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Cir Esp 2017;95:4-16 - DOI: 10.1016/j.ciresp.2016.09.007
Revisión de conjunto
Criterios de calidad en cirugía bariátrica: revisión de conjunto y recomendaciones de la Asociación Española de Cirujanos y de la Sociedad Española de Cirugía de la Obesidad
Quality criteria in bariatric surgery: Consensus review and recommendations of the Spanish Association of Surgeons and the Spanish Society of Bariatric Surgery
Fátima Sabench Pereferrera,l,, Eduardo Domínguez-Adame Lanuzab,l, Ainitze Ibarzabalc,l, María Socas Maciasd,l, Víctor Valentí Azcáratee,l, Amador García Ruiz de Gordejuelaf,l, Francisca García-Moreno Nisag,l, Jesús González Fernándezh,l, Ramón Vilallonga Puyi,l, Nuria Vilarrasa Garcíaj,l, Raquel Sánchez Santosk,l,, , Sociedad Española de Cirugía de la Obesidad (SECO)
a General and Digestive Surgery Department, University Hospital of Sant Joan, Pere Virgili Health's Institute, Faculty of Medicine, Reus (Tarragona), España
b Metabolic and Gastroesophageal Surgery Unit, Virgen de la Macarena University Hospital, Sevilla, España
c Clinical Institute of Digestive and Metabolic Diseases, Hospital Clínic de Barcelona, Barcelona, España
d General and Digestive Surgery Department, Bariatric and Gastroesophageal Surgery Innovation Unit, University Hospital Virgen del Rocío, Sevilla, España
e Department of Surgery, Bariatric and Metabolic Surgery, Clínica Universidad de Navarra, CIBER Pathophysiology of Obesity and Nutrition (CIBERobn), Carlos III Health's Institut, Health Research Institute of Navarra, Pamplona, España
f Bariatric Surgery Unit, Surgery Department, Bellvitge University Hospital, L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), España
g Surgery Department, Ramón y Cajal University Hospital, Madrid, España
h Metabolic, Bariatric and General Surgery Department, Asturias Medical Center, Oviedo, España
i Endocrine, Metabolic and Bariatric Surgery Unit, Center of Excellence for the EAC-BC, General Surgery Department, Vall d’Hebron University Hospital, Barcelona, España
j Endocrinology and Nutrition Department, Bellvitge University Hospital, L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), España
k General and Digestive Surgery Department, Complejo Hospitalario de Pontevedra, Pontevedra, España
l Section of Morbid Obesity, Spanish Association of Surgeons
Recibido 09 febrero 2016, Aceptado 22 septiembre 2016
Resumen

La cirugía bariátrica ha demostrado ser muy eficaz en el control de la obesidad y el síndrome metabólico. Sus resultados no solo se expresan en términos de pérdida de peso, sino también en la resolución de comorbilidades, mejoría de la calidad de vida y de las complicaciones derivadas. Los diferentes parámetros utilizados para medir estos resultados requieren de una uniformidad y de unos patrones de referencia. Por ello, es fundamental establecer cuáles son los indicadores y los criterios de calidad que definen las «buenas prácticas» en cirugía bariátrica. En este sentido, la Sección de Obesidad de la Asociación Española de Cirujanos (AEC), en colaboración con la Sociedad Española de Cirugía de la Obesidad (SECO), se plantea como objetivo identificar los puntos clave que definen la calidad en este tipo de cirugía. Para ello se describen los principales indicadores basados en la literatura publicada, así como los criterios de remisión de las principales comorbilidades según las evidencias encontradas y sus grados de recomendación.

Abstract

Bariatric surgery has proven to be highly effective in controlling obesity and metabolic syndrome; the results of this surgery are not only expressed in terms of weight loss, but also in terms of resolution of comorbidities, improved quality of life and complications. The different parameters used to measure these outcomes require uniformity and reference patterns. Therefore, it is essential to identify those indicators and quality criteria that are helpful in defining the «best practice» principles in bariatric surgery. In this regard, the Section of Obesity of the Spanish Association of Surgeons, in collaboration with the Spanish Society for Bariatric Surgery (SECO), present as an objective to identify the key points that define «quality» in this type of surgery. We describe the main indicators based on the published literature as well as the criteria for referral of the main comorbidities according to the evidence found and grades of recommendation.

Palabras clave
Criterios de calidad, Cirugía bariátrica, Recomendaciones
Keywords
Quality criteria, Bariatric surgery, Recommendations
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