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Eating frequency has an inverse correlation with adiposity measures and non-invasive arterial stiffness parameters in healthy adult people
La frecuencia de alimentación tiene una correlación inversa con las medidas de adiposidad y los parámetros de rigidez arterial no invasivos en personas adultas sanas
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Sajjad Arefiniaa, Lida Jarahib, Hamed Khedmatgozara,c, Saeed Eslami Hasan Abadid, Mohammad Reza Shadmand Foumani Moghadame, André Tchernoff, Hosein Soleimaniniaa, Reza Rezvania,
Autor para correspondencia
RezvaniR@mums.ac.ir

Corresponding author.
a Department of Nutrition, Faculty of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
b Department of Community Medicine, Faculty of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
c Center for Biotechnology and Genomics, Texas Tech University, Lubbock, TX, USA
d Department of Medical Informatics, Faculty of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
e Department of Nutrition Sciences, Varastegan Institute for Medical Sciences, Mashhad, Iran
f Centre de Recherche Institut Universitaire de Cardiologie & Pneumologie de Québec, Université Laval, Québec, Canada
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Recibido 09 marzo 2022. Aceptado 20 junio 2022
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Abstract
Background

Lifestyle modifications have been recommended as an essential treatment approach for cardiovascular diseases. Recent studies have shown that eating frequency (EF) correlates with hypertension and related risk of organ damage. This study aimed to examine critical clinical implications to evaluate the association of EF with arterial stiffness parameters as an early marker of atherosclerosis manifestations.

Methods

A cross-sectional descriptive study was performed on 658 participants of the PERSIAN Organizational Cohort study in Mashhad, aged 30–70 years. Arterial stiffness was assessed by measurement markers of arteriosclerosis, including arterial age, augmentation index (AIx), augmentation pressure (AP), carotid-femoral pulse wave velocity (Cf-PWV), and central blood pressure. Differences in anthropometric indices, blood indices, and arterial stiffness parameters were evaluated across EF groups.

Results

Our data demonstrate that EF was positively correlated with total daily energy intake, and favourable profiles of adiposity and blood lipids. Subjects with an increased EF, had significantly lower AIx, AP, Arterial Age and Central blood pressure (P for trend<0.001) as compared to Lowest EF and not significant with PWV (P for trend, 0.19). Arterial stiffness was also significantly lower in those with increased EF compared with subjects with low EF. By Linear regression analysis, after adjustment for Confounding factors, except PWV, EF showed the associations with all of the non-invasive arterial stiffness parameters.

Conclusion

Increased EF is associated with a lower wave reflection and blood pressure in the central arteries.

Keywords:
Cardiovascular disease
Arterial stiffness
Eating frequency
Anthropometric indices
Hypertension
Resumen
Introducción

Las modificaciones del estilo de vida se han recomendado como un enfoque de tratamiento esencial para las enfermedades cardiovasculares. Estudios recientes han demostrado que la frecuencia de las comidas (EF) se correlaciona con la hipertensión y el riesgo relacionado de daño orgánico. Este estudio tenía como objetivo examinar las implicaciones clínicas críticas para evaluar la asociación de la EF con los parámetros de rigidez arterial como un marcador temprano de las manifestaciones de la aterosclerosis.

Métodos

Se realizó un estudio descriptivo transversal en 658 participantes del estudio de cohorte organizativo PERSIAN en Mashhad, de entre 30 y 70 años de edad. La rigidez arterial se evaluó mediante la medición de marcadores de arteriosclerosis, incluyendo la edad arterial, el índice de aumento (AIx), la presión de aumento (AP), la velocidad de la onda del pulso carótido-femoral (Cf-PWV) y la presión arterial central. Se evaluaron las diferencias en los índices antropométricos, los índices sanguíneos y los parámetros de rigidez arterial en los grupos de EF.

Resultados

Nuestros datos demuestran que la EF se correlacionó positivamente con la ingesta energética diaria total, los perfiles favorables de adiposidad y los lípidos sanguíneos. Los sujetos con una EF aumentada, tenían un AIx, una AP, una edad arterial y una presión arterial central significativamente menores (p de tendencia <0,001) en comparación con la EF más baja y no significativa con la PWV (p de tendencia, 0,19). La rigidez arterial también fue significativamente menor en los sujetos con una mayor FE en comparación con los sujetos con una FE baja. Mediante un análisis de regresión lineal, después de ajustar los factores de confusión, excepto la VOP, la frecuencia de las comidas se asoció con todos los parámetros de rigidez arterial no invasivos.

Conclusiones

El aumento de la FE se asocia a una menor reflexión de la onda y a una menor presión arterial en las arterias centrales en individuos aparentemente sanos.

Palabras clave:
Enfermedad cardiovascular
Rigidez arterial
Frecuencia de alimentación
Índices antropométricos
Hipertensión

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