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Vol. 68. Núm. 9.
Páginas 621-627 (Noviembre 2021)
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Vol. 68. Núm. 9.
Páginas 621-627 (Noviembre 2021)
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Malnutrition and nutrition support in COVID-19: The results of a nutrition support protocol
Desnutrición y apoyo nutricional en la COVID-19: resultado de un protocolo racional de apoyo nutricional
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Jesús Manuel Morán-López
Endocrinology and Nutrition, Hospital Virgen del Puerto (Plasencia), Sociedad Extemeña de Diabetes, Endocrinología y Nutrición, Spain
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Tablas (8)
Table 1. Severity of pneumonia according to the CURB-65 scale.
Table 2. Respiratory distress according to the SaO2/FiO2 ratio.
Table 3. Comparison of the use of treatment protocols with respect to a 95% gold standard.
Table 4. Comparison of the use of treatment protocols with respect to the use of a nutritional support protocol.
Table 5. Parameters indicating malnutrition associated with the disease studied.
Table 6. Characteristics of the study populations.
Table 7. Maximum respiratory distress according to type of nutritional support received.
Table 8. Complications in the group studied according to the type of nutritional support received.
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Abstract
Introduction

COVID-19 is characterized by various clinical manifestations, mainly respiratory involvement. Disease-related malnutrition is associated with impaired respiratory function and increased all-cause morbidity and mortality. Patients with COVID-19 infection carry a high nutritional risk. After designing a specific nutritional support protocol for this disease, we carried out a retrospective study on malnutrition and on the use of nutritional support in patients with COVID-19.

Methods

We performed a retrospective study to determine whether nutritional support positively affected hospital stay, clinical complications, and mortality in patients with COVID-19. We compared the results with those of standard nutritional management. Our secondary objectives were to determine the prevalence of malnutrition in patients with COVID-19 and the value of nutritional support in the hospital where the study was performed.

Results

At least 60% of patients with COVID-19 experience malnutrition (up to 78.66% presented at least 1 of the parameters studied). The specialized nutritional support protocol was indicated in only 21 patients (28%) and was started early in only 12 patients (16%). Hospital stay was significantly shorter in patients managed with the early protocol (5.09 days, 95% CI, 1.338–8.853, p<0.01). Similarly, in this group, respiratory distress was less severe and less frequent (41% vs 82.5%, p<0.007), and statistically significantly fewer complications were recorded (9/12 vs 91/63; p<0.001).

Conclusions

COVID-19 is associated with high rates of disease-related malnutrition. Early implementation of a specialized nutritional support plan can improve the prognosis of these patients by reducing hospital stay, the possibility of more severe respiratory distress, and complications in general.

Keywords:
COVID-19 nutritional support
Malnutrition
Resumen
Introducción

La COVID-19 se caracteriza por diversas manifestaciones clínicas, principalmente afectación respiratoria. La desnutrición relacionada con la enfermedad se asocia con deterioro de la función respiratoria y aumento de la morbilidad y la mortalidad globales. Los pacientes con COVID-19 tienen un riesgo nutricional alto. Tras diseñar un protocolo de apoyo nutricional específico para esta enfermedad, se emprendió un estudio retrospectivo sobre desnutrición y uso de soporte nutricional en pacientes con COVID-19.

Métodos

Se realizó un estudio retrospectivo para determinar si el apoyo nutricional tenía efectos positivos en la estancia hospitalaria, las complicaciones clínicas y la mortalidad de los pacientes con COVID-19. Se compararon los resultados con los del manejo nutricional habitual. Los objetivos secundarios eran determinar la prevalencia de desnutrición en los pacientes con COVID-19 y la utilidad del apoyo nutricional en el hospital en el que se realizó el estudio.

Resultados

Al menos el 60% de los pacientes con COVID-19 sufre desnutrición (hasta el 78,66% presentaba al menos uno de los parámetros estudiados). El protocolo de apoyo nutricional especializado estaba indicado en sólo 21 pacientes (28%) y se inició de forma temprana en sólo 12 pacientes (16%). La estancia hospitalaria fue significativamente menor en los pacientes sometidos al protocolo temprano (5,09 días, IC 95%, 1.338-8.853, p<0,01). Este grupo mostró asimismo un sufrimiento respiratorio menos intenso y frecuente (41 y 82,5%, respectivamente, p<0,007), y un número significativamente menor de complicaciones (9/12 frente a 91/63; p<0,001).

Conclusiones

La COVID-19 se asocia con tasas elevadas de desnutrición relacionada con la enfermedad. La implantación precoz de un plan de apoyo nutricional especializado puede mejorar el pronóstico de estos pacientes al reducir la estancia hospitalaria, la posibilidad de sufrimiento respiratorio más intenso y las complicaciones en general.

Palabras clave:
COVID-19 apoyo nutricional
Desnutrición

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