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Gastroenterología y Hepatología (English Edition)
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Evaluation of long-term adherence to oesophagogastroduodenoscopy quality indicators
Evaluación del cumplimiento a largo plazo de los indicadores de calidad en la esofagogastroduodenoscopia
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José Andrés Alcaraz Serrata, Henry Córdovaa,b,c, Leticia Moreiraa,b,c, Anna Pocurulla, Romina Ureñaa, Pedro G. Delgado-Guillenad, Rodrigo Garcés-Durána, Oriol Sendinoa,b,c, Ana García-Rodrígueza, Begoña González-Suáreza,b,c, Isis K. Araujoa, Àngels Ginèsa,b,c, Josep Llacha,b,c, Gloria Fernández-Esparracha,b,c,
Corresponding author
mgfernan@clinic.cat

Corresponding author.
a Unidad de Endoscopia, Servicio de Gastroenterología, ICMDiM, Hospital Clínic, Universitat de Barcelona, Barcelona, Catalonia, Spain
b Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Barcelona, Catalonia, Spain
c Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBEREHD), Spain
d Servicio de Gastroenterología, Hospital General de Granollers, Granollers, Catalonia, Spain
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Received 21 October 2019. Accepted 28 January 2020
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Table 1. Characteristics of the groups.
Table 2. Intraprocedure quality indicators in OGD.
Table 3. Photo documentation.
Table 4. General assessment of the quality of OGDs in the different groups.
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Abstract
Introduction

In a previous study we demonstrated that a simple training programme improved quality indicators of Oesophagogastroduodenoscopy (OGD) achieving the recommended benchmarks. However, the long-term effect of this intervention is unknown. The aim of this study was to assess the quality of OGDs performed 3 years after of having completed a training programme.

Material and methods

A comparative study of 2 cohorts was designed as follows: Group A included OGDs performed in 2016 promptly after a training programme and Group B with OGDs performed from January to March 2019, this group was also divided into 2 subgroups: subgroup B1 of Endoscopists who had participated in the previous training programme and subgroup B2 of Endoscopists who had not. The intra-procedure quality indicators proposed by ASGE-ACG were used.

Results

A total of 1236 OGDs were analysed, 600 from Group A and 636 from Group B (439 subgroup B1 and 197 subgroup B2). The number of complete examinations was lower in Group B (566 [94.3%] vs. 551 [86.6%]; P < .001). A significant decrease was observed in nearly all quality indicators and they did not reach the recommended benchmarks: retroflexion in the stomach (96% vs. 81%; P < .001); Seattle biopsy protocol (86% vs. 50%; P = .03), description of the upper GI bleeding lesion (100% vs. 62%; P < .01), sufficient intestinal biopsy specimens (at least 4) in suspected coeliac disease (92.5% vs. 18%; P < .001), photo documentation of the lesion (94% vs. 90%; P < .05). Regarding the overall assessment of the procedure (including correct performance and adequate photo documentation), a significant decrease was also observed (90.5% vs. 62%; P < .001). There were no differences between subgroups B1 and B2.

Conclusions

The improvement observed in 2016 after a training programme did not prevail after 3 years. In order to keep the quality of OGDs above the recommended benchmarks, it is necessary to implement continuous training programmes.

Keywords:
Quality
Oesophagogastroduodenoscopy
Endoscopy reports
Resumen
Introducción

En un estudio previo demostramos que un pequeño programa de formación mejoraba los indicadores de calidad de la esofagogastroduodenoscopia (EGD) que llegaban a los estándares recomendados. Sin embargo, desconocemos el efecto de esta formación a largo plazo. El objetivo de este estudio fue valorar la calidad de las EGD después de 3 años de haber realizado un programa de mejora.

Material y métodos

Estudio comparativo de dos cohortes: EGD posteriores a un programa de formación realizado en 2016 (Grupo A) y EGD en Enero-Marzo de 2019 (Grupo B). El Grupo B se dividió en 2 subgrupos: endoscopistas que habían participado en el programa de formación previo (B1) y los que no (B2). Se utilizaron los indicadores de calidad intra-procedimiento recomendados por la ASGE-ACG.

Resultados

Se analizaron un total de 1236 EGD, 600 en el Grupo A y 636 en el B (439 subgrupo B1 y 197 subgrupo B2). El número de exploraciones completas fue inferior en el Grupo B (566 [94,3%] vs. 551 [86,6%]; P < ,001). Se observó una disminución significativa en prácticamente todos los indicadores de calidad que, además, no alcanzaron los estándares recomendados: retroversión gástrica (96% vs. 81%; P < ,001); protocolo de biopsias de Seattle (86% vs. 50%; P = ,03), descripción de la lesión en la hemorragia (100% vs. 62%; P < ,01), toma de >4 biopsias en sospecha de celiaquía (92,5% vs. 18%; P < ,001), fotodocumentación de lesión (94% vs. 90%; P < ,05). Cuando consideramos el global de la prueba (incluyendo la actuación correcta y la fotodocumentación adecuada), también se observó una disminución significativa (90,5% vs. 62%; P < ,001). No hubo diferencias entre los subgrupos B1 y B2.

Conclusiones

La mejora observada en 2016 tras un programa de formación no perdura a los 3 años. Es necesario hacer programas de formación continuados para mantener la calidad de la EGD por encima de los estándares recomendados.

Palabras clave:
Calidad
Esofagogastroduodenoscopia
Informes endoscopia

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