The consumption of artificially sweetened beverages (ASBs) has been linked to metabolic alterations. The effect of reducing the regular consumption of these beverages on the metabolism is currently unknown.
ObjectiveTo evaluate the effect of reducing consumption of ASBs on the metabolism in overweight young adults.
DesignA randomised, single-blind, controlled, 12-week, clinical trial was performed in overweight young adults who regularly consume ASBs. The 45 subjects who participated in the study were randomly divided into two groups: (1) control group (n=21) and (2) intervention group (no intake of ASBs, n=24). Body weight and composition, fasting plasma concentrations of glucose, triglycerides, insulin, cholesterol, low-density lipoproteins and high-density lipoproteins were measured at the beginning and end of the study. and the HOMA-IR was calculated.
ResultsAt the end of 12 weeks, the intervention group showed a significant decrease (as opposed to an increase in the control group) in the percentage of change in body weight (−1.22% vs 1.31%, p<0.004), body fat (−6.28% vs 6.15%, p<0.001) and insulin resistance index (−12.06 vs 38.21%, p<0.00002), as well as in levels of glucose (−4.26% vs 0.51%, p<0.05), triglycerides (−14.74% vs 19.90%, p<0.006), insulin (−8.02% vs 39.23%, p<0.00005), cholesterol (−8.71% vs 0.77%, p<0.01) and LDL (−9.46% vs 9.92%, p<0.004).
ConclusionA reduction in habitual consumption of ASBs in overweight young adults decreases biochemical measurements, body weight and composition, suggesting a participation in the metabolic processes.
El consumo de bebidas endulzadas artificialmente (BEA) se ha relacionado con alteraciones metabólicas. Actualmente, no se ha descrito claramente el efecto de la reducción del consumo regular de estas bebidas sobre el metabolismo.
ObjetivoEvaluar el efecto de la disminución del consumo de BEA sobre el metabolismo en adultos jóvenes con sobrepeso.
DiseñoSe realizó un ensayo clínico aleatorizado, ciego, controlado durante 12 semanas, en adultos jóvenes con sobrepeso y consumo regular de BEA. Los 45 sujetos que participaron en el estudio fueron divididos aleatoriamente en 2 grupos: (1) control (n=21) y (2) intervención (sin ingesta de BEA, n=24). Se realizaron mediciones al inicio y final del estudio del peso y composición corporal, concentraciones plasmáticas de glucosa en ayunas, triglicéridos, insulina, colesterol, lipoproteínas de baja y alta densidad, y se calculó el HOMA-IR.
ResultadosAl final de las 12 semanas, el grupo de intervención mostró una disminución significativa (a diferencia del aumento en el grupo control) en el porcentaje de cambio del peso corporal (−1,22 vs. 1,31%; p<0,004), la grasa corporal (−6,28 vs. 6,15%; p<0,001) y el índice de resistencia a la insulina (−12,06 vs. 38,21%; p<0,00002), así como en los niveles séricos de glucosa (−4,26 vs. 0,51%; p<0,05), triglicéridos (−14,74 vs. 19,90%; p<0,006), insulina (−8,02 vs. 39,23%; p<0,00005), colesterol (−8,71 vs. 0,77%; p<0,01) y lipoproteínas de baja densidad (−9,46 vs. 9,92%; p<0,004).
ConclusiónLa reducción del consumo habitual de BEA en adultos jóvenes con sobrepeso disminuye las mediciones bioquímicas, el peso y la composición corporal, evidenciando una participación en los procesos metabólicos.
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