Buscar en
Gastroenterología y Hepatología (English Edition)
Toda la web
Inicio Gastroenterología y Hepatología (English Edition) Gut microbes and health
Journal Information
Share
Share
Download PDF
More article options
ePub
Visits
5
Review
DOI: 10.1016/j.gastre.2021.01.002
Gut microbes and health
Microbiota intestinal y salud
Visits
...
Julia Álvareza,b, José Manuel Fernández Realc,d, Francisco Guarnere,
Corresponding author
fguarner@telefonica.net

Corresponding author.
, Miguel Gueimondef, Juan Miguel Rodríguezg, Miguel Saenz de Pipaonh,i, Yolanda Sanzj
a Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Universitario Príncipe de Asturias, Meco, Madrid, Spain
b Departamento de Ciencias de la Salud, Universidad de Alcalá, Alcalá de Henares, Madrid, Spain
c Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició, Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, Universitat de Girona, Girona, Spain
d CIBERobn Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición, Spain
e Unidad de Investigación de Aparato Digestivo, Vall d’Hebron Institut de Recerca, Barcelona, Spain
f Departamento de Microbiología y Bioquímica de Productos Lácteos, IPLA-CSIC, Villaviciosa, Asturias, Spain
g Departamento de Nutrición y Ciencia de los Alimentos, Universidad Complutense de Madrid, Madrid, Spain
h Servicio de Neonatología, Hospital Universitario La Paz, Madrid, Spain
i Departamento de Pediatría, Universidad Autónoma de Madrid, Madrid, Spain
j Ecología Microbiana, Nutrición y Salud, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Valencia, Spain
Received 19 November 2020. Accepted 24 January 2021
Article information
Abstract
Full Text
Bibliography
Download PDF
Statistics
Figures (5)
Show moreShow less
Abstract

The human body is populated by myriads of microorganisms throughout its surface and in the cavities connected to the outside. The microbial colonisers of the intestine (microbiota) are a functional and non-expendable part of the human organism: they provide genes (microbiome) and additional functions to the resources of our species and participate in multiple physiological processes (somatic development, nutrition, immunity, etc.). Some chronic non-communicable diseases of developed society (atopias, metabolic syndrome, inflammatory diseases, cancer and some behaviour disorders) are associated with dysbiosis: loss of species richness in the intestinal microbiota and deviation from the ancestral microbial environment. Changes in the vertical transmission of the microbiome, the use of antiseptics and antibiotics, and dietary habits in industrialised society appear to be at the origin of dysbiosis. Generating and maintaining diversity in the microbiota is a new clinical target for health promotion and disease prevention.

Keywords:
Dysbiosis
Eubiosis
Symbiosis
Chronic non-communicable diseases
Industrialisation
Antibiotics
Diet
Probiotics
Resumen

El cuerpo humano está poblado por miríadas de microorganismos en toda su superficie y en las cavidades conectadas con el exterior. Los colonizadores microbianos del intestino (microbiota) son parte funcional y no prescindible del organismo humano: aportan genes (microbioma) y funciones adicionales a los recursos de nuestra especie y participan en múltiples procesos fisiológicos (desarrollo somático, nutrición, inmunidad, etc.). Algunas enfermedades crónicas no transmisibles de la sociedad desarrollada (atopias, síndrome metabólico, enfermedades inflamatorias, cáncer y algunos trastornos de la conducta) se asocian a disbiosis: pérdida de riqueza de especies en la microbiota intestinal y desviación del entorno microbiano ancestral. Los cambios en la transmisión vertical del microbioma, el uso de antisépticos y antibióticos, y los hábitos dietéticos de la sociedad industrializada parecen estar en el origen de la disbiosis. Generar y mantener diversidad en la microbiota es un nuevo objetivo clínico para la promoción de salud y prevención de enfermedades.

Palabras clave:
Disbiosis
Eubiosis
Simbiosis
Enfermedades crónicas no-transmisibles
Industrialización
Antibióticos
Dieta
Probióticos

Article

These are the options to access the full texts of the publication Gastroenterología y Hepatología (English Edition)
Subscriber
Subscriber

If you already have your login data, please click here .

If you have forgotten your password you can you can recover it by clicking here and selecting the option “I have forgotten my password”
Subscribe
Subscribe to

Gastroenterología y Hepatología (English Edition)

Purchase
Purchase article

Purchasing article the PDF version will be downloaded

Price 19.34 €

Purchase now
Contact
Phone for subscriptions and reporting of errors
From Monday to Friday from 9 a.m. to 6 p.m. (GMT + 1) except for the months of July and August which will be from 9 a.m. to 3 p.m.
Calls from Spain
932 415 960
Calls from outside Spain
+34 932 415 960
E-mail
Article options
Tools
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos