Nutritional ultrasound® is a new concept that uses ultrasound to assess body composition. It is composed of the evaluation of fat-free mass and fat mass. It is an emerging, economical, portable, non-invasive technique that evaluates the musculoskeletal area with linear, broadband, multifrequency probes, with a depth field of 20–100mm. It quantifies muscle modifications in malnutrition and provides information on functional changes (echogenicity).
Although there are no validated specific cut-off points, the anterior rectum area of the quadriceps can be used as a criterion for malnutrition. The distribution of adipose tissue provides information on the energy reserve and the inflammatory pattern. It is important to integrate nutritional ultrasound® measures in clinical practice adapted to different settings and pathologies.
It is necessary to establish training plans in nutritional ultrasound® for use by Endocrinology and Nutrition Specialists, with the aim of improving the diagnosis and treatment of their patients.
La ecografía nutritional® es un nuevo concepto que utiliza el ultrasonido para evaluar la composición corporal. Se compone de la evaluación de la masa magra y de la masa grasa. Es una técnica emergente, barata, portátil y no invasiva que evalúa el área musculoesquelética con sondas lineales, de banda ancha, multifrecuencia, con una profundidad de campo de 20 a 100mm. Cuantifica los cambios de las estructuras musculares en desnutrición y proporciona información sobre los cambios funcionales (ecogenicidad).
Aunque no existen puntos de corte específicos validados, el área del recto anterior del cuádriceps se puede utilizar como criterio de desnutrición. La distribución del tejido adiposo proporciona información sobre la reserva energética y el patrón inflamatorio.
Es importante integrar las medidas de ecografía nutricional® en la práctica clínica adaptada a diferentes escenarios clínicos y enfermedades. Es necesario establecer programas de formación en ecografía nutricional® para su uso por especialistas en endocrinología y nutrición, con el objetivo de mejorar el diagnóstico y tratamiento de sus pacientes.
Artículo
Comprando el artículo el PDF del mismo podrá ser descargado
Precio 19,34 €
Comprar ahora