Buscar en
Gaceta Médica de Bilbao
Toda la web
Inicio Gaceta Médica de Bilbao Efectos sobre el perfil lipídico y la presión arterial de una dieta de tipo me...
Información de la revista
Vol. 105. Núm. 4.
Páginas 124-128 (Enero 2008)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 105. Núm. 4.
Páginas 124-128 (Enero 2008)
Acceso a texto completo
Efectos sobre el perfil lipídico y la presión arterial de una dieta de tipo mediterraneo despues de un año de seguimiento en pacientes de alto riesgo.
Effects of a mediterranean style diet on lipid profile and blood pressure after one year of follow-up in high-risk cardiovascular patients
Dieta mediterranearraren eragina profil lipidikoan eta tentsio arterialean, urtebeteko segimendua egin ondoren arrisku handiko pazienteekin
Visitas
2247
F. Arós
Autor para correspondencia
aborau@secardiologia.es

Correspondencia: Dr. Fernando Arós. Servicio de Cardiología. Hospital Txagorritxu, c/José Achótegui s/n. 01009 Vitoria-Gasteiz. Espa˜a UE.
, E. Sanz, T. del Hierro, S. Francisco, I. Salaverría, J. Algorta, M.A. Pena, I. Felipe, J. San Vicente
Servicio de Cardiología y Unidad de Ensayos Clínicos. Hospital Txagorritxu. Vitoria-Gasteiz. Espa˜a UE.
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Resumen
Objetivo

Comparar los efectos sobre el perfil lipídico y la presión arterial de una dieta de tipo mediterránea (DTM) con la dieta más recomendada en prevención cardiovascular pobre en grasas.

Metodología

Se aleatorizaron pacientes de alto riesgo vascular a DTM enriquecida con aceite de oliva (AO), DTM enriquecida con frutos secos o dieta pobre en grasas (DPG). Todos los pacientes tuvieron reuniones periódicas con una dietista.

Resultados

190 pacientes (109 varones; edad 66±6 a˜os) completaron un a˜o de seguimiento. La dieta baja en grasas disminuyó (p<0,05) el coleterol (C) total (10,4 mg/dl), el C-LDL (14,3 mg/dl) y aumentó el C-HDL (4,8 mg/dl). La DTM-AO presentó cambios similares, y una disminución de triglicéridos (15,5 mg/dl; p<0,02) y presión arterial diastólica (5,2 mm Hg; p<0,001).

Conclusiones

La dieta pobre en grasas y DTM-AO presentan cambios favorables en el perfil lipídico, pero la DTM reduce además los triglicéridos y la presión arterial diástolica.

Palabras clave:
estudio controlado y aleatorizado
dieta mediterránea
dieta pobre en grasas
aceite de oliva
perfil lipídico
presión arterial
Summary
Aim

To compare a Mediterranean-type diet (MTD) with a low-fat diet, the most recommended diet for the prevention of cardiovascular disease.

Methods

Asymptomatic patients at high cardiovascular risk were random allocated in one of the following groups: 1-MTD enriched with olive oil (OO); 2-MTD enriched with nuts or 3-Low-fat diet. All patients had regular meetings with a dietist.

Results

a total of 190 patients (109 males and 81 females, with an average age of 66±6 years) completed the firs year of follow-up. Low-fat diet achieved a significant decrease (p<0.05) in total cholesterol (C) (10.4 mg/dl), LDL-C (14.3 mg/dl) and an increase in HDL-C (4.8 mg/dl). MTD-OO showed similar improvements, with an additional significant decrease (p<0.05) in triglycerides (15.5 mg/dl) and diastolic blood pressure (5.2 mmHg, p<0.001).

Conclusions

Low-fat dieta and Mediterranean type diet supplemented with olive oil show a significant improvement in the lipid profile. Furthermore, MTD-OO also reduces triglycerides and diastolic blood pressure.

Key words:
Randomized
controlled study
Mediterranean Diet
Low-fat diet
olive oil
lipid profile
blood pressure
Laburpena

Dieta mediterranear (DM) batek eta gaixotasun kardiobaskularren prebentzioan erabilitako dieta batek (pobrea gantzetan) profil lipidikoan eta tentsio arterialean dituzten efektuak konparatzea.

Metodologia

Arrisku baskular handiko pazienteak hartu ziren aleatorioki, oliba olioz (OO) aberastutako DMrekin, fruitu lehorrez aberastutako DMrekin edo gantzetan pobrea den dietarekin (DPG). Paziente guztiek bilerak egin zituzten aldizka dietistarekin.

Emaitzak

urtebeteko segimendua egin zitzaien 190 pazienteri (109 gizon; adina 66±6 urte). Dieta gantzetan pobreak murriztu egin zituen (p<0,05) kolesterol (K) totala (10,4 mg/dl) eta LDL kolesterola (14,3 mg/dl), eta areagotu egin zuen HDL kolesterola (4,8 mg/dl).

DM-OO dietak antzeko aldaketak eragin zituen, eta murriztu egin zituen halaber triglizeridoak (15,5 mg/dl; p<0,02) eta tentsio arterial diastolikoa (5,2 mm Hg; p<0,001).

Ondorioak

Dieta gantzetan pobreak eta DM-OO dietak mesede egiten diote profil lipidikoari, baina horrez gainera, DMk murriztu egiten ditu ere triglizeridoak eta tentsio arterial diastolikoa.

Hitz gakoak:
azterlan kontrolatu eta aleatorizatu
dieta mediterranear
dieta gantzetan pobre
oliba olio
profil lipidiko
tentsio arterial
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
Kattainen A., Salomaa V., Harkanen T., Jula A., Kaaja R., Antero Kesäniemi Y., et al.
Coronary heart disease: from a disease of middle-aged men in the late 1970s to a disease of elderly women in the 2000s.
Eur Heart J., 27 (2006), pp. 296-301
[2.]
Pasternak R.C., Grundy S.M., Levy D., Thompson P.D..
Task Force 3.
Spectrum of risk factors for coronary heart disease. J Am Coll Cardiol., 27 (1996), pp. 978-990
[3.]
Yusuf S., Hawken S., Ounpuu S., Dans T., Avezum A., Lanas F., et al.
Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study), case-control study, (2004),
[4.]
De Backer G., Ambrosioni E., Borch-Johnsen K., Brotons C., Cifkova R., Dallongeville J., et al.
European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice.
Eur J Cardiovasc Prev and Rehabilitation, 10 (2003), pp. S1-S10
[5.]
Antman E.M., Anbe D.T., Armstrong P.W., Bates E.R., Green L.A., Hand M., et al.
ACC/AHA Task Force guidelines for the management of patients with ST-segment elevation myocardial infarction.: executive summary: a report of the ACC/AHA Task Force on Practice Guidelines (Committee to revise the 1999 Guidelines on the Management of patients with Acute Myocardial Infarction).
Circulation, 110 (2004), pp. 588-636
[6.]
Lichtenstein A.H., Appel L.J., Brands M., Carnethon M., Daniels S., Franch M., et al.
Diet and lifestyle recommendations revision 2006.
A scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation, 114 (2006), pp. 82-96
[7.]
Chahoud G., Aude Y.W., Mehta J.L..
Dietary recommendations in the prevention and treatment of coronary heart disease: do we have the ideal diet yet?.
Am J Cardiol., 94 (2004), pp. 1260-1267
[8.]
Parik P., McDaniel M.C., Ashen M.D., Miller J.I., Sorrentino M., Chan V., Blumenthal R.S., Sperling L.S..
Diets and cardiovascular disease.
J Am Coll Cardiol., 45 (2005), pp. 1379-1387
[9.]
Executive summary of the third report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) expert panel on detection,evaluation and treatment of high blood cholesterol in adults (Adult Treatment Panel III)..
JAMA, 285 (2001), pp. 2486-2497
[10.]
de Logeril M., Salen P., Martin J-L, Monjaud I., Delaye J., Mamelle N..
Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction. Final report of the Lyon Diet Heart Study.
Circulation, 99 (1999), pp. 779-785
[11.]
Trichopoulou A., Costacou T., Bamia C., Trichopoulos D..
Adherence to a meidterranen diet and survival in a Greek population.
N Eng J Med., 348 (2003), pp. 2599-2608
[12.]
Trichopoulou A., Orfanos P., Norat T., Bueno-de-Mesquita B., Ocké M., Peeters P.H., et al.
Modified mediterranean diet and survival: EPIC-elderly prospective cohort study.
BMJ., 30 (2005), pp. 991-995
[13.]
Estruch R., Martínez-Gonzáles M.A., Corella D., Salas-Salvadó J., Ruiz-Gutiérrez V., Covas M.I., et al.
Effects of a Mediterranean-Style Diet on cardiovascular risk factors. A randomized trial.
Ann Intern Med., 145 (2006), pp. 1-11
[14.]
Krauss R.M., Eckel R.H., Howard B., Appel L.J., Daniels S.R., Deckelbaum R.J., et al.
AHA dietary guidelines: revision 2000: a statement for healthcare professionals from the Nutrition Committee of the American Heart Association.
Circulation, 102 (2000), pp. 2284-2299
[15.]
Martínez-González M.A., Fernández-Jarne E., Serrano-Martínez M., Wright M., Gómez Gracia E..
Development of a short dietary intake questionnaire for the quantitative estimation of adherence to a cardioprotective Mediterranean diet.
Eur J Clin Nutr., 58 (2004), pp. 1550-1552
[16.]
Pérez-Jiménez F., López-Miranda J., Mata P..
Protective effect of dietary monounsaturated fat on arteriosclerosis: beyond cholesterol Atherosclerosis, 163 (2002), pp. 385-398
[17.]
Pérez-Jiménez F., Alvarez de Cienfuegos G., Badimon L., Barja G., Battino M., Blanco A., Bonanome A., et al.
International conference on the healthy effecto of virgen olive oil.
Eur J Clin Invest., 35 (2005), pp. 421-424
[18.]
Obarzanek E., Sacks F.M., Vollmer W.M., Bray G.A., Miller III E.R., Lin P-H, et al.
Effects on blood lipids of a blood pressure-lowering diet: the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) trial.
Am J Clin Nutri, 74 (2001), pp. 80-89
[19.]
Singh R.B., Dubnov G., Niaz M.A., Ghosh S., Singh R., Rastogi S.S., Manor O., Pella D., Berry E..
Effect of an Indo-Mediterraean diet on progression of coronary artery disease in high risk patients (Indo-Mediterranean Diet Heart Study): a randomised single-blind trial.
Lancet, 360 (2002), pp. 1455-1461
[20.]
Appel L.J., Sacks F.M., Carey V.J., Obarzanek E., Swain J.F., Miller E.R., et al.
Effects of protein, monosaturated fat, and carbohydrate intake on blood pressure and serum lipids.
Results of the OmniHeart Randomized Trial. JAMA, 294 (2005), pp. 2455-2464
[21.]
Covas M., Nyyssönen K., Poulsen H.E., Kaikkonen J., Zunft H., Kiesewetter H., for the Eurolive Study Group et al.
The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors.
Ann Intern Med., 145 (2006), pp. 333-341
[22.]
Zambón D., Sabaté J., Muñoz S., Campero B., Casals E., Merlos M., Laguna J.C., Ros E..
Substituting walnuts for monounsaturated fat improves the serum lipid profile of hypercholesterolemic men and women. A randomized crossver trial.
Ann Intern Med., 132 (2000), pp. 538-546
[23.]
Appel L.J., Brands M.W., Daniels S.R., Karanja N., Elmer P.J., Sacks F.M..
Dietary approaches to prevent and treat hypertension.
A scientific statement from the American Heart Association. Hypertension, 47 (2006), pp. 296-308
[24.]
Psaltopoulou T., Naska A., Orfanos P., Trichopoulos D., Mountokaladis T., Trichopoulou A..
Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure study.
Am J Clin Nutr., 80 (2004), pp. 1012-1018
[25.]
Alonso A., Ruiz-Gutierrez V., Martínez-González M.A..
Monounsaturated fatty acids, olive oil and blood pressure:epidemiological, clinical and experimental evidence.
Public Health Nutr., 9 (2006), pp. 251-257
[26.]
Myers V.H., Champagne C.M..
Nutritional effects on blood pressure.
Curr Opin Lipidol., 18 (2007), pp. 20-24
Copyright © 2008. Academia de Ciencias Médicas de Bilbao
Opciones de artículo
Herramientas