Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición Dietas bajas en hidratos de carbono frente a dietas bajas en grasas
Información de la revista
Vol. 53. Núm. 3.
Páginas 209-217 (Marzo 2006)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 53. Núm. 3.
Páginas 209-217 (Marzo 2006)
Revisión
Acceso a texto completo
Dietas bajas en hidratos de carbono frente a dietas bajas en grasas
Low Carbohydrate Diets Versus Low Fat Diets
Visitas
18771
I. Cano-Rodríguez
Autor para correspondencia
icano@hleo.sacyl.es

Correspondencia: Dr. I. Cano Rodríguez. Sección de Endocrinología. Hospital de León. C/ Altos de Nava, s/n. 24071 León. España.
, M.D. Ballesteros-Pomar, B. Pérez-Corral, R. Aguado
Sección de Endocrinología. Hospital de León. León. España
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Resumen
Bibliografía
Descargar PDF
Estadísticas

El importante aumento de la prevalencia de la obesidad durante las últimas décadas en el mundo occidental impulsa la creación de estrategias terapéuticas que ayuden a su control. La eficacia real de cualquier tratamiento médico dependerá de su cumplimiento. En el caso de la obesidad, el cumplimiento dependerá de la motivación del paciente para perder peso y de las características intrínsecas del propio plan dietético y se reforzará con la eficacia del propio tratamiento. Los tratamientos con dietas bajas en hidratos de carbono se han propuesto como alternativa en los últimos años a las tradicionales hipocalóricas y hipograsas. Desde 2003, varios estudios aleatorizados de más de 6 meses de duración abordan su eficacia comparándolas con otras estrategias nutricionales. Como conclusión, independientemente de otras consideraciones metabólicas, se constata que la disminución ponderal lograda a los 12 meses no es superior con las dietas bajas en hidratos de carbono respecto a otras alternativas, fundamentalmente por no estimular la adherencia al plan dietético.

Palabras clave:
Obesidad
Dieta cetogénica
Dieta baja en grasa
Factores de riesgo cardiovascular
Pérdida peso

The substantial increase in the prevalence of the obesity in the Western world over the past few decades has prompted the creation of strategies to help control this problem. The real effectiveness of any medical therapy will depend on adherence to the treatment prescribed. In the case of obesity, adherence will depend on the patient’s motivation to lose weight and on the intrinsic characteristics of the reducing diet, and will be reinforced by positive results. In recent years, low carbohydrate diets have been proposed as an alternative to the traditional low energy and low fat diets. Since 2003, several randomized studies lasting more than 6 months have assessed their efficacy by comparing them with other nutritional strategies. In conclusion, independently of other metabolic considerations, weight loss at 12 months was no greater with low carbohydrate diets than with other alternatives, fundamentally because of low adherence to the diet itself.

Key words:
Obesity
Ketogenic diet
Low fat diet
Cardiovascular risk factors
Weight loss
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
K.M. Flegal, M.D. Carroll, C.L. Ogden, C.L. Johnson.
Prevalence and trends in obesity among US adults, 1999-2000.
JAMA, 288 (2002), pp. 1723-1727
[2.]
A.H. Mokdad, E.S. Ford, B.A. Bowman, W.H. Dietz, F. Vinicor, V.S. Bales.
Prevalence of obesity, diabetes, and obesity-related health risk factors, 2001.
JAMA, 289 (2003), pp. 76-79
[3.]
Anónimo Obesity: preventing and managing the global epidemic.
Report of a WHO consultation.
World Health Organization Technical Report Series, (2000),
[4.]
D.D. Hensrud.
Diet and obesity.
Curr Opin Gastroenterol, 20 (2004), pp. 119-124
[5.]
B.M. Popkin, A.M. Siega-Riz, P.S. Haines, S. Jahn.
Where’s the fat? Trends in US diets 1965-1996.
Prev Med, 32 (2001), pp. 245-254
[6.]
Gerrior S. Bente L. Nutrient content of the U.S. food supply, 1909-1999: a summary report. Washington DC: US Department of Agriculture, Center for Nutrition Policy and Promotion (Home Economics Research Report n.° 55) [citado enero de 2005]. Disponible en: http://www.usda.gov/cnpp/Pubs/Food%20Supply/FoodSupply2003Rpt/FoodSupply1909-2000.pdf
[7.]
R.C. Atkins Dr.
Atkins’ new diet revolution.
Simon & Schuster, (1998),
[8.]
D.M. Bravata, L. Sanders, J. Huang, H.M. Krumholz, I. Olkin, C.D. Gardner, et al.
Eficacy and safety of low carbohydrate diets.
JAMA, 289 (2003), pp. 1837-1850
[9.]
B.J. Brehm, R.J. Seeley, S.R. Daniels, D.A. D’Alessio.
A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorierestricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women.
J Clin Endocrinol Metab, 88 (2003), pp. 1617-1623
[10.]
G.D. Foster, H.R. Wyatt, J.O. Hill, B.G. McGuckin, C. Brill, B.S. Mohammed, et al.
A randomized trial of a low carbohydrate diet for obesity.
N Engl J Med, 348 (2003), pp. 2082-2090
[11.]
F.F. Samaha, N. Iqbal, P. Seshadri, K.L. Chicano, D.A. Daily, J. Mc-Grory, et al.
A low-carbohydrate ascompared with a low-fat diet in severe obesity.
N Engl J Med, 348 (2003), pp. 2074-2081
[12.]
L. Stern, N. Iqbal, P. Seshadri, K.L. Chicano, D.A. Daily, J. McGrory, et al.
The effects of low-carbohydrate versus conventional weight loss diets in severely obese adults: one-year follow-up of a randomized trial.
Ann Intern Med, 140 (2004), pp. 778-785
[13.]
W.S. Yancy, M.K. Olsen, J.R. Guyton, R.P. Bakst, E.C. Westman.
A low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-fat diet to treat obesity and hyperlipidemia. A randomized, controlled trial.
Ann Intern Med, 140 (2004), pp. 769-777
[14.]
M.L. Dasinger, J.A. Gleason, J.L. Griffith, H.P. Selker, E.J. Schaefer.
Comparison of the Atkins, Ormish, weight watchers and zone diets for weight loss and heart disease risk reduction. A randomized trial.
JAMA, 293 (2005), pp. 43-53
[15.]
S.E. Moller.
Nutrients and Affective Disorders.
pp. 135-153
Copyright © 2006. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Opciones de artículo
Herramientas
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos