of four cases with review of the literature. Bull NYU Hosp JT Dis. 2009;67:374-7.
  2. Spinner RJ, Binaghi D, Socolovsky M, Amrami KK. Torsional injury to the ankle resulting in fibular neuropathy affects the common fibular nerve as well as its terminal branches; specifically; the articular branch. Clin Anat. 2012;25:515-7

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos