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Heat treatment of wheat straw by immersion in hot water decreases mushroom yield in Pleurotus ostreatus
La inmersión en agua caliente de la paja del trigo como sustrato para la producción de Pleurotus ostreatus disminuye la producción de esta seta
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Santiago Jaramillo Mejía, Edgardo Albertó??
Autor para correspondencia
ealberto@intech.gov.ar

Corresponding author.
Instituto de Investigaciones Biotecnológicas, IIB-INTECH (UNSAM-CONICET), Chascomús, Buenos Aires, Argentina
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Figuras (2)
Tablas (2)
Table 1. First harvest days, number of flushes, yield, biological efficiency, yield distribution, production rate and basidiome number of P. ostreatus using 4 different substrate pretreatments.
Table 2. Glucose, protein, nitrogen, phosphor, potassium, sodium and calcium content presented in residual water immersion (RW) and water before treatment (WBT).
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Abstract
Background

The oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, is cultivated worldwide. It is one of the most appreciated mushrooms due to its high nutritional value. Immersion of the substrate in hot water is one of the most popular and worldwide treatment used for mushroom farmers. It is cheap and easy to implement.

Aims

To compare the yields obtained during mushroom production of P. ostreatus using different pre-treatments (immersion in hot water, sterilization by steam and the use of fungicide) to determine if they influence mushroom crop.

Methods

Four different treatments of substrate (wheat straw) were carried out: (i) immersion in hot water (IHW); (ii) steam sterilization; (iii) chemical; and (iv) untreated. The residual water from the IHW treatment was used to evaluate the mycelium growth and the production of P. ostreatus.

Results

Carbendazim treatment produced highest yields (BE: 106.93%) while IHW produced the lowest BE with 75.83%. Sugars, N, P, K and Ca were found in residual water of IHW treatment. The residual water increased the mycelium growth but did not increase yields.

Conclusions

We have proved that IHW treatment of substrate reduced yields at least 20% when compared with other straw treatments such as steam, chemical or untreated wheat straw. Nutrients like sugars, proteins and minerals were found in the residual water extract which is the resultant water where the immersion treatment is carried out. The loss of these nutrients would be the cause of yield decrease. Alternative methods to the use of IHW as treatment of the substrate should be considered to reduce economical loss.

Keywords:
Pleurotus ostreatus
Immersion in hot water
Steam sterilization
Carbendazim
Resumen
Fundamento

La seta de ostra, Pleurotus ostreatus, se cultiva en todo el mundo y es una de las especies más apreciadas debido a su alto valor nutricional. El método de inmersión del sustrato en agua caliente es uno de los más empleados en todo el mundo por los cultivadores. Su implementación es conveniente y sus costes son bajos. Es importante someter el sustrato a un tratamiento térmico que destruya semillas, insectos parásitos y hongos que podrían aparecer en el cultivo.

Objetivos

Comparar la producción obtenida de P. ostreatus durante el cultivo usando diferentes métodos de tratamiento del sustrato: inmersión en agua caliente, esterilización con vapor y uso de un fungicida para determinar si influyen en la cosecha de la seta.

Métodos

Se llevaron a cabo 4 tratamientos diferentes del sustrato (paja de trigo): a) inmersión en agua caliente; b) esterilización con vapor; c) químico, y d) sin tratamiento. El agua residual del tratamiento de inmersión en agua caliente se usó para evaluar el crecimiento del micelio y la producción de P. ostreatus.

Resultados

El tratamiento con carbendacima dio lugar a la mayor producción (eficiencia biológica [EB]: 106,93%), mientras que, mediante inmersión en agua caliente, se obtuvo la más baja (EB: 75,83%). En el agua residual del método de inmersión en agua caliente se detectaron azúcares, N, P, K y Ca. El agua residual aumentó el crecimiento del micelio, pero no incrementó el rendimiento.

Conclusiones

Hemos demostrado que la inmersión en agua caliente del sustrato reduce la producción en hasta un 20% cuando se compara con otros tratamientos como el vapor, químicos, o la paja de trigo sin tratar. En el extracto de agua residual se detectaron nutrientes, como azúcares, proteínas y minerales. La pérdida de esos nutrientes sería la causante de la disminución de la producción. Para reducir las pérdidas económicas es preciso considerar el uso de otros métodos alternativos al de la inmersión en agua caliente del sustrato.

Palabras clave:
Pleurotus ostreatus
Inmersión en agua caliente
Pasteurización con vapor
Carbendacima

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