metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Casos clínics
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 15 junio 2017
Listado de sesiones
Comunicación
5. Casos clínics
Texto completo

284/26 - LIPODISTRÒFIA SEMICIRCULAR

I. Moreno Hernándeza, M. Bonet Massob, I. Valdivia Vargasc, I. Morales Sedilesd, P. Claver Portilloe i A. Blázquez Seguraf

aMetge de Família. ABS Vilassar de Dalt - Cabrils. Barcelona. bPediatra. ABS Vilassar de Dalt-Cabrils. Barcelona. cMetge de Família. ABS Vilassar de Mar. Barcelona. dInfermera. Vilassar de Dalt. Barcelona. eMetge de Família. ABS Vilassar de Mar-Cabrera de Mar. Barcelona. fInfermera. ABS Vilassar de Mar-Cabrera de Mar. Barcelona.

Descripció del cas: Dona de 43 anys que consulta per depressions a cara anterior d’ambdues cuixes des de fa uns dos mesos juntament amb pesadesa a les cames. Treballa de cara a l’usuari d’empeus en moltes ocasions darrera un taulell.

Exploració i proves complementàries: A l’exploració presenta una banda semicircular horitzontal deprimida de 1,5 cm aproximadament al terç superior d’ambdues cuixes. La pell del voltant és normal i no presenta induració ni signes inflamatoris. La zona de la lesió coincideix amb la vora del taulell de treball.

Judici clínic: Lipodistròfia semicircular.

Diagnòstic diferencial: Lipodistròfia familiar o congènita: 1. Total o síndrome de Berardinellli-Seip. 2. Parcial: varietat Kobberling, varietat Dunningan i amb altres característiques dismòrfiques. Lipodistròfia adquirida: total o síndrome de Lawrence, parcial: atròfia superior-hipertròfia inferior, patró dermatoma, lipodistròfia associada a VIH, lipodistròfia localitzada: induïda per drogues, per pressió, varietat paniculitis, varietat centrífuga, idiopàtica.

Comentari final: La lipodistròfia semicircular de les cuixes és una dermatosi poc freqüent que es caracteritza clínicament per una atròfia localitzada del teixit cel·lular subcutani a zones exposades a microtraumatismes repetits. Va ser descrita al 1974, el primer brot va tenir lloc al 1995 a Bèlgica i un segon brot a Barcelona al 2007 arran del qual la Generalitat va elaborar un protocol d’actuació. La seva etiologia és desconeguda i existeixen varis factors implicats com: contacte de la zona afectada amb el mobiliari, presencia de radiació electromagnètica, descàrregues electrostàtiques o la humitat ambiental baixa. No hi ha tractament curatiu, solament preventiu. L'única mesura que ha resultat curativa en el 95% dels casos ha estat l’allunyament del lloc de treball. És una malaltia probablement infradiagnosticada i requereix de més estudis per a confirmar la seva etiopatogènia.

Bibliografia

  1. Rex J, Ribera M, Bielsa I, Ferrándiz C. Lipoatrofia semicircular de los muslos. Actas Dermosifiliogr. 2000;91:285-7.
  2. Ángel-Ortega AO, Sierra-Santos L. Lipoatrofia semicircular: 3 casos clínicos. Semergen. 2017;43(2):154-67.
  3. Protocol Generalitat. Disponible en: treball.gencat.cat/web/.content/09_-_seguretat_i_salut.../protocolo_ls_2009.pdf

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos