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Vol. 35. Núm. 6.
Páginas 290-293 (Noviembre - Diciembre 2023)
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Vol. 35. Núm. 6.
Páginas 290-293 (Noviembre - Diciembre 2023)
ORIGINAL BREVE
Percepción de los médicos frente al consumo de vino tinto y la salud cardiovascular
Doctors’ perception of red wine consumption and cardiovascular health
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Javier Espíldora-Hernándeza,
Autor para correspondencia
javierespildora@gmail.com

Autor para correspondencia.
, Salvador Martín-Cortésa, María José Benítez-Toledoa, Inmaculada Coca-Prietoa, Miguel Ángel. Sánchez-Chaparroa,b,c, Pedro Valdivielsoa,b,c
a Servicio de Medicina Interna, Hospital Universitario Virgen de la Victoria, Málaga, España
b Departamento de Medicina Interna, Facultad de Medicina, Universidad de Málaga, España
c Instituto de Investigación Biomédica de Málaga (IBIMA), Málaga, España
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Resumen
Introducción

El consumo de vino tinto se ha relacionado históricamente con una reducción de riesgo cardiovascular, con una evidencia científica en ocasiones controvertida.

Método

Se ha realizado una encuesta vía WhatsApp con fecha 01/09/22 a una cohorte de médicos de la provincia de Málaga sobre los posibles hábitos de consumo de vino tinto saludables, diferenciando: nunca, 3-4 copas semanales, 5-6 copas semanales y una copa diaria.

Resultados

Contestaron 184 facultativos, con una media de edad de 35 años ± 11,1, de los cuales 84 (45,6%) fueron mujeres, distribuidos en diferentes especialidades. La mayoritaria fue medicina interna con 52 (28,2%). La opción más elegida fue la d (59,2%), seguida de la a (21,2%), la c (14,7%) y la b (5%).

Conclusiones

Más de la mitad de los médicos encuestados recomendaron nulo consumo y solo el 20% indicaron que una copa diaria podría ser saludable en sujetos no abstemios.

Palabras clave:
Alcohol
Vino tinto
Salud cardiovascular
Riesgo cardiovascular
Abstract
Introduction

The consumption of red wine has historically been associated with a reduction in cardiovascular risk, with sometimes controversial scientific evidence.

Method

A survey was carried out via whatsapp dated 09/01/22 to a cohort of doctors from the province of Malaga, asking about possible healthy red wine consumption habits, differentiating: never, 3-4 glasses per week, 5 -6 weekly drinks and one daily drink.

Results

A total of 184 physicians answered, with a mean age of 35 years ± 11.1, of which 84 (45.6%) were women, distributed in different specialties, the majority being internal medicine with 52 (28.2%). The most frequently chosen option was D (59.2%), followed by A (21.2%), C (14.7%) and B (5%).

Conclusions

More than half of the doctors surveyed recommended zero consumption, and only 20% indicated that a daily drink could be healthy in non-drinkers.

Keywords:
Alcohol
Red wine
Cardiovascular health
Cardiovascular risk

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