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Vol. 71. Núm. 2.
Páginas 71-76 (Febrero 2024)
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Vol. 71. Núm. 2.
Páginas 71-76 (Febrero 2024)
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Early nutritional risk detection and intervention in COVID-19 hospitalized patients through the implementation of electronic automatized alarms
Detección precoz del riesgo nutricional e intervención en pacientes hospitalizados por COVID-19 mediante la implementación de alarmas electrónicas automatizadas
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Analía Ramosa,b,1,
Autor para correspondencia
mpuigd@igtp.cat

Corresponding author.
, Clara Joaquina,c,1, Mireia Rosa, Mariona Martina, Montserrat Cacheroa, María Sospedraa, Eva Martíneza, Guillem Sociesa, Alejandra Pérez-Montes de Ocaa,b, Maria José Sendrósa, Jose Manuel Sánchez-Migallóna, Nuria Alonsoa,b, Manel Puig-Domingoa,b
a Endocrinology and Nutrition Service, Germans Trias University Hospital and Research Institute, Badalona, Spain
b Autonomous University of Barcelona, Barcelona, Spain
c University of Vic, Vic, Spain
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Table 1. Baseline demographic and clinical data of COVID-19 inpatient.
Abstract
Introduction

Hospitalized COVID-19 patients may present acute malnutrition which could influence morbidity and mortality. In the first wave of the pandemic severe weight loss was observed in many hospitalized patients. This pilot study evaluates the usefulness of an electronic automatized alarm for the early quantification of a low food intake as a predictor of the risk of malnutrition using COVID-19 disease as a model of severe illness.

Methods

Observational prospective nutritional screening with a daily automatized warning message to the Endocrinology and Nutrition Service provided by the Information Systems. All adult patients admitted for COVID-19 from November 2020 to February 2021 were included. When diet intake was <50% during consecutive 48h, an automated message was generated identifying the patient as “at nutritional risk (NR)” and additional specialist nutritional evaluation and therapy was performed within the next 24h.

Results

205 patients out of 1176 (17.4%) were detected by automatized alarm and were considered as presenting high NR; 100% were concordant by the validated nutritional screening SNAQ. Nutritional support after detection was: 77.6% dietary adaptation+oral supplements; 9.3% enteral nutrition (EN); 1.5% parenteral nutrition (PN); 1% EN+PN and 10.7% no intervention is performed due to an end-of-life situation. Median weight loss during admission was 2.5kg (p25 0.25–p75: 6kg). Global mortality was 6.7% while in those detected by automatized alarm was 31.5%.

Conclusions

The implementation of an electronic NR screening tool was feasible and allowed the early nutritional assessment and intervention in COVID-19 hospitalized patients and can be useful in patients hospitalized for other pathologies.

Keywords:
Malnutrition
COVID-19
Electronic automatized alarms
Early nutritional risk detection
Resumen
Introducción

Los pacientes hospitalizados por COVID-19 pueden presentar desnutrición aguda, lo que podría influir en la morbimortalidad. En la primera ola de la pandemia se observó una pérdida de peso grave en muchos pacientes hospitalizados. Este estudio piloto evalúa la utilidad de una alarma electrónica automatizada para la cuantificación temprana de una baja ingesta de alimentos como predictor del riesgo de desnutrición, utilizando la enfermedad COVID-19 como modelo de enfermedad grave.

Métodos

Cribado nutricional prospectivo observacional con un mensaje diario de alerta automatizado al Servicio de Endocrinología y Nutrición proporcionado por Sistemas de Información. Se incluyeron todos los pacientes adultos ingresados por COVID-19 desde noviembre de 2020 hasta febrero de 2021. Cuando la ingesta de la dieta era <50% durante 48horas consecutivas, se generó un mensaje automático identificando al paciente como «en riesgo nutricional» y se realizó una evaluación y terapia nutricional especializada adicional dentro de las siguientes 24 horas.

Resultados

Fueron detectados por alarma automatizada 205 pacientes de 1.176 (17,4%), y considerados en riesgo nutricional, 100% resultaron concordantes mediante el cribado nutricional validado «SNAQ». El soporte nutricional tras la detección fue de 77,6% adaptación dietética+suplementos orales; 9,3% nutrición enteral (NE); 1,5% nutrición parenteral (NP); 1% EN+PN y en 10,7% no se realiza ninguna intervención por situación de final de vida. La mediana de pérdida de peso durante el ingreso fue de 2,5kg (p25 0,25-p75: 6kg). La mortalidad global fue de 6,7% mientras que en los detectados por alarma automatizada fue de 31,5%.

Conclusiones

La implementación de una herramienta electrónica automatizada de cribado nutricional fue factible y permitió la evaluación e intervención nutricional temprana en pacientes hospitalizados por COVID-19 y puede ser útil en pacientes hospitalizados por otras patologías.

Palabras clave:
Desnutrición
COVID-19
Alarmas electrónicas automatizadas
Detección temprana del riesgo nutricional

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