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Postoperative enteral immunonutrition in head and neck cancer patients: Impact on clinical outcomes
Uso de inmunonutrición enteral en el postoperatorio de pacientes con cáncer de cabeza y cuello: impacto en los resultados clínicos
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David E. Barajas-Galindo
Autor para correspondencia
dabarajas@saludcastillayleon.es

Corresponding author.
, Alfonso Vidal-Casariego, Begoña Pintor-de la Maza, Paula Fernández-Martínez, Tania Ramos-Martínez, Sara García-Arias, Ana Hernández-Moreno, Ana Urioste-Fondo, Isidoro Cano-Rodríguez, María D. Ballesteros-Pomar
Clinical Nutrition and Dietetic Unit, Department of Endocrinology and Nutrition, Complejo Asistencial Universitario de León, León, Spain
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Recibido 03 marzo 2019. Aceptado 23 mayo 2019
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Table 1. Demographic characteristics of the study population. Nutritional status is defined by ICD-10 version. E40: Kwashiorkor. E41: Marasmus. E43: severe protein-energy malnutrition. E44.0: moderate protein-energy malnutrition. E44.1: mild protein-energy malnutrition. R13.1: Dhysphagia.
Table 2. Visceral serum protein and anthropometric parameters during hospitalisation. Baseline, before surgery. Final, last parameter during hospitalisation stay.
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Abstract
Background

Head and neck cancer patients have a high rate of complications during the postoperative period that could increase their morbidity rate. Arginine has been shown to improve healing and to modulate inflammation and immune response. The aim of our study was to assess whether use of arginine-enriched enteral formulas could decrease fistulas and length of stay (LoS).

Methods

A retrospective study was conducted in patients who had undergone head and neck cancer surgery and were receiving enteral nutrition through a nasogastric tube in the postoperative period between January 2012 and May 2018. The differences associated to use of immunoformula vs. standard formulas were analysed. Sociodemographic, anthropometric, and nutritional intervention variables, as well as nutritional parameters, were recorded during the early postoperative period. Occurrence of complications (fistulas), length of hospital stay, readmissions, and 90-day mortality were recorded.

Results

In a univariate analysis, patients who received nutritional support with immunonutrition had a lower fistula occurrence rate (17.91% vs. 32.84%; p=0.047) and a shorter mean LoS [28.25 (SD 16.11) vs. 35.50 (SD 25.73) days; p=0.030]. After adjusting for age, energy intake, aggressiveness of surgery and tumour stage, fistula occurrence rate and LoS were similar in both groups irrespective of the type of formula.

Conclusions

Use of arginine-enriched enteral nutrition appears to decrease the occurrence of fistulas in the postoperative period in patients with head and neck cancer, with a resultant reduction in length of hospital stay. However, the differences disappeared after adjusting for age, tumour stage, or aggressiveness of the surgery.

Keywords:
Immunonutrition
Neck and head cancer
Enteral nutrition
Cancer nutrition
Abbreviations:
LoS
OR
SD
CI
MD
Resumen
Introducción

El postoperatorio de los pacientes con cáncer de cabeza y cuello presenta una alta tasa de complicaciones. Esta circunstancia podría aumentar la morbilidad en estos pacientes. La arginina ha demostrado mejorar la curación y modular la inflamación y la respuesta inmune.

Nuestro planteamiento es valorar si el uso de fórmulas de alimentación enteral enriquecidas con arginina podría reducir la aparición de fístulas y la duración de la estancia hospitalaria.

Métodos

Estudio retrospectivo en pacientes intervenidos de cáncer de cabeza y cuello que recibieron nutrición enteral a través de una sonda nasogástrica en el periodo postoperatorio entre enero de 2012 y mayo de 2018. Se analizaron las diferencias asociadas a la utilización de inmunofórmula vs. fórmulas estándar. Se recogieron variables sociodemográficas, antropométricas, de intervención nutricional y de parámetros nutricionales durante el postoperatorio inmediato, así como la aparición de complicaciones (fístulas), la duración de la estancia hospitalaria, los reingresos y la mortalidad a 90 días.

Resultados

En el análisis univariante los pacientes que recibieron apoyo nutricional con inmunonutrición presentaron menor tasa de aparición de fístulas (17,91 vs. 32,84%; p=0,047) y menor estancia hospitalaria (28,25 [DE 16,11] vs. 35,50 [DE 25,73] días; p=0,030).

Después de ajustar por edad, aporte calórico, agresividad de la cirugía y estadio del tumor, la incidencia de fístula y la estancia hospitalaria fueron similares entre los grupos, independientemente del tipo de fórmula.

Conclusiones

El uso de nutrición enteral enriquecida con arginina en pacientes con cáncer de cabeza y cuello intervenidos podría reducir el desarrollo de la fístula y la duración de la estancia hospitalaria; sin embargo, las diferencias observadas desaparecen después de ajustar por edad, estadio tumoral o agresividad de la cirugía.

Palabras clave:
Inmunonutrición
Cáncer de cabeza y cuello
Nutrición enteral
Nutrición en cáncer

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