Buscar en
Enfermería Clínica
Toda la web
Inicio Enfermería Clínica Antioxidant effect of Moringa oleifera leaves in hemoglobin oxidation compare wi...
Información de la revista
Vol. 30. Núm. S4.
First International Conference on Nutrition and Public Health (ICNPH-2019)
Páginas 18-21 (Junio 2020)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 30. Núm. S4.
First International Conference on Nutrition and Public Health (ICNPH-2019)
Páginas 18-21 (Junio 2020)
Antioxidant effect of Moringa oleifera leaves in hemoglobin oxidation compare with vitamin C
Visitas
2
Haerani Haruna,
Autor para correspondencia
queen196um@gmail.com

Corresponding author.
, Anwar Daudb, Veni Hadjuc, Credo Pratama Putra Ariefd, Tamrin Talebee, Rahmaa, Rosa Dwi Wahyunia, Sumarnia, Mirantia, Imtihanah Amria, Abdul Farisa, Anwar Mallongib
a Student Doctoral Degree of Public Health Faculty, Hasanuddin University, Indonesia
b Department of Enviromental Health, Pablic Health Faculty, Hasanuddin University, Indonesia
c Department of Nutrition, Public Health Faculty, Hasanuddin University, Indonesia
d Faculty of Medicine, Tadulako University, Indonesia
e Faculty of Ushuluddin, Islamic Institute of Datokarama, Indonesia
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Resumen
Texto completo
Bibliografía
Descargar PDF
Estadísticas
Figuras (1)
Tablas (2)
Table 1. Metbemoglobin levels based on ontioxidant activity of Vitamin C, MO leaves extract and saline.
Table 2. Post hoc results of methemoglobin levels in each treatment.
Mostrar másMostrar menos
Abstract
Objective

The aim of this study is to investigated the effect of MO leaves extract as an antioxidant in inhibiting methemoglobin (MetHb) formation compared with Vitamin C as positive control.

Methods

This study was an experimental study in vitro comparing the antioxidant effects of MO leaves extract with vitamin C as positive control and saline as a negative control. Hemoglobin was oxidized with potassium ferrocyanide then the antioxidant effect of MO leaf extract was determined by measuring methemoglobin levels.

Results

This study showed that MO leaves extract have antioxidant effects compared to saline, MO leaves extract 1600ppm showed no significant differences with Vitamin C 1600ppm (p=0.067). MO leaves extract 3200ppm showed no significant difference with all Vitamin C levels (p>0.05). This shows that MO leaves extract has antioxidant effects like Vitamin C.

Conclusion

M. oleifera leaves extract has antioxidant effects on hemoglobin oxidation induced by potassium ferricyanida.

Keywords:
Moringa oleifera
Antioxidants
Methemoglobin
Hemoglobin oxidation
Vitamin C

Artículo

Opciones para acceder a los textos completos de la publicación Enfermería Clínica
Suscriptor
Suscriptor de la revista

Si ya tiene sus datos de acceso, clique aquí.

Si olvidó su clave de acceso puede recuperarla clicando aquí y seleccionando la opción "He olvidado mi contraseña".
Suscribirse
Suscribirse a:

Enfermería Clínica

Comprar
Comprar acceso al artículo

Comprando el artículo el PDF del mismo podrá ser descargado

Precio 19,34 €

Comprar ahora
Contactar
Teléfono para suscripciones e incidencias
De lunes a viernes de 9h a 18h (GMT+1) excepto los meses de julio y agosto que será de 9 a 15h
Llamadas desde España
932 415 960
Llamadas desde fuera de España
+34 932 415 960
E-mail
Opciones de artículo
Herramientas
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos

Quizás le interese:
10.1016/j.enfcli.2019.10.077
No mostrar más