Hyperlipidemia is a prevalent disorder and a main component of the metabolic syndrome resulting from various factors. The aerial parts and flowers of Lavandula officinalis possesses antioxidant activity, therefore, in this study; the effects of L. officinalis extract were investigated on serum lipid levels of mice.
MethodsExperimental mature female BALB/c mice were treated with 100, 300 or 500mg/kg/day of lavender aqueous extract or distilled water for 15 days via intraperitoneally injections. At the end of 15th day, the serum biochemical parameters include cholesterol, triglyceride, HDL and LDL levels as well as the liver cell function test were determined.
ResultsThe aqueous extract of lavender significantly decreased serum cholesterol and LDL levels. Serum cholesterol level was lower in the 300 and 500mg/kg/day experimental groups when compared with the control group. In liver histology evaluation, fat accumulation was not observed in the experimental group, which treated with high-fat foods and receiving high doses of extract.
ConclusionL. officinalis extract exerts a hypolipidemic effect in studied groups, however, further phytochemical and biological tests are suggested to determine the active chemical constituent responsible for these activities.
La hiperlipidemia es un trastorno prevalente y un componente principal del síndrome metabólico originada por diversos factores. Las partes aéreas y flores de la Lavandula officinalis tienen una actividad antioxidante y, por tanto, investigamos en este estudio los efectos de su extracto en los niveles lipídicos séricos en ratones.
MétodosSe trataron ratones BALB/c hembra maduras experimentales con 100, 300 o 500mg/kg/día de extracto acuoso de lavanda o agua destilada durante 15 días, mediante inyecciones intraperitoneales. Al finalizar el 15.° día se investigaron los parámetros bioquímicos séricos incluyendo colesterol, triglicéridos, niveles de HDL y LDL, así como la prueba de la función hepática.
ResultadosEl extracto acuoso de lavanda disminuyó significativamente los niveles séricos de colesterol y LDL. El nivel de colesterol sérico fue inferior en los grupos experimentales de 300 y 500mg/kg/día, en comparación con el grupo control. En la evaluación de la histología hepática no se observó acumulación de grasa en el grupo experimental, que fue tratado con alimentos de alto contenido en grasa y recibió altas dosis de extracto.
ConclusiónEl extracto de Lavandula officinalis ejerce un efecto hipolipidémico en el grupo estudiado, aunque son precisas más pruebas fitoquímicas y biológicas para determinar el constituyente químico activo responsable de estas actividades.
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