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Enfermería Clínica (English Edition) Survival of multi-pathological inpatients with nutritional risk according to the...
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Vol. 35. Issue 6.
(November - December 2025)
Vol. 35. Issue 6.
(November - December 2025)
Original Article
Survival of multi-pathological inpatients with nutritional risk according to their PROFUND index
Supervivencia de pacientes pluripatológicos hospitalizados con riesgo nutricional según su índice PROFUND
Cristina López-Muñoza,
Corresponding author
Cristinaenlienzo@hotmail.com

Corresponding author.
, Marta Aranda-Gallardob,c,d,e, Francisco Rivas-Ruize,f, Ana Belén Moya-Suárezb, José Carlos Canca-Sanchezc,d
a Unidad de Pruebas Funcionales Digestivas, Hospital Universitario Costa del Sol, Marbella, Málaga, Spain
b Unidad de Medicina Interna, Hospital Universitario Costa del Sol, Marbella, Málaga, Spain
c Universidad de Málaga, Facultad de Ciencias de la Salud, Málaga, Spain
d Instituto de Investigación Biomédica de Málaga (IBIMA), Málaga, Spain
e Red de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Prevención y Promoción de la Salud (RICAPPS), Málaga, Spain
f Área de Asesoramiento Metodológico, Documental y Ético, Unidad de Investigación e Innovación, Hospital Universitario Costa del Sol, Marbella, Málaga, Spain
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Table 1. Socio-demographic and clinical characteristics in the different PED vs. non-PEG groups.
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Table 2. Mortality rate in the different PEG vs. no-PEG groups.
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Table 3. Crude and adjusted overall survival using Cox regression model.
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Abstract
Objective

To determine the clinical and functional characteristics and to compare the survival of a group of patients with multiple pathologies with PEG versus another group with similar characteristics of comorbidity and nutritional status, fed orally.

Method

A retrospective cohort study of hospitalized patients at the Costa del Sol Hospital (2016−21) was conducted. The inclusion criteria were multi-pathological patients belonging to categories E and G, defined in the Assistance Process of the Ministry of Health, with dysphagia and nutritional risk. All patients with PEG were included. The non-PEG group was obtained with simple random sampling. Dysphagia was evaluated with the volume-viscosity clinical examination method. Analytical parameters, survival, PROFUND index and nutritional risk were also evaluated. Statistical analysis and a Cox multivariate regression model (95% CI) were performed with a significance level of P < .05.

Results

A total of 1928 patients with multiple pathologies were categorized, almost 30% with dysphagia. 84 patients were fed by PEG. Of the 434 orally fed subjects, 84 were selected, a total sample of 168 patients. The most frequent diagnoses were neurological disease and/or dementia versus stroke in the non-PEG group. Both groups presented malnutrition in more than 70% and an intermediate-high PROFUND. Adjusting the groups with nutritional status and the PROFUND index, the PEG group had a better prognosis (P = .035).

Conclusions

The adjustment of the studied population with the PROFUND index and its nutritional status determines a longer survival of patients with PEG.

Keywords:
Pluripathology
Gastrostomy
Survival
Malnutrition
Dysphagia
PROFUND index
Resumen
Objetivo

Conocer las características clínicas y funcionales y comparar la supervivencia de un grupo de pacientes pluripatológicos con PEG frente a otro grupo con características similares de comorbilidad y estado nutricional, alimentados por vía oral.

Método

Se realizó un estudio de cohortes retrospectivo de pacientes hospitalizados en el Hospital Costa del Sol (2016−21). Los criterios de inclusión fueron pacientes pluripatológicos, según se define en el Proceso Asistencial de la Consejería de Salud, con disfagia y riesgo de desnutrición. Se incluyó a todos los pacientes portadores de PEG, el grupo no PEG se obtuvo con un muestreo aleatorio simple. La disfagia se evaluó con el método de exploración clínica de volumen-viscosidad, se evaluaron parámetros analíticos, supervivencia, índice PROFUND y riesgo nutricional. Se realizó análisis estadístico y modelo de regresión multivariada de Cox (IC 95%) con un nivel de significancia de P < ,05.

Resultados

Se categorizaron 1928 pacientes pluripatológicos, casi el 30% con disfagia. 84 pacientes fueron alimentados con PEG. De los 434 alimentados por vía oral, se seleccionaron 84, quedando una muestra total de 168 pacientes. Los diagnósticos más frecuentes fueron enfermedad neurológica y/o demencia frente al ACV en el grupo no PEG. Ambos grupos presentaron desnutrición en más de un 70% y un PROFUND intermedio-alto. Ajustando los grupos con el estado nutricional y el índice PROFUND, el grupo PEG tuvo mejor pronóstico (P = ,035).

Conclusiones

El ajuste de la población estudiada con el índice PROFUND y su estado nutricional, determina una mayor supervivencia de los pacientes portadores de PEG.

Palabras clave:
Pluripatología
Gastrostomía
Supervivencia
Desnutrición
Disfagia
Índice PROFUND

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