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Vol. 70. Núm. 10.
Páginas 628-633 (Diciembre 2023)
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Vol. 70. Núm. 10.
Páginas 628-633 (Diciembre 2023)
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Post-transplant diabetes mellitus: Findings in nutritional status and body composition
Diabetes mellitus postrasplante: cambios en el estado nutricional y la composición corporal
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Laura Pereira Barretto, Patrícia Moreira Gomes, Natália Rossin Guidorizzi, Miguel Moyses Neto, Elen Almeida Romao, Paula Garcia Chiarello
Autor para correspondencia
paulagc@fmrp.usp.br

Corresponding author.
Ribeirao Preto Medical School, University of São Paulo, Av. Bandeirantes, 3900, CEP 14049-900, Ribeirao Preto, Sao Paulo, Brazil
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Table 1. Anthropometric and body composition data for groups at T0 (baseline) and T1 (one year after transplantation).
Table 2. Biochemical data for groups at T0 (baseline) and T1 (one year after transplantation).
Table 3. Food intake data for groups at T0 (baseline) and T1 (one year after transplantation).
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Abstract
Introduction

Weight gain and changes in body composition are associated with the onset of diabetes after kidney transplantation, and detailing these changes can help prevent this situation. The study aimed to assess the prevalence of diabetes mellitus after kidney transplantation and changes in the nutritional status and body composition in patients with diabetes one year from surgery.

Materials and methods

This survey was a single-center, prospective cohort study. Twenty-nine patients over 18 years old who underwent isolated kidney transplantation, without diabetes, were included and followed up for one year. At hospital discharge after transplantation and one year later, anthropometric (weight, height and abdominal circumference), body composition (electrical bioimpedance), routine biochemical and dietary intake assessments were performed.

Results

Most of the patients were male (75%), and the mean age was 48.0±11.8 years old. In the first-year post-surgery 27.6% of patients had DM and the diagnosis was made, on average, 4 months after transplantation. The group with diabetes had, from the beginning to the end of the study, greater weight and body fat, especially abdominal fat. The non-diabetic group, after one year, showed an increase in phase angle, body weight and body masses, more pronounced of fat-free mass, when compared with fat mass gain.

Conclusions

Both groups showed weight gain, but in the non-diabetic group these changes can be interpreted as an improvement in the nutritional profile. Metabolic abnormalities associated with immunosuppression and eating habits, combination that maintains increased the risk for diabetes for long time, keeping this group with priority in nutritional care.

Keywords:
Body composition
Diabetes mellitus
Nutritional status
Post-kidney transplantation
Resumen
Introducción

El aumento de peso y los cambios en la composición corporal se asocian a la aparición de diabetes tras el trasplante renal, por lo que detallar estos cambios puede ayudar a prevenir esta situación. El objetivo del estudio fue evaluar la prevalencia de diabetes mellitus tras el trasplante renal y los cambios en el estado nutricional y la composición corporal en pacientes con diabetes un año después de la cirugía.

Materiales y métodos

Se trató de un estudio de cohortes prospectivo y unicéntrico. Se incluyeron 29 pacientes mayores de 18 años sometidos a trasplante renal aislado, sin diabetes, a los que se realizó un seguimiento durante un año. Al alta hospitalaria tras el trasplante y un año después, se realizaron evaluaciones antropométricas (peso, talla y perímetro abdominal), de composición corporal (bioimpedancia eléctrica), bioquímicas rutinarias y de ingesta dietética.

Resultados

La mayoría de los pacientes eran varones (75%), y la edad media era de 48,0±11,8 años. En el primer año postoperatorio, el 27,6% de los pacientes presentaba DM y el diagnóstico se realizó, de media, 4 meses después del trasplante. El grupo con diabetes presentó, desde el inicio hasta el final del estudio, mayor peso y grasa corporal, especialmente grasa abdominal. El grupo no diabético, después de un año, mostró un aumento del ángulo de fase, del peso y de la masa corporal, más pronunciado de la masa libre de grasa, en comparación con el aumento de la masa grasa.

Conclusiones

Ambos grupos presentaron aumento de peso, pero en el grupo no diabético estos cambios pueden interpretarse como una mejoría en el perfil nutricional. Las alteraciones metabólicas asociadas a la inmunosupresión y a los hábitos alimentarios, combinación que mantiene aumentado el riesgo de diabetes durante largo tiempo, mantienen a este grupo con prioridad en el cuidado nutricional.

Palabras clave:
Composición corporal
Diabetes mellitus
Estado nutricional
Post-trasplante renal

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