Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Comunicacions orals
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 16-17 Junio 2017
Listado de sesiones
Comunicación
3. Comunicacions orals
Texto completo

284/15 - NIVELLS DE VITAMINA D I FENOTIPUS AGUDITZADOR DE LA MALALTIA PULMONAR OBSTRUCTIVA CRÒNICA

I. Moreno Hernándeza, M. Bartolome Regueb, I. Morales Sedilesc, M. Rivodigo Rodríguezd, M. Sánchez Corbalanc i A. Ramon Krauele

aMetge de Família. Vilassar de Dalt. Barcelona. bMetge de Família. ABS Mataró Centre. Consorci Sanitari del Maresme. cInfermera. ABS Vilassar de Dalt. Barcelona. dInfermera. Gestora de Casos. Mataró. Maresme. eInfermera. ABS Mataró Centre. Consorci Sanitari del Maresme.

Objectius: 1. Conèixer la relació entre nivells de vitamina D (VitD) i el fenotipus aguditzador dels MPOC(malaltia pulmonar obstructiva crònica). 2. Conèixer les diferències entre MPOC aguditzadors (casos) i no aguditzadors (controls). 3. Conèixer la prevalença de la MPOC.

Metodologia: Estudi observacional de casos i controls de pacients MPOC > 35 anys que consulten per infecció respiratòria de vies baixes (IRVB) de març 2015 a març 2016 de 3 ABS. Els casos: MPOC aguditzadors (≥ 2 aguditzacions moderades/greus per any) atesos per una IRVB (tos aguda (< 3 setmanes), expectoració purulenta o malestar/dolor toràcic o dispnea o respiració sorollosa, amb o sense febre). Els controls: MPOC no aguditzadors. Variables estudi: edat, sexe, i nivells sèrics de vitD (25-OH-colecalciferol): deficient < 10 ng/mL, insuficient 10-29 ng/mL, i òptim > 30 ng/mL)

Resultats: Població estudiada de 28.425 pacients. Prevalença de MPOC del 2,04%. Identificades 385 aguditzacions en un any. Es disposa de 95 mostres sanguínies. D’aquestes el 79% són homes i el 45% són casos. Valors mitjans VitD de 20 ng/mL (DE 10,47). Prevalença deficiència vitD del 12%, i d’insuficiència del 68%. La prevalença d’insuficiència és major a dones i als casos. La prevalença dels nivells òptims de vitamina D és major entre homes i entre pacients controls.

Conclusions: Baixa prevalença de MPOC per infradiagnòstic. El 80% dels MPOC no tenen nivells òptims de vitD. La prevalença d’insuficiència de vitD és major a dones i a pacients aguditzadors. S’ha de continuar estudiant per a confirmar aquesta associació.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos