There has been a decrease in sperm concentration in recent years. Concurrently, there were important dietary changes, including an increase in sugar-sweetened beverage intake (SSB). The relation between SSB and male reproduction functions in humans are barely described in the literature.
MethodsCross-sectional study with 209 participants (18–23 years old) recruited during one year in Murcia, Spain. All men provided semen and blood samples the same day. SSB consumption was evaluated using a 101-item validated food frequency questionnaire. Reproductive hormones were analysed from serum samples, obtaining levels of follicle-stimulating hormone, inhibin B, luteinizing hormone, estradiol, and testosterone. The evaluation of semen analysis followed the WHO guidelines and consisted of seminal volume, sperm concentration, total sperm count, percentage of morphologically normal sperm, and percentage of motile sperm. SSB intake association with semen parameters and hormone levels were examined using multiple linear regression.
ResultsMen in the highest quartile of the SSB intake had a higher percentage of morphologically normal sperm, 37.4% [6.1, 68.3] (p, trend=0.047) and higher estradiol levels (9.5% [−3.5, 22.5] (p, trend=0.047) than those in the first quartile. SSB intake was unrelated to other semen quality parameters or reproductive hormone levels.
ConclusionsOur results indicate that sperm morphology and estradiol levels may be associated with sugar-sweetened beverage intake. These findings might be explained by physiological metabolism homeostasis, though more studies are required to confirm these results and draw conclusions in other male populations.
Se ha observado una disminución en la concentración espermática en estos últimos años. Al mismo tiempo, ha habido cambios dietéticos, incluyendo un aumento en la ingesta de bebidas azucaradas (BA). La relación entre BA y la fertilidad masculina apenas está descrita en la literatura.
MétodosEstudio transversal con 209 participantes (18-23 años) seleccionados durante un año en Murcia, España. Todos los hombres proporcionaron muestras seminales y sanguíneas el mismo día. El consumo de BA se evaluó utilizando un cuestionario validado de frecuencia alimentaria de 101 ítems. Se analizaron los niveles séricos de hormona foliculoestimulante, inhibina B, hormona luteinizante, estradiol y testosterona. El análisis seminal se realizó siguiendo los criterios de la OMS, analizando el volumen seminal y la concentración, movilidad y morfología espermáticas. La asociación de la ingesta de BA con los parámetros seminales y hormonales se evaluó mediante regresión lineal múltiple.
ResultadosLos varones en el cuartil más alto de ingesta de BA presentaron un mayor porcentaje de espermatozoides morfológicamente normales (37,4% [6,1, 68,3]) (p-tendencia=0,047) y niveles de estradiol más altos (9,5% [−3,5, 22,5] (p-tendencia=0,047) que los del primer cuartil. La ingesta de BA no se relacionó con otros parámetros de calidad seminal o niveles de hormonas reproductivas.
ConclusionesNuestros resultados indican que la morfología de los espermatozoides y los niveles de estradiol podrían estar asociados con la ingesta de BA. Estos hallazgos podrían explicarse por la homeostasis del metabolismo fisiológico, aunque se requieren más estudios para confirmar estos resultados y sacar conclusiones en otras poblaciones masculinas.
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