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Vol. 42. Núm. 7.
Páginas 449-457 (Agosto - Septiembre 2019)
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Vol. 42. Núm. 7.
Páginas 449-457 (Agosto - Septiembre 2019)
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DOI: 10.1016/j.gastrohep.2019.04.001
Metabolism of wheat proteins by intestinal microbes: Implications for wheat related disorders
Metabolismo de las proteínas del trigo por microbios intestinales: implicaciones en los trastornos relacionados con el trigo
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Alberto Caminero
Autor para correspondencia
acamine@mcmaster.ca

Corresponding author.
, Elena F. Verdu
Farncombe Family Digestive Health Research Institute, McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada
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Abstract

Wheat is a common cereal in the Western diet and an important source of protein as well as fiber. However, some individuals develop adverse reactions to a wheat-containing diet. The best characterized is celiac disease which develops after intake of gluten in individuals with genetic predisposition. Other wheat-related conditions are less well defined in terms of diagnosis, specific trigger and underlying pathways. Despite this, the overall prevalence of wheat-related disorders has increased in the last decades and the role of microbial factors has been suggested. Several studies have described an altered intestinal microbiota in celiac patients compared to healthy subjects, but less information is available regarding other wheat-related disorders. Here, we discuss the importance of the intestinal microbiota in the metabolism of wheat proteins and the development of inflammatory or functional conditions. Understanding these interactions will open new directions for therapeutic development using bacteria with optimal wheat protein degrading capacity.

Keywords:
Celiac disease
Wheat sensitivity
Gluten
Amylase trypsin inhibitors
Microbial metabolism
Bacterial degradation
Resumen

El trigo es un cereal frecuente en la dieta occidental y una importante fuente de proteínas y fibra. Sin embargo, algunas personas presentan reacciones adversas a una dieta con trigo. La más conocida es la enfermedad celíaca, que se manifiesta después del consumo de gluten por parte de individuos con predisposición genética. Otras enfermedades relacionadas con el trigo no están tan bien definidas por lo que respecta al diagnóstico, el desencadenante específico y las vías subyacentes. A pesar de ello, la incidencia general de trastornos relacionados con el trigo ha aumentado en las últimas décadas, y se ha sugerido el papel de factores microbianos. Varios estudios han descrito cambios de la microbiota intestinal en pacientes celíacos frente a individuos sanos, pero hay menos información sobre otros trastornos relacionados con el trigo. En este artículo tratamos la importancia de la microbiota intestinal en el metabolismo de las proteínas del trigo y el desarrollo de trastornos inflamatorios o funcionales. El conocimiento de estas interacciones abrirá nuevas vías para el desarrollo terapéutico con bacterias con una capacidad óptima de degradación de las proteínas del trigo.

Palabras clave:
Enfermedad celíaca
Sensibilidad al trigo
Gluten
Inhibidores de tripsina-amilasa
Metabolismo microbiano
Degradación bacteriana

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