Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición Pautas de prescripción de nutrición parenteral
Información de la revista
Vol. 54. Núm. S2.
Tratamiento con insulina: alternativas terapéuticas y su optimización
Páginas 54-60 (Febrero 2007)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 54. Núm. S2.
Tratamiento con insulina: alternativas terapéuticas y su optimización
Páginas 54-60 (Febrero 2007)
I curso sénior de nutrición de la SEEN
Acceso a texto completo
Pautas de prescripción de nutrición parenteral
Prescription of parenteral nutrition
Visitas
10157
H. Requejo Salinas, M. León Sanz
Autor para correspondencia
mleon@h12o.es

Correspondencia: Dr. M. León Sanz. Unidad de Nutrición Clínica y Servicio de Endocrinología. Hospital Universitario 12 de Octubre. Avda. de Córdoba, s/n. 21041 Madrid. España.
Unidad de Nutrición Clínica y Servicio de Endocrinología. Hospital Universitario 12 de Octubre. Madrid. España
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Resumen
Bibliografía
Descargar PDF
Estadísticas

En 1968 se describió la seguridad y la eficacia de la administración de nutrientes por vía intravenosa a seres humanos. Desde entonces hemos asistido a numerosos avances tanto de las técnicas de administración como de la composición y elaboración de las mezclas de nutrientes, que han conducido a una mayor seguridad en la administración de la nutrición parenteral (NP). Sin embargo, sigue siendo una técnica de alimentación artificial que puede dar lugar a numerosas complicaciones de distinta gravedad. Por ello, es necesaria una selección adecuada de los pacientes que realmente se van a beneficiar de la NP.

Esta revisión analiza las indicaciones y los tipos de NP, así como las características principales de los macronutrientes y micronutrientes, el aporte de energía y de agua, las formas de elaboración y administración y la posibilidad de combinarlos con fármacos intravenosos. La prescripción individualizada de la NP, de acuerdo con las recomendaciones vigentes de sociedades científicas, contribuye a mejorar la seguridad y la eficacia de esta forma de tratamiento nutricional.

Palabras clave:
Nutrición parenteral
Glucosa
Emulsiones grasas intravenosas
Aminoácidos
Micronutrientes

The safety and efficacy of parenteral administration of nutrients to humans was first described in 1968. Since then, there have been numerous advances in administration techniques, as well as in the composition and preparation of intravenous nutrient mixtures; these advances have increased the safety of the administration of parenteral nutrition (PN). Nevertheless, this treatment modality remains an artificial feeding technique that can give rise to numerous complications of varying severity. Therefore, appropriate selection of those patients who will derive a true benefit from PN is essential. This review analyzes the indications and types of PN, along with the main characteristics of macro- and micronutrients, the quantity of energy and water, preparation and administration methods, and the possibility of associating other intravenous drugs. The individualized prescription of PN, according to current recommendations established by scientific societies, helps to improve the safety and effectiveness of this nutritional therapy.

Key words:
Parenteral nutrition
Glucose
Intravenous fat emulsions intravenous
Aminoacids
Micronutrients
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
S.J. Dudrick.
Early developments and clinical applications of total parenteral nutrition.
J Parenter Enteral Nutr, 27 (2003), pp. 291-299
[2.]
E. Vinnars, D. Wilmore.
History of Parenteral Nutrition.
J Parenter Enteral Nutr, 27 (2003), pp. 225-232
[3.]
M. León Sanz.
La evolución de la alimentación hospitalaria.
Ars Medica, 2 (2004), pp. 210-226
[4.]
ASPEN Board of Directors and the Clinical Guidelines Task Force.
Guidelines for the use of parenteral and enteral nutrition in adult and pediatric patients.
J Parenter Enteral Nutr, 26 (2002), pp. SA1-SA138
[5.]
S. Klein, J. Kinney, K. Jeejheebhoy, et al.
Nutritional support in clinical practice: review of published data and recommendations for future research directions. Summary of a conference sponsored by the National Institutes of Health, American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, and American Society for Clinical Nutrition.
J Parenter Enteral Nutr, 21 (1997), pp. 133-156
[6.]
B. Koletzko, O. Goulet, J. Hunt, K. Krohn, R. Shamir, Parenteral Nutrition Guidelines Working Group.
Guidelines on Paediatric Parenteral Nutrition of the European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) and the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), Supported by the European Society of Paediatric Research (ESPR).
J Pediatr Gastroenterol, 41 (2005), pp. S1-S87
[7.]
C.L. Braunscheweig, P. Levy, P.M. Sheean, X. Wanget.
Enteral compared with parenteral nutrition: a meta-analysis.
Am J Clin Nutr, 74 (2001), pp. 534-542
[8.]
ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition.
Clin Nutr, 25 (2006), pp. 180-360
[9.]
M. Madam, D.J. Alexander, M.J. Mc Mahon.
Influence of catheter type on occurrence of thrombophlebitis during peripheral intravenous nutrition.
Lancet, 339 (1992), pp. 101-103
[10.]
A. García de Lorenzo Mateos, T. Bermejo Vicedo, C. Gómez Candela, M. Planas Vila.
Conclusiones de la primera mesa de trabajo BAXTERSENPE sobre productos listos para su uso (RTU) en nutrición parenteral.
Nutr Hosp, 20 (2005), pp. 369-370
[11.]
M.M. Reeves, S. Capra.
Predicting energy requirements in the clinical setting: are current methods evidence based?.
Nutr Rev, 61 (2003), pp. 143-151
[12.]
SENPE. Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral. Protocolos para la prescripción de nutrición parenteral y enteral. Documento 2-B-EP-1998. Disponible en: http://www.senpe.com/publicaciones/senpe_consenso/senpe_consenso_prescripcion_2.pdf
[13.]
C. Ireton-Jones.
Adjusted body weight, con: why adjust body weight in energy-expenditure calculations?.
Nutr Clin Pract, 20 (2005), pp. 474-479
[14.]
Institute of Medicine.
Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, colesterol, protein, and amino acids.
Food and Nutrition Board, National Academy Press, (2002),
[15.]
J.C. Burge, A. Goon, P.S. Choban, L. Flancbaum.
Efficacy of hypo-caloric total parenteral nutrition in hospitalized obese patients: a prospective, double-blind randomized trial.
J Parenter Enteral Nutr, 18 (1994), pp. 203-207
[16.]
R.N. Dickerson.
Hypo-caloric feeding of obese patients in the intensive care unit.
Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 8 (2005), pp. 189-196
[17.]
P. Gomis.
Nutrición Parenteral.
Tratado de Nutrición, 1.ª ed, pp. 169-204
[18.]
G. Manchesini, G. Bianchi, B. Rossi, M. Brizi, N. Melchionda.
Nutritional treatment with branched-chain amino acids in advanced liver cirrhosis.
J Gastroenterol, 35 (2000), pp. 7-12
[19.]
M. Atkinson, L.I. Worthley.
Nutrition in the critically ill patient: part II. Parenteral Nutrition.
Crit Care Resusc, 5 (2003), pp. 121-136
[20.]
L.B. Pupim, P.J. Flakoll, T.A. Ikizler.
Protein homeostasis in chronic hemodialysis patients.
Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 7 (2004), pp. 89-95
[21.]
C. Martínez Costa, C. Sierra, C. Pedrón Giner, J.M. Moreno Villares, R. Lama, R. Codoceo.
Nutrición enteral y parenteral en pediatría.
An Esp Pediatr, 52 (2000), pp. 1-33
[22.]
D.K. Heyland, R. Dhaliwal, J.W. Drover, L. Gramlich, P. Dodek.
Canadian practice guidelines for nutrition support in mechanically ventilated critically ill adult patients.
J Parenter Enteral Nutr, 27 (2003), pp. 355-373
[23.]
Z.M. Jian, J.D. Cao, X.G. Zho, W.X. Zhao, J.C. Yu, E.L. Ma, et al.
The impact of alanyl-glutamine on clinical safety, nitrogen balance, intestinal permeability, and clinical outcome in postoperative patients: a randomized, double-blind, controlled study of 120 patients.
J Parenter Enteral Nutr, 23 (1999), pp. S62-S66
[24.]
T.R. Ziegler, L.S. Young, K. Benfell, M. Scheltinga, K. Hortos, R. Bye, et al.
Clinical and metabolic efficacy of glutamine-supplemented parenteral nutrition after bone marrow transplantation. A randomized, doubleblind, controlled study.
Ann Intern Med, 116 (1992), pp. 821-828
[25.]
D.H. Alpers.
Glutamine: do the data support the cause for glutamine supplementation in humans?.
Gastroenterology, 130 (2006), pp. S106-S116
[26.]
D.L. Waitzberg, R.S. Torrinhans, T.M. Jacintho.
New parenteral lipid emulsion for clinical use.
J Parenter Enteral Nutr, 30 (2006), pp. 351-367
[27.]
G. Wanten.
An up-to-date on parenteral lipids and immune function: only smoke or is there any fire?.
Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 9 (2006), pp. 79-83
[28.]
C. Chambrier, M. Lauverjat, P. Bouletreau.
Structured triglyceride emulsions in parenteral nutrition.
Nutr Clin Pract, 21 (2006), pp. 342-350
[29.]
T.G. Baumgartner.
Calcium.
Parenteral micronutrition, 2.ª ed, pp. 1-51
[30.]
National Advisory Group on Standards and Practice Guidelines for Parenteral Nutrition.
Safe Practices for Parenteral Nutrition Formulations, 22 (1998), pp. 49-66
[31.]
C.J. Helphingstine, B.R. Bistrian.
New Food and Drug Administration requirements for inclusion of vitamin K in adult parenteral multivitamins.
J Parenter Enteral Nutr, 27 (2003), pp. 220-224
[32.]
D.R. Duerkensen, N. Papineau.
The prevalence of coagulation abnormalities in hospitalized patients receiving lipid-base parenteral nutrition.
J Parenter Enteral Nutr, 28 (2004), pp. 30-33
[33.]
D.B. Bertinet, M. Tinivella, F.A. Balzola, A. De Francesco, O. Davini, L. Rizzo, et al.
Brain manganese deposition and blood levels in patients undergoing home parenteral nutrition.
J Parenter Enteral Nutr, 24 (2000), pp. 223-227
[34.]
V.J. Kumpf.
Up-to-date on parenteral iron therapy.
Nutr Clin Pract, 18 (2003), pp. 318-326
[35.]
J.M. Culebras, G. Martín Peña, A. Zaragoza, J.A. Rodríguez Montes.
Practical aspects of peripheral parenteral nutrition.
Curr Opin Clin Nutr Met Care, 7 (2004), pp. 303-313
[36.]
M.J. Thighe, C. Wong, I.G. Martin, M.J. Mc Mahon.
Do heparin, hydrocortisone, and glyceryl trinitrate influence thrombophlebitis during full intravenous nutrition via a peripheral vein?.
J Parenter Enteral Nutr, 19 (1995), pp. 507-509
[37.]
L. Del Hoyo Gil, O. Serrano Garrote, P. Gomis Muñoz, A. Herreros de Tejada.
Compatibilidad de fármacos con nutrición parenteral.
Farm Hosp, 24 (2000), pp. 332-344
Copyright © 2007. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Opciones de artículo
Herramientas
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos