Buscar en
Cirugía Española (English Edition)
Toda la web
Inicio Cirugía Española (English Edition) Use of Barbed Suture for the Closure of Enterocolotomy after Laparoscopic Right ...
Journal Information
Vol. 98. Issue 3.
Pages 136-142 (March 2020)
Share
Share
Download PDF
More article options
ePub
Visits
134
Vol. 98. Issue 3.
Pages 136-142 (March 2020)
Original article
DOI: 10.1016/j.cireng.2020.02.011
Use of Barbed Suture for the Closure of Enterocolotomy after Laparoscopic Right Hemicolectomy With Intracorporeal Anastomosis. A Prospective Descriptive Study
Uso de la sutura barbada para el cierre de la enterocolotomía tras hemicolectomía derecha con anastomosis intracorpórea. Estudio prospectivo descriptivo
Visits
...
Manuel Ferrer-Márqueza,
Corresponding author
manuferrer78@hotmail.com

Corresponding author.
, Rocio Torres-Fernándeza, Francisco Rubio-Gila, Ricardo Belda-Lozanoa, Pedro Moya-Forcéna, Jorge Alejandro Benavides Bulejeb, Ángel Reina-Duartea
a Unidad de Coloproctología, Servicio de Cirugía General y Digestiva, Hospital Universitario Torrecárdenas, Almería, Spain
b Unidad de Coloproctología, Servicio de Cirugía General y Aparato Digestivo, Hospital General Universitario Reina Sofía, Murcia, Spain
Article information
Abstract
Full Text
Bibliography
Download PDF
Statistics
Figures (3)
Show moreShow less
Tables (3)
Table 1. Characteristics of Patients in the Study.
Table 2. Intra- and Postoperative Variables.
Table 3. Complications - Clavien-Dindo Classification.
Show moreShow less
Abstract
Introduction

Performing intracorporeal anastomoses and sutures is possibly the technique that requires the greatest skill in laparoscopic surgery. The appearance of the new barbed sutures in recent years has seemed to facilitate this surgical step. The aim of our study is to evaluate short-term results in patients with neoplasms of the right colon, after laparoscopic right hemicolectomy with intracorporeal anastomosis using barbed suture at the closure of the enterocolotomy.

Patients and methods

This is a multicenter, prospective, descriptive study that includes patients who underwent laparoscopic right hemicolectomy for neoplastic colonic pathologies between June 2015 and December 2018. In all patients, the intracorporeal anastomosis was performed using the endocutter, and closure of the enterocolotomy was done with a double layer of barbed suture.

Results

A total of 80 patients were treated (47.5% women), with an average age of 70.6 ± 9 (49–92) years. The average operative time was 99.5 ± 38 min. Anastomotic dehiscence was observed in 2.5% of the sample, and 5 patients required re-operation (6.2%) as a result of two leaks, two obstructive symptoms and one peritoneal bleeding. Mean hospital stay was 7 (3–173) days.

Conclusions

The use of barbed suture in laparoscopic right hemicolectomy with intracorporeal anastomosis seems to present a morbidity similar to series described in literature. Prospective, controlled and randomized studies with a larger number of patients would be necessary to confirm these findings.

Keywords:
Barbed suture
Laparoscopic anastomosis
Right hemicolectomy
Intracorporeal anastomosis
Resumen
Introducción

Posiblemente la parte técnica que más destreza precisa en laparoscopia es la realización de anastomosis y suturas intracorpóreas. La aparición de las nuevas suturas barbadas durante los últimos años parece facilitar dichos gestos quirúrgicos. El objetivo de nuestro estudio es evaluar los resultados a corto plazo en pacientes con neoplasias de colon derecho, tras hemicolectomía derecha laparoscópica con anastomosis intracorpórea mediante la utilización de sutura barbada en el cierre de la enterocolotomía.

Métodos

Se trata de un estudio descriptivo prospectivo multicéntrico en el que se incluyen pacientes que han sido intervenidos mediante hemicolectomía derecha laparoscópica por patología neoplásica colónica entre junio de 2015 y diciembre de 2018. En todos ellos se realizó la anastomosis intracorpórea mediante el uso de endocortadora, y el cierre de la enterocolotomía mediante una doble capa de sutura barbada.

Resultados

Se han intervenido un total de 80 pacientes (47,5% mujeres), con una edad media de 70,6 ± 9 (49–92) años. El tiempo operatorio medio fue 99,5 ± 38 minutos. Un 2,5% de la muestra presentó dehiscencia de anastomosis, y se tuvieron que reintervenir 5 pacientes (6,2%) como consecuencia de dos dehiscencias, dos cuadros obstructivos y un sangrado peritoneal. La mediana de estancia hospitalaria fue de 7 (3–173) días.

Conclusiones

El uso de la sutura barbada en la hemicolectomía derecha laparoscópica con anastomosis intracorpórea parece presentar una morbilidad similar a las series descritas en la literatura. En cualquier caso, serían necesarios estudios con mayor número de pacientes, prospectivos, controlados y aleatorizados para confirmar estos hallazgos.

Palabras clave:
Sutura barbada
Anastomosis laparoscópica
Hemicolectomía derecha
Anastomosis intracorpórea

Article

These are the options to access the full texts of the publication Cirugía Española (English Edition)
Subscriber
Subscriber

If you already have your login data, please click here .

If you have forgotten your password you can you can recover it by clicking here and selecting the option “I have forgotten my password”
Subscribe
Subscribe to

Cirugía Española (English Edition)

Comprar
Comprar acceso al artículo

Comprando el artículo el PDF del mismo podrá ser descargado

Precio 19,34 €

Comprar ahora
Contact
Phone for subscriptions and reporting of errors
From Monday to Friday from 9 a.m. to 6 p.m. (GMT + 1) except for the months of July and August which will be from 9 a.m. to 3 p.m.
Calls from Spain
932 415 960
Calls from outside Spain
+34 932 415 960
E-mail
Article options
Tools
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos

es en pt
Política de cookies Cookies policy Política de cookies
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí. To improve our services and products, we use "cookies" (own or third parties authorized) to show advertising related to client preferences through the analyses of navigation customer behavior. Continuing navigation will be considered as acceptance of this use. You can change the settings or obtain more information by clicking here. Utilizamos cookies próprios e de terceiros para melhorar nossos serviços e mostrar publicidade relacionada às suas preferências, analisando seus hábitos de navegação. Se continuar a navegar, consideramos que aceita o seu uso. Você pode alterar a configuração ou obter mais informações aqui.