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Vol. 15. Núm. 1.Febrero 2019
Páginas 1-68
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Vol. 15. Núm. 1.Febrero 2019
Páginas 1-68
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DOI: 10.1016/j.ihe.2017.03.008
A new statistical methodology for evaluating the diffusion of milk in the Spanish Population: Consumer groups and milk consumption, 1865–1981
Nueva estrategia estadística para evaluar la difusión de la leche en la población española: poblaciones consumidoras y consumo de leche, 1865-1981
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Ismael Hernández Adella,b, Francisco Muñoz Pradasc,
Autor para correspondencia
Francesc.Munoz@uab.es

Corresponding author.
, Josep Pujol-Andreud
a Escola Superior CCSocials i de l’Empresa, Tecnocampus Mataró, Universitat Pompeu Fabra, C/ Ernest LLuch 32, 08302 Mataró, Barcelona, Spain
b Departament Història i Institucions Econòmiques, Fac. Economia i Empresa, Universitat de Barcelona, Avda. Diagonal 690-696, 08034 Barcelona, Spain
c Departament de Geografia, Campus de Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 08193 Bellaterra, Cerdanyola del Vallès, Spain
d Departament d’Economia i Història Econòmica, Campus de Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 08193 Bellaterra, Cerdanyola del Vallès, Spain
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Table 1. Observed consumption (1) and population that could consume between 125 and 250ml per day (2): Spain, 1865–1981.
Table 2. Spain (1865–1981): distribution of provincial observed milk consumption. Normality tests for observed consumption and different adjustments made in order to reflect the proportion of consumer groups.
Table 3. Observed milk consumption: Spain, 1865–1981 (l/p/y).
Table 4. Basic statistical data concerning milk consumption: Spain, 1865–1981.
Table 5. Distribution of population according to adjusted consumption levels, 1865–1981 (%).
Table 6. Observed milk consumption (l/p/y) and standard deviation: Spain, 1865–1900.
Table 7. Distribution of Spanish provinces into intervals of observed consumption, 1865–1981 (l/p/y).
Table 8. Adjusted milk consumption by historical region: Spain, 1865–1981 (l/p/y).
Table 9. Proportion of consumers by historical region: Spain, 1865–1981 (%).
Table 10. Chronology of the diffusion of milk consumption by historical region: Spain, 1865–1981.
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Abstract

This article analyses the diffusion of milk consumption in Spain between 1865 and 1980, and uses a new statistical approach to estimate consumer groups and their milk consumption. This new methodology shows that these variables increased at different speeds chronologically and geographically. Two main phases can be distinguished in terms of the diffusion of milk consumption. The first phase, between the mid-19th century and the 1950s, was characterised by concentrated consumption in producer regions and big cities and the persistence of stark differences between regions. The second, between the 1950s and the 1980s, was chiefly characterised by an increase in the total number of consumers and the disappearance of these regional differences.

Keywords:
Milk consumption
Nutritional transition
Spain
Regional differences
JEL classification:
N34
N54
N94
Resumen

En este artículo, analizamos la difusión del consumo de leche en España entre (1865-1980), tomando en consideración una nueva aproximación estadística para estimar las poblaciones y el consumo de leche en estos colectivos. Con la nueva metodología, mostramos que estas variables aumentaron con diferente intensidad, a lo largo del tiempo y a escala regional. Esta circunstancia nos permite distinguir dos grandes etapas en la difusión de la leche en la dieta. En la primera, hasta los años 1950, destacaría, sobre todo, el aumento del consumo en las poblaciones consumidoras y las grandes ciudades, y la pervivencia de elevados niveles de desigualdad a escala regional. En la segunda, hasta los años 1980, destacaría el aumento del número de consumidores, y la desaparición de aquellas desigualdades.

Palabras clave:
Consumo de leche
Transición nutricional
España
Diferencias regionales

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