metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Casos clínics
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 15 junio 2017
Listado de sesiones
Comunicación
5. Casos clínics
Texto completo

284/11 - DISFAGIA EN GENT GRAN: UNA CAUSA POC FREQÜENT

B. de Pablo Márqueza, D. Pedrazas Lópezb, D. García Fontc, A. Mata Navarrod, M. Izquierdo Fuentese y J. Roda Diestrof

aMetge de Família. CAP Valldoreix. Sant Cugat. Barcelona. bMetge de Família. Centre de Salut Abrera. Barcelona. cPediatria. Centre de Salut Abrera. Barcelona. dMetge de Família. CAP Esparraguera. Barcelona. eMédico de Familia. Centro de Urgencias de Atención Primaria. Sant Andreu de la Barca. Barcelona. fEnfermera. Centro de Urgencias de Atención Primaria. Sant Andreu de la Barca. Barcelona.

Descripció del cas: Pacient de 72 anys que consulta per disfagia de dos mesos d’evolució, principalment amb sòlids i ocasionalment amb líquids. Es tracta d’un pacient fumador de 10 paquets/any, hipertens en tractament amb ARA-II i amb antecedents de hiperuricèmia i hipertrigliceridemia. Nega pèrdua de pes ni anorèxia. Nega tos, clínica respiratòria, pirosi ni clínica de reflux.

Exploració i proves complementàries: A l’exploració física el pacient presenta una cavitat oral amb manca de peces dentaries, no s’evidencien col·leccions ni tumoracions en regió faríngia. No es palpen adenopaties ni goll en regió cervical. Es sol·licita radiografia de tòrax que resulta normal i gastroscòpia que mostra només hernia hiatal lleu. Es sol·licita finalment radiografia cervical que mostra osteòfits anteriors a nivell de C3-C4-C5 que causen compressió a paret posterior esofàgica.

Judici clínic: Disfagia causada per osteòfits cervicals. El pacient va ser derivat a servei de Traumatologia, on es va procedir a intervenció quirúrgica per exèresi dels osteòfits. La clínica va desaparèixer en el postoperatori.

Diagnòstic diferencial: Tumors de cap i coll, goll, diverticle de Zenker, causes neurològiques (AVC, Parkinson, esclerosi múltiple).

Comentari final: El símptoma més freqüent de la cervicoartrosi és el dolor. Tot i així, es pot manifestar d’altres formes, com ara tos, sensació de cos estrany o disfagia. La disfagia secundaria a alteracions esquelètiques és poc freqüent. La causa acostuma a ser la compressió directa dels osteòfits sobre la llum esofàgica, principalment a nivell de la estenosi fisiològica causada pel cricoides). Així, les localitzacions més freqüents de disfagia per osteòfits és a nivell de C5-C6. El tractament consisteix amb dieta pastosa i tractament antiinflamatori. En els casos més greus es sol indicar la intervenció quirúrgica, amb abordatge transcervical anterior.

Bibliografia

  1. Riancho J, Sánchez R, Acle L, Valero C Osteofitos cervicales: una causa rara de adelgazamiento. Rev Clin Esp. 2012;212:e33-5.
  2. Ozgursoy OB, Salassa JR, Reimer R, Wharen RE, Deen HG Anterior cervical osteophyte dysphagia: manofluorographic and functional outcomes after surgery. Head Neck. 2010;32:588-93.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos