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Disponible online el 9 de Diciembre de 2021
Risk of all-cause mortality in subjects with varying degrees of renal impairment with or without dietary protein restriction
Riesgo de mortalidad por todas las causas en sujetos con diversos grados de insuficiencia renal con o sin restricción de proteínas en la dieta
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Yi-Min Changa,b, Wei-Ju Liuc, Chia-Lin Leeb,c,d, Jun-Sing Wangb,d,e,f,
Autor para correspondencia
jswang@vghtc.gov.tw

Corresponding author.
a Department of Education, Taichung Veterans General Hospital, Taichung, Taiwan
b Department of Medicine, School of Medicine, National Yang Ming Chiao Tung University, Taipei, Taiwan
c Department of Medical Research, Taichung Veterans General Hospital, Taichung, Taiwan
d Division of Endocrinology and Metabolism, Department of Internal Medicine, Taichung Veterans General Hospital, Taichung, Taiwan
e Rong Hsing Research Center for Translational Medicine, Institute of Biomedical Science, National Chung Hsing University, Taichung, Taiwan
f Ph.D. Program in Translational Medicine, National Chung Hsing University, Taichung, Taiwan
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Figuras (2)
Tablas (4)
Table 1. Characteristics of study participants by eGFR level and albuminuria status.
Table 2. All-cause mortality in participants with various degrees of renal impairment.
Table 3. All-cause mortality (update to 2015) in subjects with various degrees of renal impairment.
Table 4. Nutrient intakes of study participants according to low-protein intake.
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Abstract
Background and objective

Low-protein diet (less than 0.8g/kg/day) has been practiced in the management of chronic kidney disease (estimated glomerular filtration rate [eGFR]<60ml/min/1.73m2 or urine albumin-to-creatinine ratios [UACR] ≥30mg/g) for decades. However, its effect on all-cause mortality is unclear. We investigated the association between a low-protein intake and all-cause mortality in subjects with varying degrees of renal impairment.

Materials and methods

We analyzed participants in the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) from 2003 to 2010. They were divided into four groups according to their eGFR (≥60 or <60ml/min/1.73m2) and UACR (≥30 or <30mg/g). Daily protein intake of the NHANES participants could be assessed using information from the dietary interview questionnaires. The mortality data was retrieved by linking to the National Death Index till the end of 2011. The hazard ratios for all-cause mortality were evaluated by the weighted Cox proportional hazards regression models.

Results

A total of 8093 participants were analyzed. During a median follow-up of 4.7 years, participants with UACR30mg/g (with or without eGFR<60ml/min/1.73m2) had a higher risk of all-cause mortality compared with those having UACR<30mg/g and eGFR60ml/min/1.73m2 (reference group). The higher risk of mortality in participants with UACR30mg/g was consistently observed in those with or without a low-protein intake.

Conclusions

A low-protein intake was not associated with a lower risk of all-cause mortality in subjects with varying degrees of renal impairment.

Keywords:
Chronic kidney disease
Low-protein diet
Mortality
Abbreviations:
CKD
eGFR
ESRD
HR
HEI
NHANES
UACR
Resumen
Antecedentes y objetivo

Desde hace décadas se utiliza una dieta baja en proteínas (menos de 0,8g/kg/día) para el control de la enfermedad renal crónica (filtración glomerular estimada [FGe]<60ml/min/1,73m2 o cociente albúmina/creatinina en orina [ACR]30mg/g). Sin embargo, se desconoce su efecto en la mortalidad por todas las causas. Investigamos la asociación entre una ingesta baja de proteínas y la mortalidad por todas las causas en sujetos con diversos grados de insuficiencia renal.

Materiales y métodos

Analizamos a los participantes de la Encuesta Nacional de Examen de Salud y Nutrición (NHANES, por las siglas en inglés de National Health and Nutrition Examination Survey) desde 2003 a 2010. Los dividimos en 4 grupos según su FGe (≥60 o <60ml/min/1,73m2) y ACR (≥30 o <30mg/g). La ingesta diaria de proteínas de los participantes en la NHANES podía evaluarse utilizando información procedente de los cuestionarios de entrevistas sobre alimentación. Los datos de mortalidad se obtuvieron por vinculación con el registro nacional de defunciones hasta finales de 2011. Los cocientes de riesgos instantáneos para la mortalidad por todas las causas se evaluaron mediante modelos de regresión de riesgos proporcionales de Cox ponderados.

Resultados

Se analizaron 8.093 participantes en total. Durante una mediana de seguimiento de 4,7 años, los participantes con un ACR30mg/g (con o sin un valor de FGe<60ml/min/1,73m2) presentaron un riesgo mayor de mortalidad por todas las causas que aquellos que presentaron un ACR<30mg/g y una FGe60ml/min/1,73m2 (grupo de referencia). El mayor riesgo de mortalidad en los participantes con un ACR≥30mg/g correspondió al observado en los participantes con o sin una ingesta baja de proteínas.

Conclusiones

Una ingesta baja de proteínas no se asoció con un menor riesgo de mortalidad por todas las causas en sujetos con diversos grados de insuficiencia renal.

Palabras clave:
Enfermedad renal crónica
Dieta baja en proteínas
Mortalidad

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