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Brief report
DOI: 10.1016/j.eimc.2019.02.004
Disponible online el 19 de Marzo de 2019
Detection of carbapenemase-producing Pseudomonas aeruginosa: Evaluation of the carbapenem inactivation method (CIM)
Detección de Pseudomonas aeruginosa productoras de carbapenemasas: evaluación del método de inactivación de carbapenem
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Sergio Gutiérreza, Adriana Correaa,b, Cristhian Hernández-Gómeza,c, Elsa De La Cadenaa,c, Christian Pallaresa,c, María Virginia Villegasa,c,
Autor para correspondencia
a Bacterial Resistance and Hospital Epidemiology Unit, International Center for Medical Research and Training (CIDEIM), Cali, Colombia
b Universidad Santiago de Cali, Cali, Colombia
c Grupo de Investigación en Resistencia Antimicrobiana y Epidemiología Hospitalaria – RAEH, Universidad El Bosque, Bogotá, Colombia
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Table 1. Values obtained with the carbapenem inhibition method (CIM) in P. aeruginosa isolates (n=266).
Abstract
Introduction

The carbapenem inactivation method (CIM) is a cost-effective assay for detecting carbapenemases. However, its interpretation is unclear for Pseudomonas spp. We evaluate its accuracy when meropenem is changed to imipenem.

Methods

We analyzed 266 P. aeruginosa isolates. The CIM method consists of: resuspend bacterial colonies (a full 10μL loop) in 400μL water, in which a 10μg disk of meropenem/imipenem is immersed. After 2h of incubation (35°C), remove the disk, place it onto a Mueller-Hinton agar plate previously inoculated with Escherichia coli (ATCC 25922), and incubate at 35 ̊C between 18-24 h. Interpretation criteria (mm of inhibition zone): ≤19mm, positive; ≥25mm negative; 20–24mm, undetermined.

Results

Imipenem improves the sensitivity and specificity of CIM when compared to meropenem (99.4% and 98.9%, vs. 91.9% and 94.7%, respectively).

Conclusions

The accuracy of CIM for carbapenemase detection in P. aeruginosa is increased with the use of imipenem.

Keywords:
Carbapenemases
Screening test
Carbapenemases phenotypic detection
Carbapenem inactivation method
Pseudomonas aeruginosa
Resumen
Introducción

El método de inactivación del carbapenem (CIM, por sus siglas en inglés) se utiliza para detectar carbapenemasas, pero su interpretación no está clara para Pseudomonas spp. Se evaluó la precisión del método utilizando imipenem en lugar de meropenem.

Métodos

Se estudiaron 266 aislados de P. aeruginosa. El CIM consiste en: suspender colonias bacterianas (un asa de 10μl) en 400μl de agua en los que se sumerge un disco de 10μg de meropenem/imipenem. Tras 2h de incubación (35°C) se saca el disco y es transferido a agar Mueller-Hinton, previamente inoculado con Escherichia coli (ATCC 25922) e incubado a 35°C entre 18-24h. Criterios de interpretación (mm halo de inhibición): ≤19mm positivo; ≥25mm negativo y 20-24mm indeterminado.

Resultados

Imipenem mejora la sensibilidad y especificidad del CIM frente a meropenem (99,4 y 98,9% vs. 91,9 y 94,7%, respectivamente).

Conclusiones

La precisión del CIM para la detección de carbapenemasas en P. aeruginosa mejora al utilizar imipenem.

Palabras clave:
Carbapenemasas
Pruebas de tamizaje
Detección fenotípica
Método de inactivación del carbapenémico
Pseudomonas aeruginosa

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