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Original
Meal ingestion markedly increases liver stiffness suggesting the need for liver stiffness determination in fasting conditions
La ingesta de una comida ocasiona un aumento de la rigidez hepática, lo que sugiere que esta determinación debe ser siempre evaluada en ayunas
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Daniel Alvareza, Federico Orozcob, José María Mellab, Maria Andersb, Florencia Antinuccib, Ricardo Mastaib,
Autor para correspondencia
rmastai@hospitalaleman.com

Corresponding author. Unidad de Trasplante, Hospital Alemán, Buenos Aires, Argentina.
a Servicio de Ecografía, Fundación Favaloro , Buenos Aires, Argentina
b Servicio de Hepatología, Programa de Trasplante Hepático, Hospital Alemán, Buenos Aires, Argentina
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Figuras (2)
Tablas (3)
Table 1. Main clinical and biomedical characteristics of patients included in the study (n=24).
Table 2. Hemodynamic and liver stiffness changes after a meal ingestion in the studied population of patients (n=24).
Table 3. Portal blood flow and liver stiffness data at baseline and after food intake in 6 additional subjects. Note, that the food intake increases both parameters in each of the subjects studied. These values returned near baseline after two hours of having the food intake.
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Abstract
Introduction

The introduction of noninvasive liver stiffness (LS) determination has heralded a new stage in the diagnosis and treatment of liver fibrosis.

Aim

We evaluated the effect of food intake on LS in patients with different degrees of liver disease.

Patients and methods

We evaluated 24 patients (F≤1, n=11 and F> 1, n=13). LS (Fibroscan®) and portal blood flow (PBF) (Doppler ultrasound) were studied before and 30min after ingestion of a standard liquid meal.

Results

Food intake increased PBF (51±10%, p<0.001). Splanchnic hyperemia was accompanied by a significant rise in LS (from 7.8±3.3 to 10.3±4.1kPa, p<0.001). These increases were similar in patients with minimal fibrosis(F≤1) and in those with more advanced fibrosis or cirrhosis (F>1). Hemodynamic and LS values returned to baseline pre-meal levels within 2hours.

Conclusion

LS increases markedly after ingestion of a standard meal, irrespective of the degree of fibrosis. Our results strongly suggest that LS should be measured in fasting conditions.

Keywords:
Transient elastography
Fibroscan®
Fibrosis
Hepatitis C
Meal ingestion
Fasting conditions
Resumen
Introducción

El desarrollo de nuevos métodos que permiten la determinación no invasiva de la rigidez hepática ha abierto una nueva era en el manejo de la fibrosis hepática.

Objetivo

El objetivo del trabajo fue evaluar el efecto de ingesta de una comida sobre la rigidez hepática en pacientes con diferentes grados de fibrosis.

Pacientes y métodos

Se evaluaron 24 pacientes (F1, n=11, y F>1, n=13), que fueron estudiados basalmente y 30min después de la ingesta de una comida estándar (Ensure Plus®). La rigidez hepática se midió por Fibroscan®, y los parámetros hemodinámicos portales, mediante Doppler. La ingesta de una comida ocasionó un aumento del flujo sanguíneo portal (51±10%, p<0,001). La hiperemia esplácnica fue acompañada por un marcado incremento en la rigidez hepática (7,8±3,3 a 10,3±4,1kPa, p<0,001). Este efecto fue similar en pacientes con fibrosis mínima (F1) y con fibrosis significativa (F>1). Los valores de ambos parámetros retornaron a niveles similares a los basales a las 2h luego de la ingesta.

Conclusión

Este estudio demuestra que la respuesta vascular posprandial se acompaña de aumento de la rigidez hepática. Los cambios son independientes del grado de fibrosis. Nuestros resultados sugieren fuertemente que los estudios deben realizarse en condiciones de ayuno.

Palabras clave:
Elastografía de transición
Fibroscan®
Fibrosis
Hepatitis C
Ingesta de alimento
Condición de ayuno

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