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Original article
Effectiveness of a transdisciplinary approach on hyperphagia management among patients with Prader Willi syndrome
Efectividad de abordaje transdisciplinario en el manejo de hiperfagia en pacientes con síndrome de Prader-Willi
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Bárbara Pedemontia, Romina Ceccomancinia, Agustina D’Acuntib, Jorgelina Stegmanna,c,
Autor para correspondencia
a Department of Clinical Medicine and Nutrition, Fundación SPINE, Buenos Aires, Argentina
b Department of Mental Health, Fundación SPINE, Buenos Aires, Argentina
c Department of Rehabilitation, Fundación SPINE, Buenos Aires, Argentina
Este artículo ha recibido
Recibido 30 septiembre 2021. Aceptado 16 diciembre 2021
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Abstract
Background

One of the main characteristics of Prader Willi syndrome (PWS) is hyperphagia and obesity. This study sought to evaluate behaviours related to hyperphagia in individuals with PWS under a non-pharmacological transdisciplinary approach.

Methods

This observational study included PWS patients under a traditional non-pharmacological nutritional approach immersed within a regular transdisciplinary treatment (RTT) and a control group of PWS individuals without RTT. All individuals were evaluated using the Hyperphagia Questionnaire for Clinical Trials (HQ-CT).

Results

Forty-three individuals were evaluated. The mean age at baseline (treatment onset) was 18.4±8.3 years in the RTT group and 19.1±6.9 years in the control group (p=0.74). Hyperphagia-related behaviours were significantly lower among those under RTT (RTT 5.7±3.7 vs control 13.1±7.5, p<0.0001). This was also identified within the three categories: arguing or manipulating to obtain food (2.71±2.1 vs 5.41±3.2, p=0.003), sneaking food (1.33±1.5 vs 3.55±3.3, p=0.007), and anger or tantrums related to food (1.67±1.8 vs 4.09±2.7, p=0.001). After a mean treatment duration of 41.0 months, the RTT group had a reduction in body mass index (baseline 38.7±17.1kg/m2 vs follow-up 29.2±9.2kg/m2; p<0.0001). A significant association between RTT duration and BMI reduction (p=0.037) was identified.

Conclusion

We observed a positive impact on behaviours related to hyperphagia and a BMI reduction in PWS individuals in a context of a non-pharmacological nutritional approach as part of an RTT.

Keywords:
Nutrition
Treatment
Behaviour
Food
Resumen
Introducción

Una de las principales características del síndrome de Prader-Willi (SPW) es la hiperfagia y la obesidad. Este estudio buscó evaluar los comportamientos relacionados con la hiperfagia en individuos con SPW bajo un enfoque transdisciplinario no farmacológico.

Métodos

Este estudio observacional incluyó a pacientes con SPW bajo un enfoque nutricional no farmacológico regular inmerso en un tratamiento transdisciplinario regular (RTT) y un grupo de control de individuos con SPW sin RTT. Todos los individuos fueron evaluados mediante el Cuestionario de hiperfagia para ensayos clínicos (HQ-CT).

Resultados

Se evaluaron 43 individuos. La edad media al inicio del tratamiento (inicio del tratamiento) fue de 18,4±8,3 años en el grupo de RTT y de 19,1±6,9 años en el grupo de control (p=0,74). Los comportamientos relacionados con la hiperfagia fueron significativamente menores entre los que recibieron RTT (RTT 5,7±3,7 vs. control 13,1±7,5; p<0,0001). Esto también se identificó dentro de las tres categorías: discutir o manipular para obtener comida (2,71±2,1 vs. 5,41±3,2; p=0,003), robo de comida (1,33±1,5 vs. 3,55±3,3; p=0,007) e ira o berrinches relacionadas con la comida (1,67±1,8 vs. 4,09±2,7; p=0,001). Después de una duración media del tratamiento de 41,0 meses, el grupo RTT tuvo una reducción en el índice de masa corporal (valor inicial 38,7±17,1kg/m2 vs. el seguimiento 29,2±9,2kg/m2; p<0,0001). Se identificó una asociación significativa entre la duración del RTT y la reducción del índice de masa corporal (IMC) (p=0,037).

Conclusión

Observamos un impacto positivo en los comportamientos relacionados con la hiperfagia y una reducción del IMC en los individuos con SPW en un contexto de un enfoque nutricional no farmacológico como parte de un RTT.

Palabras clave:
Nutrición
Tratamiento
Comportamiento
Comida

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