Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Casos clínics
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 16-17 Junio 2017
Listado de sesiones
Comunicación
5. Casos clínics
Texto completo

284/53 - FEBRE PUERPERAL PER ABSCÈS MAMARI

M. Gisbert Revillaa, N. Aubareda Benedib, M. Casao Monteagudob, R. González Garcíac, E. Calvo Vergesd i M. Moreno Hernándeze

aMetgessa de Família. Consultori Cabrils. Barcelona. bInfermera. Consultori de Cabrils. Barcelona. cMetge de Família. Consultori de Cabrils. Barcelona. dPediatra. Consultori de Cabrils. Barcelona. eMetgessa de Família. EAP Vilassar de Dalt. Barcelona.

Descripció del cas: Dona de 37 anys, marroquina, sense hàbits tòxics ni Antecedents familiars ni personals, casada i mare de 2 filles de 3 anys i 5 dies per la qual fa lactància materna. Tractada amb ferro en 3r trimestre de l'embaràs per anèmia ferropènica. Acut d'urgències per febre de 40 oC dolor en mama esquerra espontani i en la succió de la filla de un dia d'evolució. No ha pres res. No simptomatologia urinària ni respiratòria. Filla amb pèrdua ponderal superior al 10% en control amb pediatria. Van comprar mugronera i tirallet sense millora.

Exploració i proves complementàries: Mal estat general, febre de 40,1 oC, pal·lidesa. NH. Mames turgents no voluminoses, amb mínima asimetria per sobre del mugró esquerra. Palpació dolorosa sense palpar masses ni tumefacció significativa. ACR N, abdomen i exploració neurològica Normals. Normotensa. Es deriva a Hospital de referència per descartar infecció. Se administra paracetamol 1 gram. Diagnòstic en l'hospital: estàsia làctia restant afebril i asimptomàtica amb paracetamol. Acut per dos ocasions més a urgències per la mateixa simptomatologia sense proves.

Judici clínic: Després de dubtar d'iniciar nosaltres l'antibioticoteràpia sobretot arran del diagnòstic reiterat dels especialistes vam haver de remetre de forma urgent a ginecologia, unitat de la dona, on la doctora va demanar personalment a l'equip de ginecologia de l'hospital una RNM mamària i va ser diagnosticada d'abscés mamari posterior que va requerir desbridament quirúrgic ampli i cures diàries durant uns dies amb evolució finalment satisfactòria.

Diagnòstic diferencial: Ectasi làctia mamària. Inflamació no infecciosa (o mastitis no infecciosa). Mastitis infecciosa. Galactoforis. Abscés mamari.

Comentari final: La persistència de pics febrils alts recurrents en una pacient puèrpera ens ha de fer pensar en un abscés mamari tot i que l'exploració i la palpació no acabin de mostrar les característiques pròpies de la inflamació. És també important a nivell preventiu aconsellar a les mares que posin aviat a mamar als seus fills per tal de minimitzar l'ectasi làctia.

Bibliografia

  1. González Santamaría P. Mastitis. Fisterra, 2007. Disponible en: http://www.fisterra.com/guias-clinicas/mastitis/
  2. Inch S, Fisher C. Mastitis: infection or inflammation? Practitioner. 1995;239(1553):472-6.
  3. Jahanfar S, Ng CJ, Teng CL. Antibióticos para la mastitis en mujeres que amamantan (Revisión Cochrane traducida). En: Biblioteca Cochrane Plus 2009 Número 2. Oxford: Update Software Ltd.
  4. Karstrup S, Solvig J, Nolsøe CP, Nilsson P, Khattar S, Loren I, et al. Acute puerperal breast abscesses: US-guided drainage. Radiology. 1993;188(3):807-9.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos