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Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica (English Edition)
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Streptococcus suis spondylodiscitis: 2 new cases and a literature review
Espondilodiscitis por Streptococcus suis: 2 nuevos casos y revisión bibliográfica
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Eva-María Romay-Lemaa,
Corresponding author
eva.maria.romay.lema@gmail.com

Corresponding author.
, Pablo Ventura-Valcárcelb, Iria Iñiguez-Vázquezb, María-José García-Paisa, Fernando Garcia-Garrotec, Ramón Rabuñal-Reya, María Pilar Alonsoc, Juan Corredoira-Sáncheza
a Unidad de Enfermedades Infecciosas, Hospital Universitario Lucus Augusti, Lugo, Spain
b Servicio de Medicina Interna, Hospital Universitario Lucus Augusti, Lugo, Spain
c Servicio de Microbiología, Hospital Universitario Lucus Augusti, Lugo, Spain
Received 03 June 2020. Accepted 12 August 2020
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Tables (2)
Table 1. Sociodemographic, microbiological and clinical characteristics and treatment of spondylodiscitis caused by S. suis.
Table 2. Clinical characteristics of spondylodiscitis caused by S. suis.
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Abstract
Introduction

Streptococcus suis (S. suis) infection is poorly described zoonosis in our country, which is related with exposure to pigs or their meat. The most common clinical presentation is meningitis, while spine’s involvement is rare.

Methods

We report 2 cases of S. suis infection and perform a systematic review of the articles published on S. suis spondylodiscitis between January 1994 and May 2020 with the aim of defining the clinical characteristics, predisposing factors and evolution.

Results

17 cases are described, 76.5% males with a mean age of 57.6 years, generally without associated underlying disease. Enolism was a factor present in 17.6%. 70.6% had exposure to pigs or their meat and 20% hand injuries. The mean duration of symptoms was 10.2 days and the most affected segment was the lumbar level. 70.6% had meningitis. All were treated with beta-lactams with an average duration of 53.2 days. There was a recurrence and none died.

Conclusion

There are few cases of S. suis spondylodiscitis in the literature. When occurs, it is associated with another type of infection in most cases. They present a good response to medical treatment and a good prognosis.

Keywords:
Streptococcus suis
Spondylodiscitis
Zoonosis
Resumen
Introducción

La infección por Streptococcus suis (S. suis) es una zoonosis poco descrita en nuestro país, que se relaciona con la exposición al ganado porcino o su carne. La forma de presentación más frecuente es la meningitis, mientras que la afectación de la columna vertebral es rara.

Métodos

Presentamos 2 casos de infección por S. suis y realizamos una revisión sistemática de los trabajos publicados sobre espondilodiscitis por S. suis entre el enero de 1994 y mayo de 2020 con el objetivo de definir las características clínicas, sus factores predisponentes y su evolución.

Resultados

Se describen 17 casos, el 76,5% varones con una edad media de 57,6 años, generalmente sin enfermedad de base asociada. El enolismo fue un factor presente en casi el 17.6% de los pacientes. Un 70.6% presentaron exposición a ganado porcino o su carne y un 20% heridas en manos. La duración media de los síntomas fue de 10,2 días y el segmento más afectado fue el lumbar. Un 70.6% cursó con meningitis. Todos se trataron con betalactámicos con una duración media de 53,2 días. Hubo una recidiva y ninguno falleció.

Conclusión

Existen pocos casos de espondilodiscitis porS. suis en la literatura. Cuando ocurre, se asocia a otro tipo de infección en la mayoría de los casos. Presentan buena respuesta al tratamiento médico y buen pronóstico.

Palabras clave:
Streptococcus suis
Espondilodiscitis
Zoonosis

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