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Endocrinología, Diabetes y Nutrición (English ed.) Second edition of the “do not do” recommendations from the Spanish Society o...
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Available online 15 December 2025
Second edition of the “do not do” recommendations from the Spanish Society of Endocrinology and Nutrition (SEEN)
Segunda edición de las recomendaciones para «no hacer» de la Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición (SEEN)
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Juan José Díeza,
Corresponding author
juanjose.diez@salud.madrid.org

Corresponding author.
, Manuel Gargallo Fernándezb, José Antonio Gimeno Ornac, Elena González Arnaizd, Isabel Huguet Morenoe, Sílvia Martínez Couselof, María Miguélez Gonzálezg, María Julia Ocónc, Gilberto Pérez Lópezh, Francisco Pita Gutiérrezi, Jordi Luis Reverter Calatayudj, Cristina Tejera Pérezk, Eulàlia Urgell Rulll, Alberto Fernándezm
a Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda, Instituto de Investigación Sanitaria Puerta de Hierro Segovia de Arana, Majadahonda, Departamento de Medicina, Universidad Autónoma de Madrid, Madrid, Spain
b Departamento de Endocrinología y Nutrición, Fundación Jiménez Diaz, Madrid, Spain
c Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Clínico Universitario Lozano Blesa, Zaragoza, Spain
d Servicio de Endocrinología y Nutrición, Complejo Asistencial Universitario de León, León, Spain
e Servicio de Endocrinología, Hospital Infanta Leonor, Madrid, Spain
f Servicio de Análisis Clínicos y Bioquímica Clínica, Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona, Barcelona, Spain
g Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital General Universitario Gregorio Marañón, Madrid, Spain
h Clínica Endocrinológica EndoPedia, Madrid, Spain
i Servicio de Endocrinología y Nutrición, Complexo Hospitalario Universitario A Coruña, A Coruña, Spain
j Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Universitario Germans Trias i Pujol, Badalona, Barcelona, Spain
k Departamento de Endocrinología y Nutrición, Complejo Hospitalario Universitario de Ferrol (CHUF/SERGAS), A Coruña. Grupo de Epigenómica en Endocrinología y Nutrición, Unidad de Epigenómica, (IDIS), Complejo Hospitalario Universitario de Santiago de Compostela (CHUS/SERGAS), A Coruña, Spain
l Servicio de Bioquímica Clínica, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona, Spain
m Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Universitario de Móstoles, Madrid, Spain
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Low-value clinical practices – defined as diagnostic or therapeutic interventions that provide limited clinical benefit and may be associated with unnecessary risks or costs – remain common in endocrinology and nutrition. The Spanish Society of Endocrinology and Nutrition (SEEN) presents this second edition as an updated set of recommendations on “what not to do” in clinical practice, developed by its sections and working groups. The methodological process included the selection of relevant topics, systematic literature review, and multidisciplinary consensus. Key areas addressed include diabetes, obesity, nutrition, gonads, lipids, laboratory, mineral metabolism, and imaging, identifying low-value interventions and offering alternatives based on the best available evidence. The implementation of these recommendations aims to optimize care quality, reduce risks, and contribute to the sustainability of the healthcare system.

Keywords:
Low-value clinical practices
Endocrinology
Nutrition
Recommendations
Spanish Society of Endocrinology and Nutrition
Do not do
Resumen

Las prácticas clínicas de escaso valor, entendidas como aquellas intervenciones diagnósticas o terapéuticas que aportan un beneficio clínico limitado y pueden conllevar riesgos o costes injustificados, siguen siendo frecuentes en endocrinología y nutrición. La Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición (SEEN) presenta en esta segunda edición una actualización de recomendaciones sobre “qué no hacer” en la práctica clínica, elaboradas por sus áreas de conocimiento y grupos de trabajo. El proceso metodológico incluyó la selección de temas relevantes, revisión sistemática de la literatura y consenso multidisciplinar. Se abordan áreas clave como diabetes, obesidad, nutrición, gónadas, lípidos, laboratorio, metabolismo mineral e imagen, identificando intervenciones de bajo valor y ofreciendo alternativas basadas en la mejor evidencia disponible. La aplicación de estas recomendaciones pretende optimizar la calidad asistencial, reducir riesgos y contribuir a la sostenibilidad del sistema sanitario.

Palabras clave:
Prácticas clínicas de bajo valor
Endocrinología
Nutrición
Recomendaciones
Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
No hacer

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