Preoperative fasting is a common practice in cesarean section deliveries, but prolonged fasting can have negative effects on patient outcomes. Preoperative carbohydrate intake has been proposed as a way to mitigate these effects. The purpose of this systematic review and meta-analysis is to assess the potential benefits and complications of preoperative oral carbohydrates in women undergoing cesarean section (CS).
MethodsA comprehensive search was conducted in PubMed, Cochrane, Web of Science, and Scopus databases until August 2023. Randomized controlled trials (RCTs) that compared preoperative oral carbohydrates to a placebo or fasting group in pregnant women undergoing CS were included. The outcomes included vomiting, insulin resistance, amount of bleeding, plasma glucose and serum insulin.
ResultsWe included five RCTs with a total of 2275 cases. According to the meta-analysis results, preoperative oral carbohydrates significantly reduced postoperative serum insulin levels (SMD=−0.58, 95% CI [−0.95 to −0.21], P=0.002) and insulin resistance (SMD=−0.32, 95% CI [−0.58 to −0.07], P=0.01) compared to control groups. However, preoperative oral carbohydrates did not have a significant effect on postoperative vomiting (RR=0.96, 95% CI [0.77–1.20], P=0.73), the amount of bleeding (SMD=−0.17, 95% CI [−0.52 to 0.18], P=0.34) or plasma glucose levels (SMD=−0.12, 95% CI [−0.29 to 0.05], P=0.17).
ConclusionPreoperative oral carbohydrates can improve metabolic outcomes, specifically reducing postoperative serum insulin levels and insulin resistance in women undergoing CS, without increasing the risk of vomiting. However, they did not significantly affect the amount of bleeding or plasma glucose levels.
El ayuno preoperatorio es una práctica común en los partos por cesárea (CS), pero el ayuno prolongado puede tener efectos negativos en los resultados de las pacientes. La ingesta preoperatoria de hidratos de carbono se ha propuesto como una forma de mitigar estos efectos. El propósito de esta revisión sistemática y metanálisis es evaluar los posibles beneficios y complicaciones de los hidratos de carbono orales preoperatorios en mujeres a las que se realiza CS.
MétodosSe realizó una búsqueda exhaustiva en las bases de datos PubMed, Cochrane, Web of Science y Scopus hasta agosto de 2023. Se incluyeron ensayos controlados aleatorizados que compararon hidratos de carbono orales preoperatorios con un grupo placebo o de ayuno en mujeres embarazadas a las que se realizó CS. Los resultados incluyeron vómitos, resistencia a la insulina, cantidad de sangrado, glucosa plasmática e insulina sérica.
ResultadosIncluimos 5 ensayos controlados aleatorizados con un total de 2.275 casos. Según los resultados del metanálisis, los hidratos de carbono orales preoperatorios redujeron significativamente los niveles de insulina sérica postoperatoria (DME=−0,58, IC 95% [−0,95 a −0,21], p=0,002) y la resistencia a la insulina (DME=−0,32, IC 95% [−0,58 a −0,07], p=0,01) en comparación con los grupos de control. Sin embargo, los hidratos de carbono orales preoperatorios no tuvieron un efecto significativo sobre los vómitos postoperatorios (RR=0,96, IC 95% [0,77 a 1,20], p=0,73), la cantidad de sangrado (DME=−0,17, IC 95% [−0,52 a 0,18], p=0,34) o los niveles de glucosa plasmática (DME=−0,12, IC 95% [−0,29 a 0,05], p=0,17).
ConclusiónLos hidratos de carbono orales preoperatorios pueden mejorar los resultados metabólicos, específicamente reduciendo los niveles séricos de insulina postoperatoria y la resistencia a la insulina en mujeres a las que se realiza CS, sin aumentar el riesgo de vómitos. Sin embargo, no afectaron significativamente la cantidad de sangrado ni los niveles de glucosa plasmática.












