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Medicina de Familia. SEMERGEN Serum spexin in first-degree relatives of patients with type 2 diabetes
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Vol. 51. Núm. 6.
(Septiembre 2025)
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Serum spexin in first-degree relatives of patients with type 2 diabetes
Spexin Sérico en los Familiares de Primer Grado de Pacientes con Diabetes Tipo 2
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M.S. Abdel Salama, E. Mahmouda, S.M. Abdel-Kareema, E.G. Khidrb,
Autor para correspondencia
Emadgamil2003@azhar.edu.eg

Corresponding author.
a Department of Endocrinology and Metabolism, Faculty of Medicine for Girls, Al-Azhar University, Cairo, Egypt
b Department of Biochemistry and Molecular Biology, Faculty of Pharmacy for Boys, Al-Azhar University, Nasr City, Cairo, Egypt
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Table 1. Demographic, clinical, and biochemical characteristics of the studied groups.
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Table 2. Correlation between serum spexin level and the other studied parameters in all participants.
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Table 3. Univariate and multivariate logistic regression analysis (using Backward–Wald method) for factors associated with T2D group.
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Abstract
Background and aims

Genetic defects significantly contribute to diabetes development, especially in genetically predisposed individuals. First-degree relatives (FDRs) of type 2 diabetes (T2D) patients face an increased risk of developing diabetes. Spexin, a novel neuropeptide, is emerging as a key player in metabolic diseases due to its role in energy homeostasis. This study aims to evaluate, for the first time, serum spexin levels in normoglycemic FDRs of T2D patients, compared to T2D and healthy controls. It also investigates the relationship between spexin levels, insulin resistance, and metabolic parameters.

Methods

Ninety participants were included: 30 with T2D, 35 normoglycemic FDRs of T2D patients, and 25 healthy controls. Serum spexin levels were measured using ELISA, along with and glycemic parameters, lipid profiles, and insulin resistance markers.

Results

Spexin levels were significantly lower in FDRs compared to controls and even lower in T2D patients, indicating a progressive decline from healthy individuals to those with T2D. Spexin levels negatively correlated with BMI, triglycerides, total cholesterol, LDL-C, fasting blood glucose, insulin, HbA1c, and HOMA-IR, but positively correlated with HDL-C.

Conclusion

Lower spexin levels in FDRs of T2D patients may be associated with a higher risk of developing T2D. Spexin levels showed statistically significant negative correlations with key metabolic and cardiovascular risk factors, including BMI (r=−0.302), triglycerides (r=−0.464), total cholesterol (r=−0.524), fasting insulin (r=−0.703), and HOMA-IR (r=−0.565), suggesting that reduced spexin may reflect or contribute to worsening metabolic health and insulin resistance. Monitoring spexin could be useful for identifying individuals at higher risk for T2D and related metabolic disorders.

Keywords:
First-degree relatives
Insulin resistance
Spexin
Type 2 diabetes
Resumen
Antecedentes y objetivos

Los defectos genéticos contribuyen significativamente al desarrollo de la diabetes, especialmente en individuos genéticamente predispuestos. Los familiares de primer grado (FDR, por sus siglas en inglés) de pacientes con diabetes tipo 2 (T2D) enfrentan un mayor riesgo de desarrollar diabetes. El spexin, un neuropéptido novedoso, está emergiendo como un actor clave en las enfermedades metabólicas debido a su papel en la homeostasis energética. Este estudio tiene como objetivo evaluar, por primera vez, los niveles de spexin sérico en FDR normoglucémicos de pacientes con T2D, en comparación con pacientes con T2D y controles saludables. También investiga la relación entre los niveles de spexin, la resistencia a la insulina y los parámetros metabólicos.

Métodos se incluyeron

90 participantes: 30 con T2D, 35 FDR normoglucémicos de pacientes con T2D y 25 controles saludables. Los niveles de spexin sérico se midieron mediante ELISA, junto con parámetros glucémicos, perfiles lipídicos y marcadores de resistencia a la insulina.

Resultados

Los niveles de spexin fueron significativamente más bajos en los FDR en comparación con los controles y aún más bajos en los pacientes con T2D, lo que indica un descenso progresivo desde los individuos saludables hasta aquellos con T2D. Los niveles de spexin se correlacionaron negativamente con el IMC, los triglicéridos, el colesterol total, el LDL-C, la glucosa en ayunas, la insulina, la HbA1c y el HOMA-IR, pero se correlacionaron positivamente con el HDL-C.

Conclusión

Los niveles más bajos de spexin en los FDR de pacientes con T2D pueden estar asociados con un mayor riesgo de desarrollar T2D. Los niveles de spexin mostraron correlaciones negativas estadísticamente significativas con factores clave de riesgo metabólico y cardiovascular, incluyendo IMC (r=-0.302), triglicéridos (r=-0.464), colesterol total (r=-0.524), insulina en ayunas (r=-0.703) y HOMA-IR (r=-0.565), lo que sugiere que la reducción de spexin podría reflejar o contribuir al deterioro de la salud metabólica y la resistencia a la insulina. La monitorización de spexin podría ser útil para identificar a individuos con mayor riesgo de desarrollar T2D y trastornos metabólicos relacionados.

Palabras clave:
Familiares de primer grado
Resistencia a la insulina
Spexin
Diabetes tipo 2

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