Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición Estimación de la ingesta de nutrientes mediante los estudios de dieta total
Información de la revista
Vol. 53. Núm. 5.
Páginas 300-308 (Mayo 2006)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 53. Núm. 5.
Páginas 300-308 (Mayo 2006)
Actualización en nutrición clínica
Acceso a texto completo
Estimación de la ingesta de nutrientes mediante los estudios de dieta total
Nutrient intake estimation through total diet studies
Visitas
4312
Mercedes Jalón González-Moreno
Autor para correspondencia
mjalon@ej-gv.es

Correspondencia: M. Jalón González-Moreno. Dirección de Salud Pública. Departamento de Sanidad. Gobierno Vasco. Donostia, 1. 01010 Vitoria-Gasteiz. Álava. España.
Dirección de Salud Pública. Departamento de Sanidad. Gobierno Vasco. Vitoria-Gasteiz. Álava. España
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Resumen
Bibliografía
Descargar PDF
Estadísticas

La relación entre salud y hábitos alimentarios es indudable. Para poder valorar los riesgos de la ingesta de alimentos es necesario calcular la exposición a las sustancias que contienen, es decir, las ingestas de los nutrientes y otras sustancias mediadas también por los alimentos, como los contaminantes, micotoxinas, residuos de plaguicidas o aditivos alimentarios entre otros. Para el cálculo de ingestas se necesita 2 tipos de datos: por un lado, las concentraciones de la sustancia de interés en los alimentos que pueden contenerla y, por otro, las cantidades de esos alimentos que se ingieren. Con el fin de contar con una herramienta estandarizada y fiable para el cálculo de ingestas de cualquier sustancia que pueda estar presente en los alimentos, se desarrollaron los llamados estudios de dieta total que, si se llevan a cabo de manera continuada, también permiten observar tendencias en el tiempo. Se describen las características principales del estudio de dieta total puesto en marcha en la Comunidad Autónoma del País Vasco (CAPV) desde 1990, así como sus resultados más relevantes.

Palabras clave:
Dieta total
Nutrientes
Elementos traza
Contaminantes
Metales pesados
Dioxinas
Bifenilos policlorados
Plaguicidas

There is no doubt that there is a relationship between health and food habits. To asses the risks associated with food intake, exposure to substances present in food must be measured. To do this, intake of nutrients and other substances such as contaminants, microtoxins, pesticide residues, and food additives, among others, must be calculated. To calculate intake, two data components are required: first, the concentrations of the substance of interest in the foods potentially containing it and second, the quantities of this food that are consumed. Total diet studies (TDS) were developed to provide a standardized and reliable tool to calculate the intake of any substance that could be present in food.

When implemented continuously, TDS allow trends to be monitored over time. The main characteristics of TDS, which were introduced in the Autonomous Community of the Basque Country in 1990, as well as the most important results obtained, are described.

Key words:
Total diet
Nutrients
Trace elements
Contaminants
Heavy metals
Dioxins
Polychlorinated biphenyls
Pesticides
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
M. Jalón, I. Urieta, M.L. Macho, et al.
Vigilancia de la contaminación química de los alimentos en la Comunidad Autónoma del País Vasco 1990-1995.
Servicio Central de Publicaciones del Gobierno Vasco, (1997),
[2.]
Van Dokkum W, De Vos R. Total Diet Studies in Europe. Report on an EC Workshop. Euro-Nut Report 10. Zeist: TNOCIVO Institutes; 1990.
[3.]
WHO. GEMS/Food Total Diet Studies: report of the 3rd International Workshop on Total Diet Studies; May 14-21 Paris. Geneva: World Health Organisation; 2005.
[4.]
I. Urieta, M. Jalón, J. García, L. González de Galdeano.
Food surveillance in the Basque Country (Spain) I. The design of a total diet study.
Food Addit Contam, 8 (1991), pp. 371-380
[5.]
Departamento de Sanidad. Encuesta de Nutrición de la Comunidad Autónoma del País Vasco. Vitoria-Gasteiz: Servicio Central de Publicaciones del Gobierno Vasco; 1994.
[6.]
W. Jaffé.
Selenio, un elemento esencial y tóxico. Datos de Latinoamérica.
Arch Latinoam Nutr, 42 (1992), pp. 90-93
[7.]
G. Varela.
Ingestas recomendadas para la población española.
Departamento de Nutrición, Universidad Complutense de Madrid, (1994),
[8.]
E. Kennedy, L. Meyers.
Dietary Reference Intakes: development and uses for assessment of micronutrient status of women – a global perspective.
Am J Clin Nutr, 81 (2005), pp. S1194-S1197
[9.]
Food and Nutrition Board. Recommended Dietary Allowances, 10th revised edition. Washington: National Academy Press; 1989.
[10.]
Department of Health.
Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom.
HMSO, (1991),
[11.]
Food and Nutrition Board. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molibdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Vol 12. Washington: National Academy Press; 2001. p. 442-501.
[12.]
WHO. Evaluation of certain food additives and contaminants. 53 report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 896. Geneva: WHO; 2000.
[13.]
WHO. Evaluation of certain food additives and contaminants. 61 report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 922. Geneva: WHO; 2003.
[14.]
WHO. Evaluation of certain food additives and contaminants. 22 report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 631. Geneva: WHO; 1978.
[15.]
WHO. Evaluation of certain food additives and contaminants. 33 report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 776. Geneva: WHO; 1988.
[16.]
WHO. Evaluation of certain food additives and contaminants. 57 report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 909. Geneva: WHO; 2001.
[17.]
European Commission. Opinion of the Scientific Committee on Food on the risk assessment of dioxins and dioxin-like PCBs in food. 2001. Disponible en: http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/out90_en.pdf
Copyright © 2006. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Opciones de artículo
Herramientas
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos