Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición Dieta y osteoporosis
Información de la revista
Vol. 53. Núm. 5.
Páginas 296-299 (Mayo 2006)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 53. Núm. 5.
Páginas 296-299 (Mayo 2006)
Actualización en nutrición clínica
Acceso a texto completo
Dieta y osteoporosis
Diet and osteoporosis
Visitas
12161
Rafael Ezquerra
Autor para correspondencia
rezquerra@hsan.osakidetza.net

Correspondencia: Dr. R. Ezquerra. Hospital Santiago Apóstol. Olaguibel, 29. 01004 Vitoria. Álava. España.
Servicio Endocrinología y Nutrición. Hospital Santiago Apóstol. Vitoria. Álava. España
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Resumen
Bibliografía
Descargar PDF
Estadísticas

La osteoporosis se caracteriza por una disminución de la densidad ósea y una alteración de la microarquitectura del tejido óseo. Es una enfermedad muy prevalente, que va en aumento y constituye un problema sociosanitario de primer orden.

La prevención de la osteoporosis es fundamental y, aunque en un 70% la condicionan factores genéticos, en un 30% está condicionada por factores ambientales, entre los que destaca la nutrición.

El estudio de los factores nutricionales en la prevención de la osteoporosis, a la luz de las evidencias actuales, es el motivo de la presente revisión.

Palabras clave:
Osteoporosis
Prevención
Dieta

Osteoporosis is characterized by decreased bone density and alterations in bone tissue microarchitecture. The disease is highly prevalent, and increasing, and represents a major health problem.

Prevention of osteoporosis is essential. Although 70% of bone mineral density is influenced by genetic factors, 30% is influenced by environmental factors, the most important of which is nutrition.

The present review analyzes the role of nutritional factors in osteoporosis prevention in light of current evidence.

Key words:
Osteoporosis
Prevention
Diet
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
Consensus development conference: diagnostic, prophylaxis and treatment of osteoporosis. Am J Med. 1993;94:646-50.
[2.]
J.A. Kanis, L.J. Melton III, C. Chistiansen, et al.
The diagnosis of osteoporosis.
J Bone Miner Res, 9 (1994), pp. 1137-1141
[3.]
J Álvarez.
Rev Esp Econ Salud, 1 (2002), pp. 4
[4.]
C. Cooper, G. Campion, L.J. Melton III.
Hip fractures in the elderly: a world-wide projection.
Osteoporos Int, 7 (1997), pp. 407-413
[5.]
S. Mora, V. Gilsanz.
Establishment of peak bone mass.
Endocrinol Metab Clin North Am, 32 (2003), pp. 39-63
[6.]
J.Z. Ilich, J.E. Kastetter.
Nutrition in bone health revisited: a story beyond calcium.
Am Coll Nutr, 19 (2000), pp. 715-737
[7.]
H. Rico.
El calcio como nutriente y como fármaco,
[8.]
National Institutes of Health.
Consensus Conference 12, n 4. Optimal calcium intake, 272 (1994), pp. 1942-1946
[9.]
M. Romera, L. Serra.
Nutrición y osteoporosis.
Nutrición y Salud Pública, pp. 269-275
[10.]
R.P. Heaney, C.M. Weaver.
Calcio y vitamina D.
Endocrinol Metab Clin North Am (ed. esp.), 1 (2003), pp. 177-190
[11.]
B. Shea.
Meta-analysis of calcium suplementation for the prevention of postmenopausal osteoporosis.
Endocr Rev, 23 (2002), pp. 552-559
[12.]
National Academy of Sciences.
Committe on Dietary Allowances, Food and Nutrition Board (1980): Recommended Diet by Allowances (RDA).
JADA, 75 (1979), pp. 623-625
[13.]
E.D. Schlenker.
Nutrición en el envejecimiento (EE),
[14.]
M. Peacock, G. Liu, M. Carey, et al.
Effect of calcium or 25 OH Vit D3 dietary supplementation on bone loss at the hip un men and women orer the age of 60.
J Clin Endocrinol Metab, 85 (2000), pp. 3011-3019
[15.]
M.C. De Vermejool.
Nutrition et maladies ossenses.
Traité de Nutrition Clinique de l’adulte, pp. 583-587
[16.]
D.E. Sellmeyer, M. Schloetter, A. Sebastian.
Potassium citrate prevents increased urine calcium excretion and bone resorption induced by a high sodium chloride diet.
J Clin Endocrinol Metab, 87 (2002), pp. 2008-2012
[17.]
N. Palacios Gil-Antuñano.
Papel de la nutrición en la prevención y tratamiento de la osteoporosis en el anciano.
Geriatrika, 8 (1992), pp. 323-330
[18.]
D.A. De Luis Román.
Papel del flúor en la osteoporosis.
Endocrinol Nutr, 7 (2004), pp. 227-243
[19.]
D.E. Sellmeyer, K.L. Stone, A. Sebastian, et al.
A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women. Study of Osteoporotic Fractures Research Group.
Am J Clin Nutr, 73 (2001), pp. 118-122
[20.]
D.T. Felsan, Y. Zhany, M.T. Hannan, et al.
Alcohol intake and bone mineral density in elderley men and women. The Framinghan Study.
Am J Epidemiol, 142 (1995), pp. 485-492
[21.]
E. Barret-Connor, J.C. Chang, S.L. Edelstein.
Coffee associated osteoporosis offset by dailey milk consumption. The Rancho Bernardo Study.
JAMA, 271 (1994), pp. 280-283
[22.]
P. Weber.
Vitamin K and bone health.
Nutrition, 17 (2001), pp. 880-887
[23.]
L.A. Fitzpatrick.
Fitoestrógenos.
Endocrinol Metab Clin North Am (ed. esp.), 1 (2003), pp. 229-247
[24.]
A. Prentice.
Diet, nutrition and the prevention of osteoporosis.
Public Health Nutr, 7 (2004), pp. 227-243
Copyright © 2006. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Opciones de artículo
Herramientas
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos