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Endocrinología y Nutrición (English Edition)
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Vol. 60. Issue 3.
Pages 127-135 (March 2013)
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Vol. 60. Issue 3.
Pages 127-135 (March 2013)
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Particular Characteristics of the Metabolic Syndrome in Patients with Morbid Obesity
Características especificas de los pacientes con síndrome metabólico y obesidad mórbida
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Francisco J. Tinahonesa,b, Lourdes Garrido-Sánchezc,d, Mora Murria, Eduardo García-Fuentesb,e,f,
Corresponding author
edugf1@gmail.com

Corresponding author.
, Fernando Cardonaa,b,e,
Corresponding author
fernandocardonadiaz@gmail.com

Corresponding author.
a Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Clínico Universitario Virgen de la Victoria, Málaga, Spain
b CIBER Fisiopatología Obesidad y Nutrición (CB06/03), Málaga, Spain
c Endocrinology and Diabetes Unit, Joan XXIII University Hospital, IISPV, Universitat Rovira i Virgili, Tarragona, Spain
d CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM), Málaga, Spain
e Instituto de Investigación Biomédica de Málaga (IBIMA), Málaga, Spain
f Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Regional Universitario Carlos Haya, Málaga, Spain
Article information
Abstract

Background: Criteria for the diagnosis of the metabolic syndrome are currently being recon- sidered, as their usefulness is not the same for all phenotypes in relation to the risk of cardiovascular disease.

Aim: We analyzed the changes in metabolic parameters after a fat overload in different groups of patients.

Materials and methods: The study included 20 healthy persons, 30 metabolic syndrome patients without morbid obesity, 80 metabolic syndrome patients with morbid obesity and 16 patients with morbid obesity without the metabolic syndrome. All the participants received a fat over- load of 60g. Measurements were made before the overload and 3h afterwards of triglycerides, free fatty acids, insulin and uric acid.

Results: Metabolic syndrome patients with morbid obesity had a lower waist-to-hip ratio, and lower plasma free fatty acid and triglycerides levels at baseline and after the overload than patients without morbid obesity. Plasma uric acid levels rose after the fat overload in the metabolic syndrome patients who had morbid obesity but not in the patients without morbid obesity. A positive relation was found between plasma triglycerides and free fatty acid levels in all the patients but not in the controls after the fat overload. A positive relation was also found between uric acid and insulin levels in the metabolic syndrome patients with morbid obesity. Conclusions: Metabolic syndrome patients with and without morbid obesity presented different metabolic characteristics. This suggests that there are 2 different clinical phenotypes, both grouped under the metabolic syndrome umbrella.

Keywords:
Metabolic syndrome
Postprandial hypertriglyceridemia
Free fatty acids
Morbid obesity
Resumen

Antecedentes: Se están examinando de nuevo los criterios para el diagnóstico del síndrome metabólico (SM), ya que su utilidad en lo que respecta el riesgo de enfermedad cardiovascular no es igual para todos los fenotipos.

Objetivo: Analizar los cambios en los parámetros metabólicos después de una sobrecarga grasa en diferentes grupos de sujetos.

Materiales y métodos: Se incluyeron 20 sujetos sanos sin SM, 30 sujetos con SM pero sin obesi- dad mórbida, 80 sujetos obesos mórbidos con SM y 16 sujetos obesos mórbidos sin SM. Todos ellos recibieron una sobrecarga oral de grasa de 60g. Se midieron en todos ellos los valores de triglicéridos, ácidos grasos libres, insulina y ácido úrico antes de la sobrecarga y 3h después. Resultados: Los sujetos con SM y obesidad mórbida presentaron un índice de cintura/cadera inferior, y valores más reducidos de ácidos grasos libres y triglicéridos antes y después de la sobrecarga que aquellos sujetos sin obesidad mórbida. Las concentraciones de ácido úrico se elevaron después de la sobrecarga oral de grasa en los sujetos obesos mórbidos con SM, pero no en los sujetos sin obesidad mórbida. Se ha encontrado una relación positiva entre las concentraciones de triglicéridos y de ácidos grasos en todos los sujetos, pero no en los sujetos sanos sin SM después de la sobrecarga de grasa. Asimismo se obtuvo una relación positiva entre las concentraciones de ácido úrico y de insulina en los sujetos obesos mórbidos con SM. Conclusiones: Los sujetos obesos mórbidos con SM presentaron diferentes características metabólicas que aquellos sujetos con SM y sin obesidad mórbida. Esto sugiere que hay 2 fenotipos clínicos diferentes agrupados bajo el concepto de síndrome metabólico.

Palabras clave:
Síndrome metabólico
Hipertrigliceridemia posprandial
Ácidos grasos libres
Obesidad mórbida
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