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Vol. 32. Issue 4.
Pages 234-238 (July - August 2022)
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Vol. 32. Issue 4.
Pages 234-238 (July - August 2022)
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Prevalence and factors associated with malnutrition in hospitalized patients with proximal femur fracture: Experience at Hospital Universitari Mutua Terrassa
Prevalencia y factores asociados a la desnutrición en pacientes ingresados con fractura proximal de fémur en el Hospital Universitario Mútua de Terrassa
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Verónica Gil-Romeroa, Laura Puertas-Molinab,
Corresponding author
lpuertas@mutuaterrassa.cat

Corresponding author.
, Núria Lleixà-Méndezc, Montserrat Ibarra-Rubioc
a Unidad Funcional Interdisciplinaria Sociosanitaria, Hospital Universitario Mútua de Terrassa, Terrassa, Barcelona, Spain
b Unidad de Traumatología Geriátrica, Hospital Universitario Mútua de Terrassa, Terrassa, Barcelona, Spain
c Servicio de Nutrición y Dietética, Hospital Universitario Mútua de Terrassa, Terrassa, Barcelona, Spain
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Abstract
Introduction

Malnutrition is commonly associated with elderly patients with femoral fractures. Approximately 50% of hospitalized patients with a femoral fracture are malnourished or at risk of malnourishment. This situation may have a negative impact on outcomes and results for these patients. Malnourishment has been associated with an increased risk of complications, mortality, poor recovery, and delayed length of stay.

Method

A retrospective observational study was conducted at our institution to evaluate the prevalence of malnutrition or risk of malnourishment in 766 hospitalized patients from January 2016 to December 2019. Furthermore, we identified factors that are associated with malnutrition. We also compared length of stay and mortality according to the degree of malnutrition.

Results

The mean age for patients included was 84.6 years and 75% of patients were female. The Mini Nutritional Assessment test results showed 7.9% of patients were malnourished and 31.5% at risk of malnourishment.

Conclusions

Our study results indicate a high prevalence of malnutrition and risk of malnourishment in hospitalized elderly patients with a femoral fracture.

Keywords:
Hip fracture
Elderly
Malnutrition
Mini Nutritional Assessment
Resumen
Introducción

La desnutrición es uno de los factores asociados a la fractura de fémur en pacientes ancianos. Aproximadamente, la mitad de los pacientes ingresados con una fractura de fémur están desnutridos o en situación de riesgo nutricional. Esto puede influir de forma negativa en la evolución de estos pacientes, ya que la desnutrición se asocia a un aumento del riesgo de complicaciones, mayor mortalidad, peor recuperación funcional y estancias hospitalarias más largas.

Método

Se ha realizado un estudio observacional retrospectivo con el objetivo de evaluar la prevalencia de desnutrición o riesgo nutricional de los 766 pacientes que ingresaron en el Hospital Universitario Mútua de Terrassa con fractura de fémur entre enero de 2016 y diciembre de 2019. También se han identificado los factores que podrían estar asociados a la desnutrición y se han comparado aspectos como estancia hospitalaria y mortalidad de los pacientes según el grado de desnutrición.

Resultados

La edad media de los pacientes es de 84,6 años y el 75% son mujeres. Los resultados del test Mini Nutritional Assessment muestran que el 7,9% de los pacientes están desnutridos y el 31,5% presenta una situación de riesgo nutricional.

Conclusiones

Nuestro estudio muestra una elevada prevalencia de desnutrición o de situación de riesgo nutricional en pacientes ingresados con fractura proximal de fémur.

Palabras clave:
Fractura fémur
Ancianos
Desnutrición
Mini Nutritional Assessment

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