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Comparison of sporadic cases of Salmonella Typhimurium with other Salmonella serotypes in Castellon (Spain): case-case study
Comparación de casos esporádicos de Salmonella typhimurium con otros serotipos de Salmonella en Castellón (España): un estudio caso-caso
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Alberto Arnedo-Penaa,b,h,
Autor para correspondencia
albertoarnedopena@gmail.com

Corresponding author.
, Iraya Vivas-Fornasc, Noemi Meseguer-Ferrerd, María Dolores Tirado-Balaguere, Alberto Yagüe-Muñozf, Silvia Herrera-Leóng, Susana Sabater-Vidale, María Ángeles Romeu-Garcíad, Ana Vizcaino Batllésd, Juan Bautista Bellido-Blascod,h, Rosario Moreno-Muñoze
a Epidemiology Division, Public Health Center, Castellon, Spain
b Department of Health Sciences, Public University of Navarra, Pamplona, Spain
c Service of Surgery, Hospital General de Castellón, Castellón, Spain
d Epidemiology Division, Public Health Center, Castellón, Spain
e Microbiology Laboratory’, Hospital General de Castellón, Castellón, Spain
f Microbiology Laboratory, Hospital La Plana, Vila-real, Spain
g Laboratorio de Referencia e Investigación en Enfermedades Bacterianas Transmitidas por agua y alimentos, Centro Nacional de Microbiología, Majadahonda, Madrid, Spain
h CIBER-Salud Pública Epidemiología, Barcelona, Spain
Este artículo ha recibido
Recibido 16 mayo 2017. Aceptado 02 agosto 2017
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Tablas (6)
Table 1. Characteristics of sporadic S. Typhimurium and other Salmonella serotypes patients.
Table 2. Comparison of the clinical characteristic of sporadic S. Typhimurium and other Salmonella serotypes patients.
Table 3. Comparison of S. Typhimurium and other Salmonella by consumption of different foods (frequency once per week or more) and factors.
Table 4. Multivariate logistic regression models: S. Typhimurium associated factors.
Table 5. S. Typhimurium associated factors for two age groups: 0–4 years old and 5 years and over.
Table 6. Multivariate logistic regression models: S. Typhimurium associated factors by age groups; 0–4 years old and 5 years and over.
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Abstract
Introduction

Salmonella infections (SI) are common in Spain. The aim of this study was to appraise risk factors and the clinical characteristics of sporadic Salmonella Typhimurium infections compared with other sporadic salmonella serotype infections (OSI).

Methods

From September 2014 to August 2015, a case-case study was carried out by the Epidemiology Division of the Public Health Centre of Castellon. Case 1 consisted of patients with sporadic S. Typhimurium infections, while case 2 comprised OSI patients, assessed according to the stool cultures analyzed by the Microbiology Laboratories of Hospital General de Castellon and Hospital de La Plana in Vila-real. Patients from detected outbreaks were not included. The salmonella serotype was identified by the National Centre of Microbiology (Madrid).

Results

The total number of SI patients reported was 327, 242 of whom were studied (74.0%). 148 patients had sporadic S. Typhimurium infection and 64 had OSI, with median ages of 4 and 8.5 years, respectively. Sporadic S. Typhimurium infection patients presented more blood in feces and diarrhea episodes. Consumption of pork meat (OR=2.22; 95% CI 1.12–4.43), cold pork meats (OR=2.49; 95% CI 1.32–4.68) and playing in the dirt (OR=3.02; 95% CI 1.55–5.88), were associated with sporadic S. Typhimurium infection. In the 0–4 year-old group, the associated factors were consumption of cold pork meats, omelets and female gender. In the 5-year-old and over group, only playing in soil was associated with sporadic S. Typhimurium infection.

Conclusions

The consumption of pork and omelets, as well as playing in the dirt, were the main factors associated with infection. Children were most affected by sporadic S. Typhimurium infection.

Keywords:
Salmonella
Gastroenteritis
Salmonella Typhimurium
Children
Swine
Meat products
Dirt
Chickens
Eggs
Resumen
Introducción

Las infecciones por Salmonella son frecuentes en España. El objetivo de este estudio fue estimar factores de riesgo y características de las infecciones esporádicas por Salmonella typhimurium (IET), comparadas con infecciones esporádicas por otros serotipos de Salmonella.

Métodos

Desde septiembre de 2014 a agosto de 2015 se efectuó un estudio caso-caso por la Sección de Epidemiología del Centro de Salud Pública de Castellón. El caso 1 fueron los pacientes con IET y el caso 2 aquellos con infecciones esporádicas por otros serotipos de Samonella, según los coprocultivos realizados por los laboratorios de Microbiología de los hospitales General de Castellón y La Plana de Vila-real, sin incluir los pacientes de brotes detectados. El serotipo de Salmonella fue identificado en el Centro Nacional de Microbiología (Madrid).

Resultados

Se notificaron 327 pacientes con infección por Salmonella, de los que 242 fueron estudiados (74,0%). Ciento cuarenta y ocho pacientes tenían IET y 64, infecciones esporádicas por otros serotipos de Salmonella, con una mediana de edad de 4 y 8,5 años, respectivamente. Los pacientes IET presentaron más episodios diarreicos y sangre en las heces. El consumo de carne de cerdo (OR 2,22; IC 95% 1,12-4,43), fiambres de cerdo (OR 2,49; IC 95% 1,32-4,68) y jugar en la tierra (OR 3,02; IC 95% 1,55-5,88) fueron asociados con IET. En el grupo de 0-4 años, los factores asociados fueron consumo de fiambres de cerdo, tortillas y ser mujer. En el grupo de 5 y más años, solo jugar en la tierra fue asociado con IET.

Conclusiones

El consumo de productos porcinos y tortillas, así como jugar en la tierra fueron los factores asociados, y los niños, los más afectados.

Palabras clave:
Salmonella
Gastroenteritis
Salmonella typhimurium
Niños
Cerdo
Productos cárnicos
Tierra
Pollos
Huevos

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