Buscar en
Cuadernos de Economía
Toda la web
Inicio Cuadernos de Economía Adopción y difusión de la agricultura ecológica en España. Factores de recon...
Journal Information
Vol. 32. Issue 90.
Pages 137-158 (September - December 2009)
Share
Share
Download PDF
More article options
Vol. 32. Issue 90.
Pages 137-158 (September - December 2009)
Full text access
Adopción y difusión de la agricultura ecológica en España. Factores de reconversión en el olivar andaluz
Visits
2588
Juan Agustín Franco Martínez
Escuela de Ingenierías Agrarias. Universidad de Extremadura, Carretera de Cáceres, s/n., 06071 Badajoz, Tlf.: +34 924 28 93 00 (ext. 86266). Fax: +34 924 28 62 01
Macario Rodríguez Entrena
Departamento de Economía y Sociología Agraria, Centro de Investigación Agraria CIFA-Granada, IFAPA – Junta de Andalucía, Camino Purchil, s/n, 18080 Granada
This item has received
Article information
Abstract
Bibliography
Download PDF
Statistics
Resumen

Este artículo estudia las características del proceso de adopción y difusión de la agricultura ecológica en España, particularmente del olivar ecológico andaluz, para ello se revisa la legislación comunitaria y se realiza un análisis empírico de la adopción conjunta de medidas relacionadas con la producción ecológica y la lucha contra la erosión del suelo, partiendo de una base de datos que integra a más de doscientos agricultores de las provincias de Granada y Jaén en 2004. Concretamente, se realiza un análisis de los factores que determinan la decisión de reconvertir la explotación hacia un sistema de producción ecológica mediante la estimación de un modelo probit. También se estiman varios modelos sigmoidales de difusión de la práctica de conservación de suelos más implementada en la zona de estudio (mantenimiento de pedrizas o muretes). De los resultados obtenidos se concluye que es necesario reforzar más en la legislación agroambiental la conexión entre adopción conjunta de prácticas de conservación de suelos complementarias y sistema de producción ecológica.

Palabras clave:
agricultura ecológica
erosión del suelo
olivar andaluz
procesos de adopción y difusión
prácticas de conservación de suelos
Abstract

This article studies of adoption and diffusion processes of Spanish ecological agriculture, mainly Andalusian ecological olive grove. For this, European agri-environmental law is revised and an empirical analysis about conjoint adoption of ecological production and fight against soil erosion is realized. Data carried out of a survey of two hundred farmers of Granada and Jaen in 2004. Specifically, factors that explain the decision of reconversion towards ecological production is studied by a probit model. Also several sigmoidal models of the principal soil conservation practice in the area of study (maintenance of stonewalls) is estimated. Finally to connect more tightly complementary soil conservation practices and ecological production is recommended.

Keywords:
ecological agriculture
soil erosion
Andalusian olive groves
adoption and diffusion processes
soil conservation practices
Full text is only aviable in PDF
Referencias bibliográficas
[Alonso and Simón, 2008]
A. Alonso, X. Simón.
Evolución de la agricultura ecológica en Europa.
Actas II Congreso de Agroecoloxía e Agricultura Ecolóxica en Galiza,
[Alonso et al., 2002]
A. Alonso, K. Knickel, N. Parrott.
Influencia de los canales comerciales en el desarrollo de la agricultura ecológica en Europa.
V Congreso de la SEAE y I Congreso Iberoamericano de Agroecología, pp. 1409-1418
[Barea and Ruíz, 2002]
F. Barea, P. Ruíz.
Olivar ecológico en zonas de montaña andaluzas. Evolución y perspectivas.
Actas del Forum Internacional BIOL 2002, (2002),
[Calatrava-Requena, 2002]
J. Calatrava-Requena.
Actitudes del consumidor español respecto a los productos ecológicos.
Monografía. Consejería de Agricultura y Pesca, Junta de Andalucía, (2002),
[Calatrava-Requena and González, 2008]
Calatrava-Requena, J. y González, M. (2008): «Technical versus institutional innovation in Andalusian olive tree orchards». 12th Congress of European Association of Agricultural Economists. Ghent (Belgium), 26–29 August 2008.
[Comisión Europea, 2008]
Comisión Europea (2008): Campaña sobre la agricultura ecológica. Comisión Europea. Foire de Libramont, Bélgica. Disponible en www.organic-farming.europa.eu (Fecha de consulta: 23/10/2008).
[David, 1969]
P.A. David.
A contribution to the theory of diffusion.
Standford Center for Research in Economic Growth, (1969),
[Feder et al., 1985]
G. Feder, R.E. Just, D. Zilberman.
Adoption of agricultural innovations in developing countries. A survey.
Economic Development and Cultural Change, 33 (1985), pp. 255-297
[Franco, 2009]
Franco, J.A. (2009): Análisis económico de la erosion de suelos agrarios en el olivar del Alto Genil granadino. Tesis doctoral. Universidad de Córdoba.
[Gil et al., 2000]
J.M. Gil, F. Soler, I. Diéz, M. Sánchez, A. Sanjuán, M. Ben Kaabia, A. Gracia.
Potencial del mercado de los productos ecológicos en Aragón (II).
Diputación General de Aragón, (2000),
[Gould et al., 1989]
B.W. Gould, W.E. Saupe, R.M. Klemme.
Conservation tillage: the role of farm and operator characteristics and the perception of soil erosion.
Land Economics, 65 (1989), pp. 167-182
[Griliches, 1957]
Z. Griliches.
Hybrid corn: an exploration in the economics of technological change.
Econometrica, 25 (1957), pp. 501-522
[Hayami and Ruttan, 1971]
Y. Hayami, V.W. Ruttan.
Agricultural development: an international perspective.
John Hopkins Press, (1971),
[Hooks et al., 1983]
G.M. Hooks, T.L. Napier, M.V. Carter.
Correlates of adoption behaviors: the case of farm technologies.
Rural Sociology, 48 (1983), pp. 308-323
[Innis, 1927]
H. Innis.
The fur-trade of Canada.
University of Toronto Library, (1927),
[MAPA, in press]
MAPA (varios años): Estadísticas de agricultura ecológica. MAPA y Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. Madrid.
[Myint, 1958]
H. Myint.
The Classical Theory of International Trade and the Underdeveloped Countries.
Economic Journal, 68 (1958), pp. 317-337
[Parra, 2003]
Parra, C. (2003): Sistemas de producción ecológica, integrada y convencional en olivar: estudio de difusión de innovaciones y evaluación multifuncional. Tesis doctoral. Universidad de Córdoba.
[Parra and Calatrava-Requena, 2005]
C. Parra, J. Calatrava-Requena.
Factors related to the adoption of organic farming in Spanish olive orchards.
Spanish Journal of Agricultural Research, 3 (2005), pp. 5-16
[Payson, 1923]
A. Payson.
Soil fertility, soil exhaustion and their historical significance.
Quarterly Journal of Economics, 37 (1923), pp. 385-411
[Rogers, 1962]
E.M. Rogers.
Diffusion of Innovations.
The Free Press, (1962),
[Ryan and Gross, 1943]
B. Ryan, N.C. Gross.
The diffusion of hybrid seed corn in two Iowa communities.
Rural Sociology, 8 (1943), pp. 15-24
[Schultz, 1932]
T.W. Schultz.
Diminishing returns in view of progress in agricultural production.
Journal of Farm Economics, 14 (1932), pp. 640-649
[Schultz, 1964]
T.W. Schultz.
Transforming traditional agriculture.
Yale University Press, (1964),
[Stoneman, 1981]
P. Stoneman.
Intra firm diffusion, bayesian learning and profitability.
Economic Journal, 91 (1981), pp. 375-388
[Von Thunen, 1966]
J.H. Von Thunen.
Von Thunen's isolated state.
Pergamon Press, (1966),
Copyright © 2009. Asociación Cuadernos de Economía
Article options
Tools