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Vol. 35. Núm. 3.
Páginas 105-114 (Mayo - Junio 2023)
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Vol. 35. Núm. 3.
Páginas 105-114 (Mayo - Junio 2023)
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Dietary modulation of advanced glycation end products metabolism on carotid intima-media thickness in type 2 diabetes patients: From the CORDIOPREV study
Modulación a través de la dieta del metabolismo de los productos finales de glicación avanzada sobre el grosor de la íntima-media carotídea en pacientes con diabetes tipo 2: estudio CORDIOPREV
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Elena M. Yubero-Serranoa,b,
Autor para correspondencia
helese35@hotmail.com

Corresponding authors.
, Francisco M. Gutiérrez-Mariscala,b, Purificación Gómez-Lunaa,b, Juan F. Alcalá-Diaza,b, Pablo Pérez-Martineza,b, José López-Mirandaa,b,
Autor para correspondencia
jlopezmir@uco.es

Corresponding authors.
a Unidad de Gestión Clinica Medicina Interna, Lipids and Atherosclerosis Unit, Maimonides Institute for Biomedical Research in Córdoba, Reina Sofia University Hospital, University of Córdoba, Córdoba, Spain
b CIBER Physiopathology of Obesity and Nutrition (CIBEROBN), Institute of Health Carlos III, Madrid, Spain
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Abstract
Background

Advanced glycation end products (AGEs) are pro-oxidant and cytotoxic compounds involved in the progression of chronic diseases as cardiovascular disease (CVD) and type 2 diabetes mellitus (T2DM). The total body burden of AGEs also depend of those consume through the diet. Our aim was to analyze whether the reduction of AGE levels, after the consumption of two-healthy diets were associated with a greater decrease of intima-media thickness of both common carotid arteries (IMT-CC) in patients with T2DM and coronary heart disease (CHD).

Methods

540 CHD patients with T2DM, at baseline, from the CORDIOPREV study, were divided into two groups: (1) Responders, patients whose IMT-CC was reduced or not changed after dietary intervention and (2) Non-responders, patients whose IMT-CC was increased after dietary intervention. A total of 423 completed baseline and the 5-year follow-up carotid ultrasounds were analyzed in this study.

Results

Our data showed that Responders, despite had a higher baseline IMT-CC and serum methylglyoxal (MG) levels than Non-responders, showed a reduction of serum levels of this glycotoxin after dietary intervention. Conversely, in patients whose IMT-CC was increased after dietary intervention (Non-responders), serum MG levels were increased. Moreover, an increase of circulating level of AGEs (and in particular, MG), after dietary intervention, could be considered a risk factor for the progression of atherosclerosis in patients with T2DM and CHD.

Conclusion

These results support the importance of identifying underlying mechanisms in the context of secondary prevention of CVD that would provide therapeutic targets to reduce the high risk of cardiovascular events of these patients.

Clinical Trial registration-URL: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00924937.

Unique Identifier: NCT00924937.

Keywords:
Coronary heart disease
Type 2 diabetes mellitus
Advanced glycation end products
Diet
Secondary prevention
Resumen
Antecedentes

Los productos finales de glicación avanzada (AGE) son compuestos prooxidantes y citotóxicos involucrados en la progresión de enfermedades crónicas, como las enfermedades cardiovasculares (ECV) y la diabetes mellitus tipo 2 (DMT2). La carga corporal total de AGE también depende de aquellos que se consumen a través de la dieta. Nuestro objetivo fue analizar si la reducción de los niveles de AGE, tras el consumo de dos dietas cardiosaludables, se asociaba con una mayor disminución del grosor íntima-media de ambas arterias carótidas comunes (GIM-CC) en pacientes con DMT2 y enfermedad coronaria establecida (EC).

Métodos

Un total de 540 pacientes con EC y DMT2, al inicio del estudio CORDIOPREV, se dividieron en dos grupos: 1) respondedores, pacientes cuyo GIM-CC disminuyó o no se modificó tras la intervención dietética, y 2) no respondedores, pacientes cuyo GIM-CC aumentó tras la intervención dietética. En este estudio se incluyeron, finalmente, un total de 423 pacientes, aquellos que completaron el estudio de ecografía carotídea tanto en el basal como a los 5 años de intervención dietética.

Resultados

Nuestros resultados mostraron que los respondedores, a pesar de tener un GIM-CC y niveles séricos de metilglioxal (MG) más elevados que los no respondedores, mostraron una reducción de los niveles séricos de esta glicotoxina tras la intervención dietética. Por el contrario, en los pacientes cuyo IMT-CC aumentó tras la intervención dietética (no respondedores), los niveles séricos de MG aumentaron. Un aumento de los niveles circulantes de AGE (y en particular de MG) tras la intervención dietética podría considerarse un factor de riesgo para la progresión de la aterosclerosis en pacientes con DMT2 y CE.

Conclusión

Estos resultados apoyan la importancia de identificar los mecanismos subyacentes en el contexto de la prevención secundaria de la ECV que proporcionarían dianas y estrategias terapéuticas para reducir el alto riesgo de eventos cardiovasculares de estos pacientes.

Palabras clave:
Enfermedad coronaria
Diabetes mellitus tipo 2
Productos finales de glicación avanzada
Dieta
Prevención secundaria

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